Archív

Néhány éve még Londonban egy barátnőm felnyitotta a szememet: a kávé finom. Nagyon. Már ha jól van elkészítve. Azóta kávézom. Ez persze összefüggésben van azzal is, hogy dolgozom, sokat. Ilyenkor a kávé életet menthet. Viszont sajnos ritkán találkozom igazán finom kávéval. De szerencsére éledőben, azaz újraéledőben van Magyarországon a kávézási kultúra. Ránk fért már.

Az említett barátnőm, Szőllősi Lívia barista. Miután hazaköltözött, egy ideig dolgozott egy pici kávézóban, a Massolit Books & Café-ban. Természetesen elmentem megnézni, és egyből beleszerettem. A Massolit két olyan dolgot ötvöz, amit nagyon szeretek: kávét és könyveket.

A Nagy Diófa utca közepén bújik meg a bolt egy nagy háztömb aljában. Ahogy belép az ember a barátságos zöldre festett ajtón, egyből érezni a régi könyvek illatát. Ugyanis idegen nyelvű antikváriumként működnek, főleg olyan könyveket próbálnak beszerezni, amiket nehéz elérni Európának ezen szegletében, kiemelten foglalkoznak a politikai témájú írásokkal, de én mindig találok ott egy-egy jó regényt. Ami igazán tetszik a boltban: van néhány szék és asztal, a hátsó részben kanapé, sőt van kijárat a belső parkba, ahol jó időben a napon sütkérezve lehet olvasgatni, kávézni.

massolit-mas02

A boltból nyílik egy kisebb helyiség is, ami galériaként működik. Éppen szombat este volt egy kiállítással egybekötött performansz, egyetlen festményt állítottak ki egy kis előadás keretében. Az alkotó egy pantomimes lány és gitárkísérettel egy kisebbfajta előadást kerítettek a kép köré.

De van egy nagyon jól menő együttműködésük is a Budapest Galérián keresztül európai művészeti intézetekkel, aminek a lényege, hogy az itt eltöltött egy hónap alatt a külföldi művészek készítenek valamilyen alkotást, ami Budapesthez kötődik, majd ezt ki is állíthatják egyből itt, a Massolitban.

Amint említettem, kávé is van. Jelenleg a budapesti Lumen kávéját használják, aminek saját pörkölője van, teljesen itthon készül. Emellé viszont szeretnének más kávékat is, így december végétől néhány hétig egy californiai fair trade kávé lesz a vendégük, és a jövőben is szeretnének a Lumen mellé más magyar és külföldi pörkölőktől vásárolni, hogy színesítsék a kínálatot. Főznek egyszerűbb kávékat, de készül filter coffee és flat white is, ez utóbbi nagy kedvencem.

mas01

A finom kávék mellett különböző teák közül is lehet válogatni, ami ilyen hidegben nagyon kellemes. Nyáron viszont ajánlom a gyümölcsszódáikat – sörért szemben a kocsma…
A kávék mellé tartanak néhány (tényleg) házi készítésű sütit is, brownie, quisch, répatorta és csokis cookie vár minket.

A különböző események mellett akkor is érdemes ide betérni, ha csak egy kávét inna az ember, vagy van egy-két üres órája leülni egy kicsit olvasni és kikapcsolódni a város sürgés-forgasából.

Massolit Books & Café
1072 Budapest, Nagy Diófa utca 30.
facebook.com/MassolitBudapest

DE
fotók: Zsiga Pál

massolit-mas03

Camera
Canon EOS 5D Mark III
Focal Length
24mm
Aperture
f/2.8
Exposure
1/125s
ISO
6400
Camera
Canon EOS 5D Mark III
Focal Length
24mm
Aperture
f/2.8
Exposure
1/125s
ISO
6400

 

Megosztom.

Szólj hozzá