Archív

Adam Hinton borzasztóan izgalmas, és egyben nagyon veszélyes fotósorozatairól vált ismertté az utóbbi néhány évben. Bejárta Brazíliát, a Közel-Keletet, Kínát, Egyiptomot, és ott volt a kijevi összecsapásokkor is. Készített egy fotósorozatot a legszigorúbban őrzött el salvadori Ciudad Barrios börtönben, ahol a Mara Salvatrucha geng tagjai is hűsölnek. Olyan hely ez, ahova még a fegyőrök sem mernek bemenni.

Hinton ellenállhatatlan vonzódását a veszélyhez bizonyítja legtöbb munkája, ebben az esetben ez az el savladori. A hírhedt Mara Salvatrucha bandát (MS-13) látogatta ott. “Elég könnyen engednek fel körülöttem az emberek. Amikor találkoztam velük El Salvadorban, fél óra után kérdezték, hogy ‘Hé, nem akarsz hátrajönni velünk?’. Mások valószínűleg kiakadtak volna, de elég nyugodtnak látszottak, úgyhogy mentem. Szívni kezdtek, előkerült egy pisztoly is. Az összekötőm azt mondta később, hogy még senkit nem fogadtak be két héten belül, de velem megtörtént néhány perc alatt. Az ilyen helyzetekben nem szabad pánikolni, de néha naivan hanyag tudok lenni.”

adam-hinton-el-salvador-5

Hinton általában roppant kényelmes munkákat vállal, fotókampányokat világmárkáknak vagy jótékonysági projekteknek, így ha akad szabadideje, a sűrűjébe veti magát, hogy saját szakállára készítsen fotóriportokat. Az egészet a 90-es évek elején kezdte, az éppen összeomlott Szovjetunióban. “Odautaztam, hogy szénbányászokat fotózzak, akik azelőtt a proletariátus hősei voltak, és egy csapásra senkik lettek. Érdekelt, hogyan változik át a komplett társadalom.” Összebarátkozott egy ottani családdal, így három évig vissza-visszajárt hozzájuk, hogy a körülöttük lévő közösséget fotózza. “Végül ez lett a projekt alapja is, ezeken a családokon keresztül akartam bemutatni az egész közösséget.” Azóta beutazta Gázát, Egyiptomot, Indonéziát, a Fülöp-szigeteket, Indiát, Venezuelát, Brazíliát, és Afrika nagy részét. Ezen a vonalon jutott el El Salvadorba is, abba az országba, ami évek óta csúcstartó a gyilkosságok számában.

 

adam-hinton-el-salvador-7

Célja az volt, hogy bemutassa, az itteni gengek tagjai is teljesen normális, hétköznapi emberek – nem hétköznapi körülmények között. “Régebben elkerültem ezeket a bandákat, de amikor Brazíliában jártam, észrevettem, mennyire szorosan hozzátartoznak ehhez a nyomornegyedekbe zsúfolt társadalomhoz. Ez egy se veled, se nélküled kapcsolat; jobb lenne nélkülük, de az embereknek szükségük van rájuk, hogy megvédjék őket más bandáktól és a rendőrségtől. Szóval, el akartam menni El Salvadorba, de nem azt akartam megtudni, mi viszi őket rá a brutalitásra, hanem, hogy miért is csatlakoztak a genghez.” A Ciudad Barrios börtönt kifejezetten az M-13 tagjainak tartják fenn a fővárosban, San Salvadorban. Az intézményt kívülről ugyan a katonaság védi, de belül, a 800 fős befogadóképességű börtönben 2600 fogvatartott járkál szabadon. Az őrök ugyanis nem mernek bemenni. Bent saját pékséget, asztalosüzemet üzemeltetnek, játékokat készítenek, sőt, még az alapvető egészségügyi ellátást is megoldják egymás között. A velük töltött hét alatt két banda-közeli haláleset is történt, Hinton mégis az emberi oldalukat akarta kidomborítani; egyszerű családok, akik egyszerű dolgokra vágynak, munkára, otthonra, jobb életre a gyerekeiknek. A nemrég megjelentetett albumában 20 portré is helyet kapott, ezekről így nyilatkozott: “Szerintem az arcuk elég passzív. Nagyon szívélyesek voltak velem, csak beszélgettünk és viccelődtünk.”

Nézzétek meg Hinton fotóit alább. Nemrég itthon is volt hasonló témájú kiállítás a Capa központban, itt olvashatjátok a beszámolót.

Nm
fotók: Adam Hinton

Kapcsolódó:
Bőrödön viseled – Társadalmi konstrukciók vizuális kódjai
A világ egyszerű szépsége Zsigmond Vilmos szemével
Capa in Color, avagy Robert Capa színes élete a háború után
Berlin bhf. – Tihanyi Anna kiállítása nyílt tegnap a Capa Központban
Mini New York Pest szívében – Új kiállítás nyílt hétfőn a Capa Központban

Még több fotóért és más munkáiért nézzétek meg Hinton weboldalát is!
Az idézetek eredetije itt.

adam-hinton-el-salvador-8

adam-hinton-el-salvador-6

adam hinton - el salvador 3

Megosztom.

Comments are closed.