Archív

A következő cikk alanyom egy fiatal alkotó hölgy, Nagy Gerda, aki osztálytársam is volt egyben. Különféle, ékszereket, kiegészítőket csinál és újabban digitális grafikákkal is foglalkozik. Mivel igencsak elfoglalt az egyetem miatt, email-ben bonyolítottam le vele egy kisebb interjút, hogy bemutassam őt, mert érdemes, és érdekes.

gerd00

Mesélnél nekünk arról kicsit, hogy miket készítesz? Mikor és hogyan jött az ötlet? És az első néhány produktum is úgy nézett-e már ki, mint a mostaniak vagy egy hosszasabb fejlődésen ment át a dolog?
Leginkább cipzárból készítek ékszereket. Eleinte virágokat varrtam, de most egy új technikára álltam rá. A cipzár fogainak felhasználásával csinálok különféle alakzatú gyűrűket, nyakláncokat és fülbevalókat. Cipzár-rózsákkal már több helyen találkoztam, így először csak saját magamnak szerettem volna egy párat, de aztán ötlet-túltengésem lett, és kicsit tovább gondoltam a virág-témát. Kísérletezgettem az anyagok kombinálásával, így készültek többek között a csipkés brossok is.

Tanultál valahol kézműveskedni?
Általános iskolában kézműves szakkörre jártam, ahol sokféle technikát kipróbáltam, és évekig járt nekünk egy kreatív magazin is, ahonnan ötleteket meríthettem. De már akkor is sok dolgot találtam ki önállóan, és a nagymamám is sokat segített nekem, így évek múltán berendeztük nekem a nyári konyháját. Az lett az én „kiskonyhám”. Ott töltöttem az egész gyerekkoromat, és babráltam mindenfélével.

gerd-gerd002
Van-e célközönséged? Vagy a vásárlóid korosztálya behatárolható?
Általában olyan dolgokat készítek, amiket én is szívesen hordanék, szóval lehet, egy kicsit önzőn hangzik, de a célközönségem talán csak én magam vagyok.

Honnan szereznek tudomást általában az emberek a munkásságodról?
A legújabb készítményeimet mindig feltöltögetem a facebook oldalamra, így aki ott követ, mindig látja az új bejegyzéseimet. Emellett sokat járok vásározni, és a budapesti designboltokban is megtalálhatóak az ékszereim.

Vannak visszatérő vásárlóid?
Van több „törzsvásárlóm” is, így úgy veszem észre, hogy az emberek megbíznak bennem, és elégedettek a termékeimmel. Nem egyszer fordult már az is elő, hogy a virágok segítségével tettem szert új barátokra.

Hobbinak tartod vagy inkább már munkának? Mennyi időt szoktál szánni az alkotásra?
Bár már régóta foglalkozom ezzel, még mindig csak hobbiként nézek rá. Persze sok munkát belefektetek, főleg ha éppen készülök valahová (boltokba, vásárokra), de mivel mindig csak annyi időt szánok rá, amennyit én szeretnék, nem tudom valódi munkának tekinteni.

Gondolom, legtöbb a késztermékekből fogy, de van, aki megkeres azzal, hogy tervezz, neki valamit meglepetés szerűen vagy éppen van egy kész terve?
Sok ékszert készítettem már megrendelésre, és sokan meglepően jó ötletekkel álltak elő, de tény, hogy mindig sokkal szívesebben csinálom azt, amit én elképzeltem.

gerd-gerd003
Egyelőre fő profilod a cipzárak, gondolkodsz már rajta vagy tervezed más anyag/kütyü felhasználását?
Ezt soha nem tudom megmondani előre. Már évek óta a zipzárak körül forgok, de hogy ezt meg fogom-e unni, vagy kimerítem-e valaha, azt nem lehet tudni. Mivel mindig hirtelen ötletekből építkezem, elképzelhető hogy mást is csinálok majd. Mostanában digitális grafikákat is csinálok, és ezek ékszerbe foglalása is tervben van már. Ezek kicsit finomabbak, más stílusúak, így itt a zipzárak biztos, hogy nem lesznek jelen, de ez nem jelenti azt, hogy örökre elhagyom őket.

Aki az olvasók közül kedvet kap, hogy beszerezzen tőled valami kedveset, hol talál meg e célból?
Budapesten a Front-ban, a Lollipop Factory-ben, a Colorbar-ban és a Művész Mozi-ban, Sopronban pedig a Kultúrcikk-ben vannak ékszereim; ha vásárra viszem a bőrömet, akkor azt mindig előre meghirdetem a Facebook oldalamon, de ezek mellett nyugodtan lehet velem emailezgetni is, és ott is nagyon szívesen segítek mindenkinek.

A jövőre nézve mik a céljaid? Hasonló dologgal szeretnél foglalkozni? Szerinted a kiegészítő készítés örök szerelem marad vagy meg tudnád unni?
Az biztos, hogy valami kreatívval szeretnék majd mindig foglalkozni, de konkrét álmaim nincsenek. Ha a céljaimról, terveimről kérdeznek, mindig egy haiku-val szoktam válaszolni:
Terveim sosem
voltak, s nem is tervezem
azt, hogy majd lesznek.

RD
Képek:www.facebook.com/gerdushidesign
Gerdushi Design: Nagy Gerda
www.facebook.com/gerdushidesign
gerdushi@gmail.com

Megosztom.

Szólj hozzá