Archív

558449_10152075461165276_1183743285_nRemekségesen fura bandára bukkantunk nemrégiben, össze is kacsintottunk egyből. A String Theory nevű projektről az alapító-kifundáló Jozzy, a Leander Rising gitárosa mesélt nekünk:

 

A String Theory egy örömzenélős zenekar, amely 2009 végén indult, nagyjából egy időben azzal, amikor a Leander Rising is zenekari formát öltött. Ez egyébként annyiból nem véletlen egybeesés, hogy a korábbi zenekarom a Fonogram-díjas Wendigo sajnos abban az időben állt le, és így éppen nyitott voltam mindenféle zenei lehetőségre. A Phoenix Files zenekart is akkor hoztuk össze BZ, Varjú Attila, Szebényi Dani és Beren barátaimmal, amivel egy EP-t is felvettünk Scars for Sale cimmel. Ágnessel is több alkalommal zenéltem abban az időben, a Montacarlo felvidéki pop-rock zenekarban is gitároztam, és még ezeken kívül is voltak adhoc formációk, amiben előferdültem . A sokféle stílus és produkció mellett azonban továbbra is megmaradt a régi vágyam, egy olyan zenekart létrehozni, ahol nem kell mindent előre megbeszélni a zenésztársaimmal, hanem önmagunkat és egymást is meglepve, lazán szervezett keretek között tudunk improvizálni, és mindezt úgy vinni a közönség elé, hogy ez a hallgatóknak is érdekes és szórakoztató maradjon.

 

Varjú Attila dobos barátommal 2009 végén aztán el is kezdtünk gondolkodni, hogy kikkel lehetne ilyesmit művelni, és végül Szebényi Dani billentyűs, Beren basszusgitáros, és Balogh Balázs didgeridoo-s cimboráinkkal megalapítottuk a String Theory-t.  Nem sokkal később Beren helyére Szuna Péter került a K3 és Firkin zenekarok zseniális basszusgitárosa, és így stabilizálódott a zenekar tagsága 2010 elejére.
A munkamódszerünk általában az, hogy improvizációkat veszünk fel, és azok alapján alakítjuk ki a nótafolyamok szerkezetét, illetve akad néhány konkrétabban megírt dal is, amelyek közül az egyikre 2012-ben klippet is készítettünk Could Lick You Lee címmel.  Ez a nóta egyébként Kid Baltan és Tom Dissevelt nevű holland tudós csókák legendás Song of the Second Moon című 1957-ben készült dalának az átdolgozása, amely az első elektronikus zenék egyike volt a világ zenetörténetében. Az eredeti szám története önmagában is egy érdekes sztori, mert a zenét a két tudós a Philips egy mindenféle lyukkártyás számítógépekkel telepakolt laboratóriumában hozták létre. Magyarországon ez a dallam a Delta című tudományos-ismeretterjesztő műsor főcímzenéjeként vált ismertté.

Felmerülhet a kérdés, hogy a String Theory akkor most milyen stílusú zenét játszik? A stílusunkat magamban psyched-electric jam rocknak neveztem el, ami ráadásul jazz és funk elemekkel is meg van fűszerezve. Meghatározó a didgeridoo hipnotikus lüktetése, a billentyű modern electric jazz-es játéka, a dob és a basszus groove-központú ritmikája valamint a gitár energikus funk-jazz-rock megközelítése. A zene annyiban electric, hogy sokszor az elektromos zene hatásmechanizmusával játszunk a hangszereinken illetve néhol sampling is megjelenik. Alapcél a pozitív, groove-os, energikus zene és a tagokban lévő kreativitás minél kötetlenebb kiaknázása.

 

Koncertjeinken a saját zenénken kívül többek között Infected Mushroom, Prodigy és Jamiroquai átdolgozások hallhatóak amolyan String Theory-s energiával eljátszva. A hatás fokozása érdekében élő VJ-vel  dolgozunk, aki a hangulatnak megfelelő animációk kivetítésével alakítja vizuális élménnyé a koncertjeinket. Kezdetben Tom Hegedűs grafikus volt a VJ-nk, de miután ő Nagy-Britanniába költözött Máté Péter gyerekkori barátom vette át a stafétát ezen a poszton. Úgy gondolom, hogy koncerten működik leginkább ez a műfaj, úgyhogy azt ajánlom, ha szeretitek a groove-os energikus, pszichedellikus zenét, vagy éppen nyitottak vagytok a kísérletező zenék befogadására, akkor február 16-án szombaton legyetek a Gozsdu Manóban este pontban 8-kor!! Velünk együtt fellép a Grabanc zenekar is, szí jú deer!

 

Új dalok is íródnak, amelyek részben angolul, részben magyarul szólalnak majd meg, és terveink szerint február 16-án a Gozsdu Manóban már fogunk is játszani közülük egy-kettőt.

 

A String Theory tagjai:
Balogh Balázs – zsigeri didgeridoo (vagyis zsigeridú), doromb, darbuka
Máté Péter – szuggesztív vizuál
Szebényi Dániel – zseniális billentyű és ének
Szuna Péter – elképesztő basszusgitár
Jozzy – energiagitár
Varjú Attila – analóg groove master

 

Jozzy, Meg

www.stringtheory.hu
http://www.facebook.com/stringtheoryhu

 

stringt1-stringth

Megosztom.

Szólj hozzá