Archív

jap0A három nagy tradicionális tetoválás-kultúra közül a legismertebb az Irezumi, azaz a japán tetoválások. Egy komplett stílusirányzat/divat fejlődött ki belőle a XX. század végére, de van már néhányezer éves. Több korszakot is megélt és ma talán ez az egyik legnépszerűbb választás is.


Az 1600-as évekig Japánban a tetoválás sokszor büntetés volt, megbélyegzés, bár nem volt jellemző, azért akadt díszítő funkciója is egyes társadalmi rétegeknél. Az igazi kialakulása, fejlődése az 1600-as években az akkori központban, Edo-ban (ma Tokio) kezdődött és alakult ki az a formája, ahogyan ma is ismerjük. A jellemző formák és karakterek is ekkor alakultak ki, amiknek mind jelentésük, „mágikus” energiáik vannak. Kezdetben a tetoválásokat fafaragó mesterek készítették – pontosan olyan eszközökkel, amilyenekkel a fatábla képeket is díszítették.

 

Az 1088-as évek közepén az uralkodók egy időre megtiltották az akkorra már nagyon népszerű tetoválást, mert attól féltek, hogy ez tönkretehet a nyugati világgal frissen kialakított kapcsolatukat, rossz fényt vethet rájuk. Nem sikerült visszaszorítaniuk a tetováló mesterek ténykedését, ráadásul éppen az ellenkezője történt annak, amire számítottak; az európai és amerikai matrózokat lenyűgözték a gyönyörű színes minták. A kor leghíresebb tetováló művésze Hori Chiyo volt, olyan embereket tetovált, mint II. Miklós orosz cár, a görög királynő és a walesi herceg.

 

japstil-jap1
A népszerűsége ellenére nagyon sokáig japánban megosztottak maradtak az érzelmek ezzel kapcsolatban, mert sokan kapcsolják össze – főleg Nippon környékén – a Yakuzákkal, a japán maffiózókkal. Րk legtöbbször a tetoválásaik alapján azonosították be, ki melyik szervezethez tartozik. Mára viszont ezek az előítéletek kezdenek kikopni és a világon mindenhol pörög a japán stílus.

 

A tetkókra jellemző az élénk színek használata, ritkábban készülnek szürke-fekete árnyalatosak. A minta megtervezésekor a Horishi, azaz a mester figyelembe veszi a test anatómiáját, hogy a kép tökéletesen illeszkedjen az izomszerkezetre, így az izmok megmozdítják a tetoválásokat. Tradicionálisan a japán stílusú tetoválásokat bambuszrúdra (Tebori) erősített tűkkel (Hari), a bambuszt kopogtatva varrják a bőrbe. Ez lassú művelet és viszonylag fájdalmas, de megéri megszenvedni érte!

 

A japán stílus legnagyobbjai külföldön:
Horitoshi, Horihide – Japán
Aaron Bell – Slave to the Needle
www.slavetotheneedle.com

És itthon:
Fortágh István – Fortágh Tattoo
www.fortaghtattoo.hu

DE

japstil-jap2
japstil-jap3
japstil-jap4
japstil-jap5
képek: http://slodive.com/inspiration/yakuza-tattoo/

Megosztom.

Szólj hozzá