Archív

z00

A múlt heti Rolf Buccholz interjú után már éppen ideje volt, hogy a bodymodification hazai nagymesterével, Zagyvai Gáborral is elbeszélgessünk egy kicsit. A hétvégén a londoni Nemesis Tattooban járt és alkotott, többek között erről is kérdeztük Ákossal.

 

Ákos:
Hogy állsz a testmódosításhoz?
Gábor: Hogy hogy állok? Lényegében ez az életem :)

 

Mit gondolsz, mi vezet valakit arra, hogy testmódosítást végezzen, végeztessen. Csak az önképzavar, feltűnési viszketegség, vagy a fájdalom iránti vágy?
Gábor: Egyénenként változnak az okok, azonban a lényeg hogy mindenkit a saját boldogsága iránti vágy vezérel, jobban akarja magát érezni magát abban a testben, amit kapott.

 

Sokat változott az elmúlt 30 évben a műfaj szubkultúrája?
Gábor: Az utóbbi években egyre több ember szerzett tudomást arról, hogy a testmódosítás fogalma milyen beavatkozásokat takar, ezáltal ez a dolog bekerült sokak tudatába. Tudják, ha ilyen beavatkozást szeretnének, akkor az hogyan valósítható meg és kihez kell fordulni vágyaikkal. Ez idővel még elterjedtebb dolog lesz, mert ami ma még csak elméleti síkon tetszik pár embernek holnapra már olyan opció lesz, mint mondjuk egy tetoválás – könnyen megvalósítható és természetesen viselhető.

 

zagyvai-z01

Honnan jött az ötlet hogy ezzel szeretnél foglalkozni?
Gábor: Régen egy barátom kérésére készítettem el az első hegmintámat, és ez a dolog akkor tetszett meg igazán. Azóta csak ezzel foglalkozom, és próbálok minél több ismeretet gyűjteni ebben a témában – ha már erre tettem fel az életem.

 

Mi volt a legextrémebb, amit csináltál, illetve volt-e olyan, ami már neked is sok volt?
Gábor: A legextrémebb kérés egy olyan tarkóba ültetett érzékelő beültetése volt, ami aztán adatokat tudott volna tárolni – de ezt természetesen nem vállaltam el, mert több szempontból is lehetetlen lett volna elkészíteni. Mostanában a legextrémebb dolog egy pénisz feketére tetoválása – ami jelenleg is folyamatban van – de minden kérés számíthat extrémnek, hiszen minden kérés egyedi és megismételhetetlen!

 

Miért fogadja el jobban a társadalom a plasztikai műtéteket, mint az általad végzett módosításokat?
Gábor: Nyilván sokaknak természetesebbnek tűnik a mai társadalomban, ha valaki megnagyobbítja a mellét vagy felvarratja az arcát, és gyakran érthetetlennek tartja, ha valakinek, mondjuk, ketté van vágva a nyelve, vagy csillag alakú implantátumot visel a kézfejében – azonban fontos felismerni, hogy ezeknek a dolgoknak ugyanaz a kiváltó oka: a teljesebb élet a testünk által határolt térben. És ha ez a felismerés megvan, akkor rájöhetünk, hogy mindenkit más tesz boldoggá, és hogy a saját testünkkel tényleg azt csinálhatunk, amit csak akarunk, hiszen ezt a dolgot birtokoljuk csak igazán!

 

zagyvai-z10

Magadon milyen módosításokat végeztél, végeztettél, mit akarsz még, hány ékszered, tetkód, heged van?
Gábor: Magamnak párszor nagyobbra vágtam a fülcimpámat (tágító ékszer viselése végett), szúrtam pár intim piercinget magamnak (kb. 5-öt) kitágítottam a mellbimbómat, készítettem hegmintákat a lábaimra, kézfejemre, kauterrel égettem az ujjamra, beültettem egy mágneses implantátumot az alkaromba. A testem kb. 35-40%-a be van tetoválva, de itt még van rengeteg tervem. Leginkább a kézfejemet, nyakamat és a mellemen lévő minta mögötti részt dotwork tetoválásokkal szeretném megcsináltatni. De ezekhez a munkákhoz külföldre kellene járnom, mert ott dolgoznak olyan művészek, akik az elképzeléseimet tökéletesen meg tudnák valósítani. Szóval ez még várat magára.

