Archív

Egy öt számos ki EP került a kezünkbe a napokban NMY címmel. Az elkövető a FlatBand.

Igazából egy kissé tanácstalanul fogtam bele a cikk megírásába. Elsőre bejött, aztán nem, aztán csak simán nem tudtam eldönteni. Megmutattam két cimborámnak, hátha ők okosabbak lesznek nálam, de ugyanarra a véleményre jutottunk mindannyian: háááát, van benne valami.

flatband-fb01

A bandáról nem sokat tudunk, csak annyit, hogy „Budapest külvárosában” alapították a srácok 2009-ben, ez sejtésem szerint Békásmegyer lehet, cáfoljon meg, aki biztosan tudja! Az ottani paneldzsungel amúgy is termelt már ki ezt-azt, jelen esetben a FlatBand-et, ami a manapság igazán jól futó, de magyar viszonylatban elhanyagolt post-hardcore és electrocore stílusok keverékét hozza. Az Enter Shikari után nem is lehet ezzel nagyon melléfogni. Eddig rendben is van a dolog. A zene ütős, amikor kell odabasz, máskor meg a padlóról nyalatja veled a vattacukrot. Az egyetlen baj vele – és sajnos ez nem is kicsi -, hogy a hangzás katasztfrófális, nincs teteje, és pergőt csak odaképzelni lehet. Kicsit olyan, mintha egy 990 Ft-os fülesen keverték volna. Ehhez a zenéhez viszont a jó hangzás elengedhetetlen. Ezennel üzenem a srácoknak: legközelebb spóroljatok egy picit többet stúdióra és akkor hanyatt vágtok majd mindenkit.

Kicsit maradjunk még a zenénél, ami tényleg adja, van benne fantázia – ugye, a hangzást leszámítva… – és van benne koncepció, egységesség is, nem ismételnek feleslegesen. Szóval ezt mindenképpen a jobb oldalra írnám. És, ha már ők maguk is Enter Shikari-hoz hasonlítják magukat, annyit tennék hozzá, hogy ahhoz képest kevesebb benne az electro, a dubstep és a drum and bass beütés, de nem baj, mert pótolják némi jobb féle hardcore metállal. Ebből egyedül az Anna balladája című darab lóg ki egy kicsit, ami igen lágyra sikerült a többihez képest. A Sorry Babe, I Screwed Up the Night egy pörgős, inkább punkosabb nóta, de azért illeszkedik a sorba. Azt hiszem leginkább a címadó Enemy jött be, ez üt a legjobban.

flatband-fb03

A srácoknak még érniük kell, főleg az énekesnek, akinek a hangja fiatal és egy kicsit gyenge a zenéhez, belevihetne több dögöt, keménységet. Összességében viszont jó úton haladnak, csak még hosszú út áll előttük a világhírhez.

Mindenképpen pozitívumként emelném ki a kislemez borítóját! Nem tudom ki tervezte, de nagyon bejön! Ha valaki ismeri esetleg a művészt, írjon már legyen oly’ kedves, kíváncsi lennék más munkáira is.

Lássuk a bandát:
Solymár Mátyás – ének, basszus
Fehér Holló – gitár, vokál
Wittinger Bálint – gitár, vokál, sampler-ek
Kerekes Tibor – dobok

A FlatBand legközelebb most pénteken játszik a Viper Room-ban, tessék elmenni, lássuk milyenek élőben, gyanítom jobban fog szólni, mint a felvételen. Itt a facebook event és természetesen meghallgathatjátok őket előre SoundCloud-on is!

DE
képek: Német Gábor

flatband-fb02

Megosztom.

Szólj hozzá