Archív

Kelták ivadékainak serfőző művészetén nevelkedett pozsgásarcú kislányként hihetetlenül megörültem a hírnek, hogy a sok roppantul szakértő sörös blog után végre valaki istenigazából a tettek mezejére lépett, és megnyitotta az első magyar igazi gasztro-pubot, ha létezik egyáltalán itthon ez a fogalom valamilyen formában. Van már ugyan belga sörözőnk, nem is egy, meg az úgynevezett magyar kézműves söröknek is éledezik a kultúrája itthon, de még mindig nem az igazi. Eltévedtem hát a vendéglátó ipari egységek eme fellegvárába, a Jókai utcai Felni Sörbisztróba egy kóstolás-beszélgetés erejéig.

Nem is tudom igazán, hogyan fogjak hozzá a történethez. A sörök precíz bemutatása, bár módomban állna, nem célom, arra ott vannak a már ismert sört-jólmegszakértő-blogok, majd ők megmondják mi is az, amit iszunk. Én, ahogy más italoknál is, inkább szeretem élvezni az illatokat és ízeket, és csak röviden vonni le a következtetéseket. Kezdem inkább a hely bemutatásával, amiben segítségemre volt a tulajdonos, Révész Róbert, a koponya, aki előrukkolt ezzel a remek ötlettel. Feleségével együtt irányítgatják a kis sörbirodalmat.

felni-felni02
 
Mennyi haszontalan idő tűnt el az életemből, míg nem tudtam rólatok? Azaz mikor nyitottatok? Honnan a név és az ötlet?
Róbert: Októberben kezdtük a hely átalakítását, ezelőtt itt egy gumijavító műhely volt, még korábban pedig motorszerelő műhely. Állítólag az akkori tulajdonosról lóg egy fotó a Közlekedési Múzeum falán egy május elsejei felvonulásról. Még nyáron jártam a várost, kerestem a jobb helyeket, így bukkantam rá erre, akkor már nem nagyon ment a gumijavítás. Megtetszett, ilyesmi helyről álmodtam, frekventált környéken van és sok lehetőséget láttam benne. Szerettem volna megtartani a gumiszerviz utánérzését, így lett Felni a neve, és ha szétnéztek, a dizájn is ezt próbálja követni a rácsokkal, abroncsokkal a falakon.
A kézműves söröző ötlete pedig onnan jött, hogy szívesen ittam volna olyan helyen, ami érdekes, jó sörök vannak, lehet meccset nézni, és vannak sörkorcsolyák, amiket itthon a legritkábban lehet sörözőkben találni.

Ezen a ponton egy picit dekoncentrált lettem, mert kihozták a sörkóstolót. Öt különböző sört tartanak csapon, ebből kettőt cserélgetnek, három állandó. Ezekből lehet kérni egy kis csomagot: mindegyikből egy deci, majd választhatunk egyet, ami a legjobban ízlett, és abból kapunk egy korsóval – ezzel inspirálva az embereket a kóstolásra, mint sörrel igenis összefüggő tevékenységre. Ebből az első, ami a kezem ügyébe került, a szlovákiai Rozsnyó mikrofőzdéjéből, a Kaltenecker-ből került ki. A Kaltenecker nagyjából húsz féle sört főz, kizárólag láger típusút, aminek a fele szezonálisan kapható, és vannak ízesített söreik is. Amit éppen a kezemben tartottam az egyik volt ez utóbbiak közül, a Kavové Pivo, azaz a kávés sör. Az illata már messziről megcsiklandozta az orrunkat. Erős, nagyon karakteres íze és illata elsősorban kapucsínós, aztán keserűcsokis-karamellás. Íze inkább édeskés, érezni, hogy ízesített. Nagyon szép mély sötétbarna színe van, és a habja sűrű, krémes, szürkés-barnás. Nem túl erős, mindössze 5%-os. Nekem nagyon bejött, végül ebből kértem még egyet. De vissza a beszélgetéshez…

