Archív

gm200A Göncmustra első részénél ígértem, hogy sorozatot csinálok ebből bár még nem tudtam, hogy sikeres próbálkozás lesz-e. Annak bizonyult. Szóval elhoztam a várva-várt 2. részt, ismét követve elvemet, hogy egyedi boltokat mutatok az arra kíváncsiaknak. Látogatási sorrendben mutatom be a következő boltokat: Vintage, Szputnyik Bazaar, Grand Village.


Vintage – Különlegességek másodkézből – a kincses doboz

 

goncmustra2-vintage

Kezdeném egy személyes vonatkoztatással, úgy esett nemrég, hogy egy kedves barátném a Práter utcába költözött, én pedig szorgosan jártam hozzá babázni. És, hát nyakunkon volt a tél is, mindenhol bunda kabátot kerestem. Akárhányszor ki- és bementem a Práter utcán, láttam azt a kedves kis kirakatot tele bundakabáttal, ez volt az, ami megfogott és kíváncsivá tett. Teltek a napok, nálam pedig ott motoszkált, hogy igenis bemegyek. Meg is történt, és teljesen magával ragadott a kis bolt hangulata, a kedves tulajdonos hölgy és az a sok kis történet, ami lóg a levegőben a ruhák által. Olyan mintha egy féltve őrzött kincsekkel teli padlásra juthatnék fel.

 

Minden burkolat fából van, és ahogy benyitunk az üzletbe, körbe több száz kabát, pulóver, blézer, kardigán, nadrág, és még sok egyéb más is. Elsőre az volt a benyomásom, hogy a készlet teljesen olyan mintha egy nagy múltú operaénekesnő kiárusítaná a fiatalkorából megmaradt ruháit. Meg is kérdeztem, hogy használt ruha nagykereskedésekből származnak-e. A hölgy elmesélte, hogy már ismerik őt, félre tesznek neki válogatott különlegességeket, és hagyatékot is felvásárolt már. Szóval innen ez a sok szépség. A pultnál bizsukból lehet mazsolázni, illetve vannak drágább ékszerek is, ha valaki arra vágyna.

 

A lépcsőfordulóban táskák, bundák, fűzők, majd felérve, csupa-csupa minden színben pompázó báli és alkalmi ruha gyűjtemény fogad, még menyasszonyi is. Első látogatásom másnapján vissza is mentem egy military stílusú blézerért, és egy kis fehér, szőrös, rövid mellényért. Azóta is boldogságban élünk egymással.

 

Jobb a saját szemeteknek hinni, én csak megpróbáltam, teljes bátorságommal bíztatok mindenkit, térjen be a Práter utca 9-es szám alá!

 

Práter u 9, Corvin sétány
H – P/Mon – Fri: 10:00 – 19:00
Szo /Sat: 10:00 – 14:00
A facebookon itt!

 

Szputnyik Bazaar – „Divat a múltból, stílus a jövőből”

 

goncmustra2-szputnyik

Egy barátnőm ajánlotta, hogy márpedig ide nézzek be, ha különleges boltokról írok.

 

Az első benyomás, hogy az egész nagyon fiatalos, színes és trendi. Egyszerre van meg ott minden, ami mostanában „menőnek” számít, a bajuszos, az állatfejes, stb.… Balra az ékszerek, kiegészítők hada, szegecses karkötők minden méretben és színben, elegáns, bohókás napszemüvegek, Darth Vader gyűrű, csíkos-csatos táskák és még rengeteg apróság.

