Archív

gp00Magyarországon nagyon sokan elfordultak a tradicionális ételektől, italoktól, és fűszerektől, habár ezek mind kiválóak, világhírűek, de árban nem tudják felvenni a versenyt a multikkal. A Kézműves Magyar Ízek szervezésében hétvégén megrendezésre került az V. Kézműves Magyar Ízek Vására, a Gasztropiac.

 

Ezen a rendezvényen a reklámok szerint közel 120 kiállító 5000 finomságát lehetett megkóstolni, illetve több mint tíz gasztropont is volt. Frissen szerzett sajtó igazolványommal a zsebemben szombaton gyorsan siettem a Millenáris B. épületébe. Bevallom először féltem, hogy a halfesztiválhoz hasonlóan csalódás fog érni, és ismét a vásári bóvli lesz az uralkodó. DE NEM! Lehet, hogy a belépő miatt? Nem tudom!

 

gasztrop13-gp08

Belépve a csarnokba hatalmas tömeg volt, először céltalanul bolyongtam, nézelődtem, és nem is tudtam hova forduljak, annyi minden néznivaló és ízlelgetni való volt.

 

Mielőtt bemutatnám, hogy mik voltak, egy megrendítő adatot közölnék az olvasókkal: Évente megközelítőleg 550 milliárd Ft-ot költünk Magyarországon alapélelmiszerre, amelynek csak töredéke magyar termék. Azért, hogy ennek a pénznek minél nagyobb része a hazai gazdaságban maradjon, illetve a magyar termékek és termelők népszerűsítése céljából kezdték el szervezni a Kézműves Magyar Ízek Vására sorozatot. Az eddigi négy vásár alatt összesen 150 kiállító mutathatta meg termékeit a mintegy 60.000 vendégnek.

 

gasztrop13-gp09

Tehát innentől kezdve érthető, hogy miért voltam elégedett a kezdeményezéssel, és miért voltam teljesen lelkes. Nagyon sok étel volt, de tényleg nagyon sok, nem is tudtam hova kapkodni a fejem. A kiállítóknál lehetett vásárolni és kóstolni. Én nem vettem semmit, de fogok, mert mikor előkaptam a fényképezőmet, rögtön elleptek névjegyekkel, és telefonszámokkal. A legviccesebb egy kártyanaptár volt, amin kolbászok és sonkák vannak, szerintem zseniális.

 

gasztrop13-gp02

Tényleg mindent megtaláltam, amit akartam, és ami hívogatóan csábított. Sonkák vékonyan szeletelve, kolbászok karikázva és tepertő nagy teknőben, az illatok betöltötték a termet, hogy összefutott tőle a nyál a számban. Voltak ám sajtok is, tehén, kecske, juh, kerek, puha, kemény, füstölt és nem füstölt. Akadt még mangalica, szarvas és őstulok készítmény is. Zárójelben jegyzem meg, itt senki nem borzadt el a lóhústól, nem úgy, mint az angolok a svéd szereld magad bútorboltban. Persze nem csak sajtok, és húsok voltak, hanem rengeteg méz, lekvár, pálinka, bor, és szarvasgomba is.

 

De a hangulat az, ami többet ér mindennél. Mármint szerintem. Ajvárt kóstoltam, de nem volt sós keksz, erre a stand másik feléről átnyúl egy hölgy, és a kezembe adta a zsemléjének a csücskét. A borókapálinkát otthon készítő termelővel  beszélgetve kóstoljuk főzésének eredményét. – Zseniális!

 

gasztrop13-gp03

A gyümölcsborok finomak, és egyedülállóak, de azért maradok a jól bevált rosé boroknál. Megemlíteném még a mézeseket és lekvárosokat, hiszen ennyi fajta mézet még nem láttam, és nem kóstoltam végig. Személyes kedvencem a birsalmapálinkás akácméz. A látogatók arcán látszott, hogy elégedettek, nézelődtek, kóstoltak, boroztak, vagy éppen a kolbászsütőnél kígyózó sorban vártak az ételre, azt hiszem mindenki megtalálta a számítását.

 

gasztrop13-gp01

A sajtóközleményből kiderült, hogy az eddigi eseményeken több mint 150 millió forinttal támogatták a magyar termelőket. És ez a legfontosabb, hogy a hitet adjuk vissza nekik, megéri kint görnyedni a kertben, vagy tölteni a kolbászt. Mert igenis van rá kereslet, még ha kicsi is, de ez a kicsi remélem hamarosan a sokszorosára duzzad. Jól éreztem magam kint, úgy érzetem pár óráig, hogy soha nem akarok kimenni innen, mindenki kedves volt, és olyan lelkesedéssel beszéltek az ételekről hogy öröm volt hallgatni. Hamarosan újra megrendezésre fog kerülni a Gssztropiac, ebben biztos vagyok, és még több látogató, és még több kiállító, termelő lesz kint.

 

Amit tudtam megkóstoltam, amit tudtam megittam. És szinte mindent megtudtam. Legközelebb kint találkozunk!

Ákos voltam, ettem, láttam…
képek: Szabó Ákosgasztrop13-gp10
gasztrop13-gp07
gasztrop13-gp11
gasztrop13-gp04
gasztrop13-gp06
gasztrop13-gp05

Megosztom.

Szólj hozzá