felni-felni07

Ha már itt tartunk, mennyire értsz a sörökhöz?
Róbert: Teljesen profi vendég voltam. :) Pár éve kezdtem főzdefesztiválokra járni, kóstolgattam a söröket, és észrevettem, hogy van érdeklődés ebbe az irányba.
Aztán tavaly Barcelonában voltam egy hosszú hétvégén, a szállás miatt úgy alakult, hogy elmaradt a városnézés, és beültünk az első szembejövő kocsmába, ami véletlenül kizárólag kis spanyol üzemek söreit tartotta és néhány import fajtát. Száz fajta sör volt, amiből csak egyet ismertem, és ez lenyűgözött. Ezután elkezdtem weboldalakat böngészni. Rájöttem, hogy vannak minőségben feljebb pozícionált sörök is, kisebb üvegben, vagy akár parafa dugóval.
Itthon az működik, hogy a sör tele van szénsavval, és azért isszuk, mert megszoktuk. Pedig ezen kívül rengeteg mást tartogat! Hogy létezik sörszakértő tanfolyam, az is azt mutatja, hogy egyre többet foglalkoznak vele az emberek, van, aki szeretné hallani, hogy milyen a sör. Megfigyeltem, hogy régen, amikor elmentünk sörözni a haverokkal, egy esete megittunk 4-5 sört, de ugyan abból. Itt az a jellemző, hogy megisszák azt a 4-5 sört, de mindegyik más. Persze van, aki pontosan tudja, hogy mit szeretne, de jellemzőbb a kóstolás.
Itt a választék és a kínálás nem az, amit az emberek megszoktak a sörözőkben. Egy kicsit formabontó. Valami innováció van. Abban is, ahogy ezt elhelyezzük. Minőségi sörökkel dolgozunk, és a vendégek visszaigazolják, hogy ez jó. Nem akarom bántani a sörgyári söröket, valahogy felnőttünk rajtuk, fogunk is még inni, de ez egy teljesen más dolog! A nagy sörgyárak más modellt képviselnek. Egyszerűbb lenne csak velük dolgozni, de el is várják a kizárólagosságot. Így 5-6 különböző helyről kell rendelni a söröket, és nyilván nem egy multinacionális üzleti szerkezettel találkozunk, nem az a jól szervezett forma, de szokjuk egymást.

Itt megint elkalandoztam egy kicsit a második sör kóstolásának erejéig. A cseh Primátor főzde Premium sörét szaglásztam éppen, kellemes, mézes Negro illata van. 5%-os, könnyed, friss, élénk sör, nagyon enyhén komlós ízű, kellemes, inkább nyári sör. Jellegzetes cseh sör. Kristálytiszta, világos arany színnel csillogott a kis pohárban. Aztán két korty között…

felni-felni01

A kóstoló – 5×1 deci, és egy korsó abból, amelyik a legjobban ízlett!

Mennyire könnyű itthon megtalálni ezeket a kis sörfőzőket?
Róbert: Kellettek hozzá, legalábbis nekem, a sör- és főzdefesztiválok. Sok kontaktot gyűjtöttem, sokat kóstoltam, láttam, hogy lehet ezt csinálni Magyarországon is, hogy van rá itthon kereslet.

Hány hasonló helyet tudnának kiszolgálni a magyar főzdék? Fejlődőképesek?
Róbert: Van, aki fejleszt, de azért kaptunk már olyan választ is egy megrendelésre, hogy sajnálják, de elfogyott a sör. Idővel a növekvő kereslet és kínálat együtt fog fejlődni, lehet, hogy abból a kevés üzemből, ami most van, később egy egész más dolog fog kinőni.
A Bitterfly például egy vándor sörfőző volt, ide-oda bekéredzkedett, hogy hogy sört főzzön, mi is a Rizmajeren keresztül kaptuk. Most már saját üzeme van. Kis lépésenként tudunk csak haladni, de szurkolunk egymásnak.

Csapra csak magyar és környékbeli országok főzdéitől rendelsz?
Róbert: Eddig a magyar, cseh és rozsnyói fonalat tudtam felvenni, tehát környékbeliek. De semmi nincs kőbe vésve, szeretnék majd burgenlandi és szlovén kézműves sör vonalat is. Remélem, hogy tudunk kapcsolatot létesíteni olyan kereskedővel, aki innen is importál. De egyelőre ezek a kézenfekvőek, ezeket ismerik errefelé.

Meddig tudod eltartani ezeket a söröket?
Róbert: A sörgyári vonalon ez is más, mert a kézműves söröknek rövidebb a szavatossága. Nyitás előtt 1-2 hónapig elvan a hordóban, de nyitás után ez 7-10 nap. Van olyan sör, amivel az elején 15 literes hordóval indultunk, most már 30 l- literes, de az 50-eset még fontolgatom. Egyelőre így rugalmasabb, biztosabb.

