Archív

adamik00

Adamik Erikre igazán októberben, a szombathelyi tetováló fesztiválon figyeltem fel. Fiatal, ambiciózus és tehetséges. Jelenleg a Loco-motive Tattoo-ban dolgozik Nyíri Sándor mellett, és a szombati tetoválók éjszakáján tőle is lehetett egy munkát nyerni.

 

Hogyan kezdtél tetoválni?
2008 legvégén fogtam először tetováló gépet a kezembe. Röviden: “fiatal voltam, és kellett a pénz”. De komolyra fordítva a szót, az egész azzal indult, mikor megcsináltattam az első tetoválásomat. Lenyűgözött ez az egész szcéna, ami addig teljesen ismeretlen volt számomra. Úgy éreztem, hogy keresve se’ találnék ennél jobban hozzám illő munkát, főleg olyat, ami ekkora szabadsággal kecsegtet.

 

Mi az eredeti szakmád? Foglalkoztál előtte más művészeti ágakkal?
Eredetileg alkalmazott grafikusként végeztem, de az iskolai évek alatt megjelent néhány illusztrációmat leszámítva a tetoválás az első komolyabb munkám, és remélem ez marad az utolsó is. Tanulmányaim kapcsán közel kerültem számos művészeti ághoz, de csak az olajfestés volt az, amibe mélyebbre ástam magam. Az utóbbi időben háttérbe szorult ugyan, de a tetoválás váltotta fel a helyét, és szabadidő hiányában a munkámban igyekszem kiélni a  művészi ambícióimat. Ahhoz, hogy ez lehetővé váljon, próbálok csak olyan munkákat elvállalni, ami felkelti az érdeklődésem. Távol áll tőlem a manapság presztízsértékű “nyolc hónapra előre be vagyok táblázva” hozzáállás. Sajnos régebben én is beleestem ebbe a csapdába, az volt a tapasztalatom, hogy rengeteg jó munkát kellett visszautasítanom idő hiányában.

 

adamik-adamik03

Kik azok a művészek, akik leginkább hatottak rád? 
A tetoválás terén hatott rám Nyíri Sándor és Müllner Csaba, de mindenkitől igyekszem tanulni, akivel eddig volt szerencsém együtt dolgozni, vagy akár csak figyelni a munkásságát. Külön ki szeretném emelni Németh Pétert aki elindított ezen az úton, rengeteget köszönhetek neki.

 

Mi az a stílus amit a leginkább szeretsz művelni?
Munkáimat látva talán a realizmus jut a legtöbbek eszébe, bár mostanság igyekszem kicsit elrugaszkodni a “száraz realizmustól” mert a stílusbeli kötöttségek egy idő után mind a környezetem számára, mind számomra unalmassá, megszokottá válik. Utóbbi időben kísérletezgetek egy talán “idealizált realizmusnak” nevezhető látásmóddal, melyben  a realizmust próbálom vegyíteni a képregényes stílussal, amely lehetővé teszi a lendületesebb kompozíciók és a letisztultabb színhatások révén egy komplexebb, esztétikusabb látványvilág megteremtését. Ebből láthattatok már némi ízelítőt, de az impozánsabb méretű tetoválások még egy-két hónapot felemésztenek.

 

Melyik az a stílus amit a legkevésbé szívesen tetoválsz?
Azokat a stílusokat amihez nem állnék a kellő mértékű lelkesedéssel, egyszerűen nem vállalom el. Ez első olvasatra visszatetszőnek tűnhet, de a vendég érdekei is az diktálják, hogy csak olyan munkát készítsek rájuk amivel kellőképp azonosulni tudok. Kétség kívül egy neotradicionális vagy polinéz mintát más tetováló sokkal nagyobb hozzáértéssel tud elkészíteni.

 

Menyire kapsz szabad kezet a vendégeidtől? Mi a munkád legizgalmasabb része?
Ahhoz, hogy maximumot tudjak nyújtani, maximális szabad kezet várok el a vendégeimtől. Szerencsére az utóbbi időben ez már majdnem mindenki számára evidens, de volt idő, amikor közelharcot kellett vívni minden egyes részlet miatt. Mostanában a vendégeim azért keresnek fel, mert valami olyasmit szeretnének, amit már láttak tőlem, nem pedig más tetoválók stílusait próbálják rám erőltetni. Én csupán az ötletet, a rendelkezésemre álló területet és némi bizalmat várok el. Nem vagyok túlzottan izgulós típus, nekem a tetoválás teljes metódusa egyaránt izgalmas, a tervezéstől kezdve, a végeredmény fotózásáig.

 

adamik-adamik04

Mivel foglalkozol, ha éppen nem tetoválsz?
Mivel nem sok szabadidőm van, ezért igyekszem ezt a pár órát azokkal tölteni, akik igazán közel állnak hozzám. Egy közhellyel élve; a munkám egyben a hobbim is, ezért ezt a részét letudtam a munkaidőmben.

 

Milyen zenét hallgatsz? Szoktál koncertekre járni?
A tetováló körökben dívó “hardcore” mánia tőlem távol áll, többnyire kicsit nyugalmasabb hangzású zenét hallgatok, kedvelem a 1970-es évek korai rockzenéjét;  the Doors, Jefferson Airplane, a nyolcvanas évek kezdeti elektronikus zenéjét, pl Kraftwerk, de igényesebb, modern elektronikus zenét is hallgatok. Koncertekre nagyon ritkán járok, akkor is főleg a társaság kedvéért, és nem feltétlenül az előadó miatt.

 

El tudsz képzelni kollaborációt a tetoválás és egy másik művészeti ág között?
Bármit el tudok képzelni, ezért lettem tetováló. :) Szakavatott szem az élet számos területén szembesülhet vele, hogy a tetoválás integrálódott a reklámiparba, formálja a divatot, és akár művészetnek tekintjük, akár nem, de számos művészeti médiumban kétségtelenül érzékelhető a tetoválás kultúrájának érintőleges jelenléte (egyre gyakrabban jelennek meg tetovált embereket ábrázoló festmények, művészi fotók) és a tetoválók is egyre bátrabban inspirálódnak a legkülönbözőbb alkotások láttán. A tetoválóipar, már túlnőtt a szegényes flash-mintákon, mára a szobrászat, a festészet, a digitális grafika, A fotóművészet remekei is egyaránt megjelennek tetoválásként feldolgozva. Ha kicsit továbbvisszük ezt a szálat, talán nem is annyira merész ötlet a közvetlenebb kollaboráció gondolata.

 

Adamik Erik a facebookon: facebook.com/adamik.erik

 

DE
képek: Adamik Erik

adamik-adamik02

adamik-adamik05
adamik-adamik01

Megosztom.

Szólj hozzá