Archív

if00RZA-nak sikerült egy olyan filmet alkotnia, amit egy könnyen nem fogunk elfelejteni, hiszen látványos elemek tucatjaival sikerül „elkápráztatnia” bennünket. Bár – a tőle már megszokott – akció-túlzásaiba szintén beleesett, ráadásul Tarantino filmjeire jellemző elemekkel ötvözte azokat. A látvány magáért beszél. A film mindenegyes harcjelenetét gondosan átgondolták és kivitelezték, viszont a verekedés, kés-, kardpárbajoknál sokkal jobban megtervezhették volna a sebeket, vágásokat a srácok, ugyanis egy olcsó „D” kategóriás filmes effekthez tudnám hasonlítani azokat a „húscafatok”-nak is alig nevezhető sminkeket.

 

Maga a film története nem árul el nekünk túl sok mindent, szóval a forgatókönyvíró fogadja őszinte „gratulációmat”! A történet öt karakter szemszögéből mutatja be ezt az egyedi sztorit, amelyek a legvégén egy csomópontban találkoznak, ráadásul nem is akármilyen helyen. Ott a Kovács (RZA), aki a klánok között áll; Zen Yi (Rick Yune), az Oroszlán klán halott vezérének fia; Ezüst Oroszlán (Byron Mann), aki Arany Oroszlán után lépett a vezetői pozícióba; Jack Knife (Russell Crowe), egy szexmániás angol úriember, aki felvilágosítja a fiatal „hölgyeket”; Madam Blossom (Lucy Liu), a Rózsaszín Virág madame-ja, aki titokban „fekete özvegyeket dédelget”.

 

ironfist-if01

Középpontban a Kovács áll, aki a két legfőbb klánnak gyártja a fegyvereket megrendelésre, egy kis falucskában. A két klán – Sakál- és Oroszlán klán – állandó viszályban állnak. A problémák akkor kezdődnek el igazán, mikor Arany Oroszlánt az Oroszlán klán vezérét, hadnagyai az arany és a pénz miatt elárulják. Tipikus. Minden filmben szerepel a hatalomért való küzdelem, úgyhogy ezzel sok újdonságot nem kaptunk. Természetesen, mint a bosszú fogalma szintén előkerül, amit Zen Yi próbál elkövetni, de idő közben ugye őt is ki akarják iktatni a történetből. Viszont mikor Zen Yi-t megpróbálják leradírozni a térképről, a Kovács segít neki megmenekülni, aminek következményeképpen Ezüst Oroszlán levágattatja mindkét karját, mert nem adja ki a halott vezér fiát. Jungle Village-be viszont érkezik egy idegen, aki azért jött, hogy kiélje beteges fantáziáját a nőknél és azért is, hogy segítsen visszahozni a békét a városba. Egy kicsit bonyolódik, mikor a huszadik embert mutatják be nekünk és már totálisan elfelejtettük az elejét, hogy ez ki volt, az ki volt. Ha ezt a hongkongi akció filmes egyveleg utánzatot valaki meglátná, biztosan sírva fakadna. Rendben van, hogy ez nem egy tipikus „Részeges Karate Mester” film, amiben több a kung fu, mint a repülő végtag, de akkor sem értem meg, hogy minek erre a műfajra is az újítás. Komolyan egy spagetti western film után kapunk egy spagetti kung fu filmet? Egyszerre csak egy műfajjal foglalkozzunk, kérem!

 

ironfist-if02

A zenei aláfestés teljesen kiborított! Nem fogtam fel, hogy egy gyászos részhez, egy ilyen „mutassunk be egy csomó harcművészeti stílust és akkor jó lesz” típusú filmbe, minek beletenni egy gangsta rap-et, ráadásul nem is egy jelenethez. Fel is kaptam rá a fejemet. Rendben van, hogy ahova illik, oda nyugodtan, de akkor, mikor szerencsétlen állítólagos főszereplőnk éppen elvesztette mindkét karját és kaparják össze, hogy biztosan túlélje a napot, hát…

 

Lucy Liu valami elképesztő fekete özvegyként és madame-ként is. Úgy játssza el ezt a csekély kis szerepet, mint azt a Kill Bill-ben megszokhattunk tőle. Olyan játszi könnyedséggel öleti meg lányaival az egész klán a harcosait, hogy azt öröm nézni! Russell Crowe pedig az a tipikus szociopata perverz kéjenc, akit szinte csak az örömlányok társaságában láthatjuk az egész filmben, zseniális!

 

ironfist-if03

Összefoglalva: a sztori alapján valami borzalmas, egy és háromnegyed órát azért végig ülni, mert szinte végig pörög a film, megéri, bár egy-két jelenettől még megszabadulhattak volna a vágók. Nagyon romantikus jelenetekre ne is számítsunk, abból is akad azért egy-két hosszabb rész, de azok még a kibírható fajtából vannak. Jó zenék, amik nem mindig a megfelelő helyre kerültek, vagy nagyon nem illenek oda; színes szereplő gárda, ráadásul David Bautista karakteres csuklyájával még inkább megszínesíti mindennapjainkat, és a régen látott Pam Grier-ünk is kapott a filmben egy kb. 5 perces jelenetet. Az, hogy kiakadtam ezen a filmen, még nem azt jelenti, hogy elképesztően szar lenne, csak nem az én szájízemnek megfelelően készítették el, többet vártam el.

 

Nokyironfist-if04
ironfist-if05

Megosztom.

Szólj hozzá