 

Mi a jövőbeli irány, amit ez a műfaj követni fog?
Gábor: Ahogy az emberi elme folyamatosan fejlődik, egyre újabb és addig sosem látott gondolatokkal fogunk gazdagodni, ami hatással lesz a testünk átváltoztatására irányuló ötleteinkre is. Az utóbbi időben is rengeteg olyan dolog jelent meg a testmódosításon belül, amit régebben még el sem tudtunk volna képzelni most pedig már a gondolat fizikai testet öltött.

 

Hány éves volt a legidősebb ember, akivel együtt dolgoztál?
Gábor: Talán 55-60 körül lehetett, intim piercingekkel kapcsolatban keresett meg.

 

Mit mondanál még? Felszabadít a fájdalom?
Gábor: Urald a tested, elméd, gondolataidat, és a belső harmónia a külső világban is meg fog nyilvánulni! A fájdalom akkor tud felszabadítani, ha valóban szabad akarsz lenni.

 

zagyvai-z07
 
Eszter:
London, főleg Magyarországhoz képest, egy olyan multikulturális világváros, ahol az emberek sokkal szabadabbak, felszabadultabbak. Egy ilyen városban dolgozni, még ha csak rövid időre is, jó élmény lehet. Berente Zoli a Nemesis Tattoo egyik tulajdonosa, és nem utolsó sorban ő az, aki évek óta lyuggatja ott az embereket. Szalonjuk Camden-ben, London egyik szívében van.

 

Srácok, milyen volt együtt dolgozni a hétvégén?
Gábor: Nagyon jó volt kint lenni, Londonban még nem jártam soha ezelőtt! Voltak már vendégmunkáim Németországban, illetve Szerbiában, de Angliát most láttam először!
Zoli: Érdekes volt Gáborral dolgozni! A közvetlensége miatt egyből megtaláltuk a közös hangot és jó hangulatban telt ez a két nap.

 

Szerintetek mi a különbég bodymodification terén itthon és külföldön?
Gábor: Megmondom őszintén, hogy erre nehéz volna válaszolni, hiszen nem töltöttem kint túl sok időt. De ami rögtön szembetűnő volt az az, hogy az emberek jobban be mernek vállalni tetoválást vagy piercingeket, és ez nyitottabb gondolkodásról árulkodik!
Zoli: Itt Londonban a bodymodification-nek már kialakult kultúrája van, rengeteg nemzetközileg elismert szakember dolgozik különböző stúdiókban, mindemellett folyamatos rendezvények, úgynevezett performance-ok kerülnek megrendezésre.

 

zagyvai-z11

Tanultatok valamit egymástól?
Zoli: Természetesen igen. Beszélgettünk szakmai dolgokról, arról, hogy hogyan is működik otthon és itt egy stúdió, milyen a vendégkör, ki mit használ, stb. Gábor vendégeinél segédkeztem is. Nagyon kíváncsi voltam, hogyan is dolgozik élőben.
Gábor: Én pedig megtanultam, hogy ha valaki sikeres akar lenni egy olyan országban, ahol rengeteg konkurens szalon van, akkor azt csak úgy érheti el, ha sokat dolgozik és a munkája kiváló! :)

 

Zoli, lesznek nálatok máskor is magyar vendégművészek?
Igen a közeljövőben tervezzük, hogy vendégül látunk tetováló művészeket is. Gábort pedig szeretnénk, ha állandó vendége lenne a Nemesisnek. Májusban látogat el hozzánk legközelebb.

 

Szabó Ákos, Décsy Eszter
Képek:Zagyvai Gábor;

Nemesis Tattoozagyvai-z05
zagyvai-z06
zagyvai-z02
zagyvai-z03
zagyvai-z04
zagyvai-z08

Megosztom.

Szólj hozzá