 

Jobbra trikók, rövidnadrágok, utazó táska, pólók, leggingsek. Főleg külföldről származnak.  Bele-bele lapoztam a ruhák sorai közé, és találtam is jó néhány darabot, amit viselnék. Ezután a lépcső felé vettem az irányt, a fordulóban és a korlátokon is lógnak portékák, vigyáztam is nehogy leguruljak a nagy nézelődésemben. A felső szinten van a second hand részleg. Balra férfiruhák, egy csodás frakk mutogatja magát, cipők, felsőrészek, dzsekik, kalapok. Converse csukák is. Jobbra a női ruhák, de igazából vegyes, mert a 45-ös bakancs annyira nem kecses, és nőies. Szóval bakancsok és western csizmák legnagyobb örömömre, nagyon régen szeretnék egy gyönyörű retro darabot, de így már tudom, hol keressem. Bunda, mindenféle színben és méretben, fűzők, szoknyák, és még eszméletlen sok dolog, amit egy 1-2 látogatás során nem is győz megnézni az ember. Ha át akarom adni a hangulatot, akkor azt, mondanám, hogy engem a Londoni Camden Townban tett látogatásomra emlékeztet, aki járt ott az, pontosan tudja, mire gondolok, aki nem, az menjen el ha teheti, vagy legalábbis nézzen utána mi is az a forgatag. Érdekes, színes, fiatalos, merem ajánlani azoknak, akik e 3 jelzőt érzik magukban.

 

Budapest IX., Bakáts tér 8.
Mon-Fri: 11.00-19.00
Sat: 11.00-15.00
www.szputnyikshop.hu

 

Grand Village – „100% magyar design”

 

goncmustra2-grand

Persze, hogy az utca másik végéből indultam neki, szóval kisebb séta és keresgélés után megtaláltam a 8-as számú kaput, és besétáltam az udvarra. Ami meglepett: ez egy romkocsma és hostel, mindenhol falrajzok, feliratok és díszek. Pont szemben pedig a Grand Village piros ajtaja. Éppen megérkezésem napján volt Workshop, úgyhogy belépve már a kellékekkel és a kis bemutató késztermékekkel fogadott egy asztal, illetve a két tulajdonos hölgyből (Kis-Németh Mária, Szabó Márta) Kis-Németh Mária.

 

El is kezdtünk beszélgetni a boltról, ő és tulajdonos társa szintén készítenek műveket a bolt polcaira. Ha már polc: a régi vidéki családi bútoraikat újították fel, és ezeket találjuk meg itt, tökéletes befogadói az átgondolt magyaros ékszereknek, pólóknak, rajzoknak, dísztárgyaknak, és még rengeteg más használati tárgynak és kincsnek, amiket ők maguk, illetve fiatal tervezők készítenek.

 

A bolt uralkodó színe a fehér, és ezt a tisztaságot sugárzó alapot tölti meg a rengeteg tarka, furcsa, szép, ötletes apróság. Magyaros, növény motívumos bögrék, üveg aljakból készült ékszerek, textil kitűzők, fali díszek, kötött sapkák, pénztárcák, bőr nyakláncok, egy kosárnyi mókás arcú kis bábu, grafikák a falon, macska eledeles tasakból készült táska, és még rengeteg kreatív elme szüleménye. Igazán tudott nekem újat mutatni ez a bolt, szeretem, ha olyasmit látok, ismerhetek meg és tanulhatok belőle, amire azt mondom: nekem ez sohasem jutott volna eszembe, mennyire jó!  Nos, mind ezt összevetve, aki szereti a magyaros minta világot, falusi hangulatot, illetve olyan alkotásokat, amiket azért veszünk magunkhoz, mert nem hétköznapiak esetleg furcsák a szó legjobb értelmében, azoknak ajánlom ezt a kedves kis boltot, amit átjár a kreativitás a létrehozásban, alkotásban rejlő önmegvalósítás, és szeretet.

 

1075 Budapest, Nagy Diófa u. 8
Kedd: 13:00 – 17:00
Péntek: 15:00 – 19:00
http://grandvillagebp.blogspot.hu/

 

Remélem legalább annyira tetszett a 2. rész, mint az első. Legközelebb is a megszokott stílusban keresem tovább a különleges boltokat, és próbálom azokat minél jobban bemutatni. Göncmustra 3-ra fel!

 

RD
képek: az irótól, valamint Grandvillage

Megosztom.

Szólj hozzá