Archív

Banksy-kiállításként híresült el a Műcsarnok december 8-án nyitó kiállítása, a Kijárat az ajándékboltokon át. Az ok: egy rakás facebookon lógó okos megkajálta, hogy a bristoli street art művész munkáit fogják kiállítani. Bár szó volt róla, közel sem ez volt az eredeti terv. A Műcsarnok csupán a magyar street artosok munkáiból szeretett volna összedobni egy egyedi tárlatot. De, hogy mégis legyen benne egy kis Banksy, sok huzavona után elérték, hogy a megnyitón levetítsék a filmjét.

Banksy zseniális társadalomkritikai érzékkel rendelkezik, ráadásul a UK ennek nagyon jó táptalaja, nemhiába nőtt ki innen a Sex Pistols is. A minőség persze vitatható, de nem is ez a lényeg, a párhuzam viszont helytálló. A street artnak ugyanis – ahogy eredetileg a punknak is – a lényege a protestálás, kritika és szembenállás, illetve ezeknek valamilyen formája. Ilyen értelemben pedig, legyen Banksy bármilyen zseniális is, az a tény, hogy jelenleg irgalmatlan sok pénzért árulják a munkáit különböző aukciós házak, eltörlik a művészetének lényegét. És ő ezt hagyja.

Néhány éve képes volt becsempészni egy munkáját és kiakasztani a londoni Tate Gallery-be és a new yorki MOMA-ba, hogy aztán megrendezze az egyik legnépszerűbb kiállítást, amit az elmúlt pár évben Angliában rendeztek. De ha ez mind nem lenne elég ahhoz, hogy észrevegyük a helyzet álszentségét: eddig 5 könyve jött ki az Egyesült Királyságban, például a Banksy: The Man Behind the Wall vagy a Wall and Piece. Nagyon jók az eladási mutatói. Elég végigsétálni London egy egyszerű utcáján, és biztos, hogy legalább egy árusnál találunk valamilyen Banksy posztert vagy nyomatot. Üzletág lett belőle. Ahogy anno a Sex Pistolsból is. Sokan keresnek vele jól.

banksy-03

Hírnevének ellenére személyazonosságát még mindig nem ismerjük, mert ugye amit csinál azt a törvény bünteti. A dolog iróniája, hogy munkáit ennek ellenére védik. Az egyik művét, az If graffiti changed anything… pont a pub melletti utca sarkára fújta, ahol jó ideig dolgoztam Londonban. Az emberek hamar megtalálták, hetekig láttam jönni rajongókat fényképezőgéppel. A kerületi önkormányzat 4 nappal a felkerülése után egy plexi borítást fúratott elé a falra, hogy nehogy bárki is ráfessen vagy megrongálja. Hát, erről ennyit.

De vissza a kiállításhoz; a Műcsarnok megvette Banksy filmjének, az Exit Through The Gift Shop vetítésének és terjesztésének jogát, úgyhogy a vetítéssel együtt piacra is dobják azt DVD-n, magyar felirattal. A film két éve készült, valójában valamilyen dokumentumfilmféle, még Oscar- és BAFTA-díjra is jelölték. Én még nem láttam a filmet, állítólag elég nehezen követhető katyvasz, de mindenképpen kíváncsi vagyok rá. Még akkor is, ha elvesztettem Banksy-vel kapcsolatban az illúzióim nagyon nagy részét. És igen, a kiállításra is elfogok menni.

DE

 

banksy-04

banksy-02

banksy-06
banksy-07
banksy-09
banksy-11
banksy-10
banksy-08

Megosztom.

Szólj hozzá