Archív

Háromszámos EP-t adott ki a napokban a ropogósan friss No Eves stoner-formáció. A zenekar idén májusban érte el végleges felállását, és a Rakéta Fesztiválon mutatkozott be; első anyaguk, a Hypnotize and Paralyze pedig már hallgatható, amit mi meg is tettünk.

img_1728-lr-fullmeret_szines

A győri Varju Előd és Nyőgér Ádám által 2010-ben indított projekthez ’13-ban csatlakozott Horváth Zsombor dobos, majd ’15-ben Török Dániel ’TD’ basszusgitáros. A most közzétett EP pedig egy hamisítatlan, koszos-füstös stoner cucc lett, lazán elhelyezkedve valahol a Queens of the Stone Age, a Sleep és az elektronika előtti Radiohead nyomdokain. A hangzásért pedig a teslavoxos Illés Nándi és punchos-padkarosdás Vitéz Gergő felelt.

Az Over Again nagy kanállal merít a korai Placebo hangzásából és érzésvilágából: dinamikussága ellenére is nyomott, lefojtott hangulatú dal, mely stabil, közepesen erős kezdés, szilárd eleme lehet a lassan közelgő nagylemeznek, még ha az áthallások miatt nem is különösebben újszerű élmény. Nem így a Do You; ez egyértelműen a legerősebb tétel, nem szakad el nagyon az Over Again világától, de a remekül megfogott hangulathoz itt már kifejezetten izgalmas lüktetés és tökös, kiteljesedő sound társul, mocskos szólóval, meg-megeresztett majd újra visszafogott adagolással. Rögtön megragadja az ember figyelmét, természetes és eredeti, mely vonást a címadó Hypnotize and Paralyze is megőriz, egyszerre lágy és felszabadítóan nyers, szépen leviszi a három dal által felrajzolt ívet: finoman álmatag kezdéséből fel tud építeni egy olyan végső katarzist, mely után a lemez véget ér, mi pedig keveselljük.

img_3157-2

A bemutatkozó EP mindenképp koherens egészet alkot: a tudatosan felépített szerkezetek és hangzás jól kitalált koncepcióról árulkodnak, és nagy várakozásokkal állunk a zenekar első nagyobb lélegzetvételű anyaga előtt. Jellegzetesen olyan zene ez, amelyért megéri keresgélni a magyar palettán, de amely – sajnos – aligha fog kitörni egyhamar a föld alól: errefelé ez náluk gyakorlottabbaknak sem sűrűn sikerül.

Bertalan Balázs
fotó
: Komróczki Diána, Németh Richárd

Kapcsolódó:
Vittula: a kocsma, amit pinának hívnak

Megosztom.

Comments are closed.