Archív

hal00

Két hete kilátogattam a Budapesti Halfesztiválra, az elsőre, a volt gödörhöz, az Erzsébet térre, a belváros szívébe. Az egész felemás érzelmeket keltett bennem, és fel is kavart. De ki lepődik már meg bármin a fővárosban!?
No, de erről később.

 

A magyarországi halfogyasztás szánalmasan alacsony lett mára 4-4,5 kg/fő. Pedig a szerves része a magyar gasztronómiának. Elég csak a karácsonyra gondolni. Én bajai és szolnoki rokonokkal rendelkezek szóval kiskorom óta a hal szerves része az életemnek, főleg hogy apám is nagy horgász. Én szeretem a halat, más utálja. Pedig nem véletlen, hogy a Japánok átlagéletkora 80 év felett van. A hivatalos oldal szerint a rendezvény célja az, hogy népszerűsítse a halfogyasztást kis hazánkban, és felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarország adottságainak köszönhetően nyugodtan lehetne halnagyhatalom. Ez nem egy hagyományos fesztivál, hirdetik, meg azt is ígérik, hogy lesz interaktív betekintés, ingyen hal és ingyen pálinka.
„Megtanulhatjuk, hogy mi a különbség a bajai és a tiszai halászlevek között. A tenger gyümölcseit ingyenesen is megkóstolhatjuk…”

 

halfeszt13-hal01

Rohantam is ki, hogyne rohantam volna, a hal, a pálinka és az INGYEN szó megdobogtatta a szívem, s beindította a nyálelválasztásom. Több ezren voltak az első nap, olvastam.

 

Amikor kiértem akkor koppant az állam, de nagyon. Ez egy vurstli. De megadtam a lehetőséget arra, hogy bizonyítson. Körbejártam többször is. A képek mesélnek arról, hogy miért voltam lehangolt. Árultak itt lekvárt, kürtöskalácsot, bundát, LUFIT, és mindenféle vásári szirszart. Az információ teljes hiányával megspékelve mindezt. Sebaj, mondom akkor eszek, igen ám, de a legtöbb helyen nem volt olyan hal, amit kívántam volna. Bármikor kiadok egy jó kajáért több ezer forintot, nem érdekel, mennyibe kerül, amit eszek. No de kérem, műanyag tányérból a rántott hekket, meg a pontyot műanyag evőeszközzel. Na, azt azért nem. Hatalmas tömeg volt, de zömében külföldiek, vagy nézelődők.

 

halfeszt13-hal02

Na és most elmondom mi nem volt, aminek lennie kellet volna: környezetvédők, vízvédelmi szakemberek, nem voltak bemutatva a nagy tavaink, folyóink, halgazdaságaink, nem voltak nívósabb cégek, nem voltak horgászok, nem voltak gyerekprogramok és szórakozási lehetőségek, mert a néptáncolók már sajnos egyik kategóriába se férnek bele. Szerintem az is gond, hogy nem volt az, mint a Dining Guide Street Food Show-n: nem mutatkoztak be éttermek, bloggerek.

 

halfeszt13-hal05

Kint volt viszont a Hortobágyi Halgazdaság, a Budaörsi Halpiac, a Balatoni Hús és egy thai büfé. Ennyi, nem több. De, ha nem volt ötven stand vagy kiállító, akkor egy sem. Sajnálom, hogy nem jöttek többen. Egyedül a Budaörsiek kínáltak olyat, ahol folyt a nyálam. Lazac, osztriga, kagylók, rákok. De oda meg türelmem nem volt beállni meg nem is akartam az ilyen finom falatokat a koszos asztalnál tolakodva vagy állva elfogyasztani miközben azt nézem, mikor veri ki a kezemből a lazacomat egy kürtöskalácsot majszoló kisgyerek. Viszont volt lángos és süti dögivel, pálinka, bor és olajszag. Beszélgettem is egy emberrel, aki halszalámis volt, mint kiderült. Szerinte jó a fesztivál, csak lehetne jobb is, de szerinte ez nem a szervezők hibája. Hiányoltam a többi ázsiai országot, amit ígértek, meg mindent, ami nem paprikás lisztbe van forgatva vagy olajban kisütve. Szerintem nem jó az, hogy egy nívósnak ígérkező rendezvényből vásári bazárt, gyereknapi vurstlit csinálnak. Nem lehet ezt így kérem szépen! Vagy persze lehet arra fogni, hogy ez az első, majd jobb lesz. Megnézem én azt is, ha jobb lesz, visszavonok mindent. De addig az marad a véleményem, hogy az ötlet remek, a kivitelezés nem elegendő. Vagy tényleg ez kell nekünk? Sült hekk és drága pálinka? Én úgy érzem, hogy a halasokon kívül mindenki megtalálta a számítását, a borosok, a pálinkások, a szirszarosok, és a kürtöskalácsosok.

 

A következő halfesztivál legyen jobb, nívósabb, és akkor mindenki boldog lesz.

Ákos voltam, ettem, láttam…
képek: Szabó Ákoshalfeszt13-hal03

halfeszt13-hal04
halfeszt13-hal07
halfeszt13-hal08
halfeszt13-hal09
halfeszt13-hal10

Megosztom.

Szólj hozzá