Archív

Új-Zéland a hobbitok és kivik földje. Meg persze a maoriké. Mármint eredetileg, mielőtt még mi, okos európaiak be nem tettük oda a lábunkat a 18. században. Pedig ők az őslakosok, kenukkal érkeztek, és elsőként foglalták el a szigetet az 1200-as évek végén, legendáik szerint egy ősi földről származnak, amit Hawaikinek neveznek. Különleges kultúrájuk nagyját sikerült megőrizniük, de nyelvüket mára alig beszélik néhányan.

maotattoo

„Írasd magad, legalább lesz egy barátod a halálban”
A tattoo szó a maori tatu vagy tatau szóból származik, így nevezték a bőr maradandó díszítését, ennek művészete pedig a moko. Még az arcukat is tetoválták, ami a férfiaknál a felnőttkorba lépést jelezte, illetve a csatákban elért teljesítményüket mutatta. Általában a homlok legtetejétől a nyak aljáig tartanak ezek a minták, mint egy maszk, ami tökéletesen leköveti a koponya és az arc izmainak struktúráját, lágyítja vagy erősíti azokat, attól függően, hogy harcosról, egyszerű falubeliről vagy a sámánról van-e szó.
A tetoválás elkészítése egy különösen fájdalmas procedúra. Ellentétben a más kultúráknál használt fésű-szerű tűkkel, itt egy pengeéles karcoló-tűt használnak, apró bemetszéseket ejtenek az arcbőrön, homlokon, még akár a szemhéjon is. A leggyakoribb a kauae, azaz állon lévő minta.

maori-maori1

A tetoválási szokásaikat a maorik a mai napig őrzik, igaz az arcon lévő minták már nem olyan gyakoriak. A mai fiatalok ugyan úgy alkalmakhoz kötik a varratást, mint őseik, de ma nem csatákhoz, hanem mondjuk a várva várt suli végéhez, egy új kapcsolathoz, vagy ha a csapatuk nyer a rögbi világbajnokságon. A hagyományok szerint tartanak tánc- és kenu versenyeket is, ezek is jó alkalmak, hogy újabb minta kerüljön az ember bőrére, és itt látni a legszebb, legösszetettebb mintákat is.

A motívumok jellemzően kizárólag fekete festékkel készülnek, amit koromból, hamuból, szárított-porított bogarakból és állati zsiradékból kevertek ki. A motívumok kacskaringós, íves és szögletes ornamentika együttese, stilizált természeti jelenségek és állatok szimbólumainak keveréke. Az egyszerűbb, apróbb tetkóktól a nagyon komplex, teljes lábat, hátat, kart, mellkast takaró óriási képekig ezer féle lehet, tökéletes arra, hogy az illető személyiségéről, életéről meséljen, a legapróbb részletekig.

maori-maori2

Első ránézésre egy maori tetoválás mintája egyszerűnek tűnhet. Fekete vonalak, és kész. Ennél azonban jóval többről van szó. Fontos, hogy a tetováló átlássa a mintát és képes legyen azt tökéletesen biztos kézzel felrajzolni, követve a test vonalait. Érdemes olyan művészt választani, aki valamennyire konyít a maori szimbolikához – ahogyan a japán és kínai írásjeleknél is, feltételezem, senki nem akarja a csípős Smack alapanyagait magára varratni. Éppen ezért nem ajánlatos lekoppintani egy már létező tetoválást.

DE

maori-maori3
maori-maori4
maori-maori5

Megosztom.

Szólj hozzá