Archív

Ha már új Tim Burton film, amit igazán vártunk és meg is néztünk, akkor összeszedtünk nektek néhány igazán dögös tetkót, amit a lidércnyomásos rendező művei ihlettek.

Timothy William Burton 1958-ban született a kaliforniai Burbank-ben és volt olyan szerencsés, hogy a szülői ház közvetlen szomszédságában egy temető lenyűgöző látványát élvezhette nap mint nap. Ezt az információt ismerve talán már nem is olyan meglepő, hogy milyen figurák pattannak ki sorban a fejéből.
A californiai művészeti egyetemen tanult animációt, itt került be a Disney stúdió egy programjába és el is kezdhetett dolgozni velük egész estés rajzfilmeken, kezdetben mint fázis rajzoló, de belepiszkálhatott más produkciókba is. A Disney stúdióval azonban csak nagyon nehezen tudott együtt dolgozni, az állandó konfliktusok ellenére mégis adtak neki egy kis szabad kezet, így született meg az első stop motion technikával készült kisfilmje, a Vincent (1982), a Karácsonyi lidércnyomás ötlete és 1984-ben elkészítette a Frankeweenie című rövidfilmjét is, amit most ugye teljes estésre varázsolt.

A Disney-től kilépve már nem kell nagyon ecsetelgetni a munkásságát, kevés ember van aki nem ismeri klasszikusait: Ollókezű Edward-ot, Jack Skellingtont, Batmant (természetesen a Michael Keaton által megformáltat), a halott menyasszonyt, Charlie-t vagy Sweeney Todd-ot. A figurái természetesen a tetoválóművészeket is megihlették.

DE

tbt08

tbt04

tbt01

tbt05

tbt06

tbt03

tbt07

Megosztom.

Szólj hozzá