Archív

IickisMKezdjük az egészet azzal, hogy beskatulyázom az íreket. Whiskey és Guiness. Na, ezekkel nem lehet csak úgy leülni egy sarokba és hallgatni azt, amit én hallgatok mostanában. A művész becses művészneve Ickis Mirolo, egy húsz éves dublini ifjú. Megpróbálom tipizálni. Olyan zene, amit az arra nyitott elme szó és kérdések nélkül fogad be.

 

Elsőre egy kicsit zavart is Ickis származása. Az íreket zöldben és sörben áztatott vidám figuráknak képzeli el az ember. Ez a zene kétségtelenül túlvilági, ahogyan a skandinávok elektronikus végtermékeit szoktuk körülírni. Náluk van úgy sötét, hogy közben világít minden, ami teheti. Szikrázik a hó, szikrázik a zene.
Mindenre kiterjedő részletességgel vannak kidolgozva a trackek, csak jó minőségű fejhallgatón, hangfalpáron érdemes tanulmányozni, különben olyan dolgokat veszít el a hallgató, amelyeket nem szabad. A magas frekvenciák úgy hasogatják a dobhártyádat, mintha muszáj volna. A rengeteg delay pedig olyan puhára fekteti le az elmédet, hogy az már narkotikum. A legfurcsább az, hogy első hallgatásra is olyan érzés kerülgetett, mintha már hallottam volna valahol. Aztán belerágta magát a párnahuzatom szöveteibe.

 

ickis-ickis1

 

Gyanítom, hogy egy erőmű, két zsák türelem és rengeteg sáv kísérte minden egyes szám létrejöttét. A tavaly megjelentetett 4 kiadvány konstans teljesítményt tükröz, minden szép és jó, olcsón letölthető, vagy hibátlan minőségben meghallgatható bandcampen. Kiemelni az egyenletes magabiztosság miatt sajnos(?) zeneileg semmit nem tudok. De az ének! Példának okáért a Hark! Crippling Sadness című lemezen betársult Margie Lewis, akiről fogalmam sincs, hogy kicsoda, nincs is szétlájkolva, de olyan nekem a hangja abban a pár trackben, mint túrógombócnak a tejföl és a porcukor. Nagyon remélem, hogy hosszú távú együttműködés alakul ki a két törekvő között.
Szinte szeretném nem szeretni, mert mégiscsak kritizálnom kéne. El is mennék egy performance erejéig Dublinba, hátha ki tudnám kezdeni valahol.

 

TotallyAmorphouS
képek: facebook.com/IckisMiroloMusic

Megosztom.

Szólj hozzá