Eközben a pillantásom rátévedt a harmadik előttem sorakozó pohárra. Ebben szinte citromsárga, világos, kellemes habú sör lapult, a budapesti Rizmajer főzde Világosa, egy ászok típusú láger, a maga enyhe 4.3%-os alkoholtartalmával. Tipikusan savanykás ászok, nem a kedvenc fajtám, de nem rossz.

felni-felni04

Említetted a sörkorcsolyát, mint hazai hiánycikket. Milyen különleges sörkorcsolyákat készítetek?
Róbert: Gondolkoztunk, hogy mi lehet jó sör mellé. Összeállítottunk 8-10 fogást. Van, ami nyitás óta már nincs, mert nem igazolták vissza, hogy működne. Ez a hering volt helyben sütött fekete kenyérrel és lazac feltéttel. Azt gondoltam, hogy teljesen jó lesz ital mellé, mind a lazac, mind a hering megfelelően sós, de valahogy mégsem működött. Én azért a mai napig eszem. :) Aztán van egy cseh vonal, ez a Hermelin, ami pácolt camembert sajt, mindenhez friss kenyeret adunk, amit itt sütünk, ez 1-1 korsó között pontosan jó megálló. Van még grillezett gomolyasajt, olyan salátaágyon adjuk, amihez kézműves lekvárt adunk. Ezeket a lekvárokat is egy főzdefeszten találtam. Van finom sonkával hideg szendvics – Dr. Feketeerdei sonkás-sajtos szendvics – vagy vasalt panini, ebben szintén nem mindennapi kolbászok kerülnek. Illetve van egy sajttál, ami 4-5 fajta különlegesebb sajt van összeválogatva, ebből nagyon jó csipegetni. De a legérdekesebb az úgynevezett Disznó merengő, ami kolbászok, disznósajt, jó töpörtyű és lókolbász, csak mi meg is mondjuk, h ez lókolbász. :)  Ezt szokták kétszemélyes tálnak is kérni.
Egy hete újdonságként van két új sörkorcsolya, az egyik a sajt chips, ami nem azonos a sajtos chipsszel, mert itt sajt van lesütve. Ez megfelelően sós és laktató. És van házi készítésű körözött, szintén ezzel a friss kenyérrel, a körözöttet mi úgy gondoljuk, hogy kizárólag juhtúróból készülhet, csak a félreértések elkerülése végett. :)

Mi egyebet készítetek még itt helyben?
Róbert: Csak hidegkonyha van a sörkorcsolyáknak, mert úgy gondolom, hogy ez egykezes. Egyik kéz foglalt a korsóra, másik kéz az ételre, és így még lehet beszélgetni is. Nagyon jó a sörhöz megenni egy jó hamburgert vagy egy sztrapacskát, de az kétkezes, valahogy gátolja az embereket a beszélgetésben.
Ezeket be lehet tenni középre, vannak hozzá pálcikák, és akkor mindenki csipegethet. A tálalás is olyan, mint egy jobb házibulin.

felni-felni06

Nem bírtam, izgatta a fantáziámat a következő pohár: mélyvörösen fénylett, úgyhogy felemeltem. A színe nagyon szép. Ez a tapolcai Stari Ír vöröse. Már az illata is sejteti, hogy valahogy az angolszász hagyományokhoz közelít, az íze is olyan. 6%-os felsőerjesztésű sör, nagyon finom, de csak azért, mert ennél közelebbit az ír sörökhöz Európában ritkán találni. Valójában egy kicsit csalódott voltam, a karamellmaláta (főleg az írekre jellemző pörkölt malátához képest) nem volt a legjobb választás. Inkább savanykás volt, mint testes-komlós-pörkölten kesernyés, mint amit vártam tőle. De azért megfelelően édes. Mindezek mellett nem tiltakoznék, ha megkínálnának egy pinttel!

Róbert: Ebből a tapolcaiból a vörös van csapon, és tartunk a világosból is, a palackozott változatból.
Nagyon jók a sörök, szeretjük őket, de nem vagyunk sörsoviniszták, ha bejön valaki és mást szeretne inni, mert mondjuk vezet, nagyon finom limonádékat készítünk, és vannak fröccsök is és röviditalok. Nem szeretnénk kizárólag söröket tartani, az túl extrém lenne.
Meg egy kicsit együtt tanuljuk a szakmát a sörfőzőkkel. Megvan bennük a kapacitás, hogy jó minőségű, finom sört főzzenek, ezt látjuk, de az üzleti szféra másik oldalán a kereskedelembe, megjelenésbe, promócióba most kezdenek beletanulni.

Sok az új főzde? Hány van nagyjából ma Magyarországon?
Róbert: Több tucatra tenném. Akikkel mi dolgozunk az a Stari Tapolcáról, a Rizmajer Budapestről, a fóti Keserű méz, ami mostanában nagyon népszerű, vannak Békésszentandrási sörök is. Nemsokára visszajön a Bitterfly és lesz majd Kapucinus is. Az egész országban vannak főzdék, azért van honan válogatni. De a magyar sörfőző szakma hiányolja azokat a helyeket, ahol meg tudnak jelenni. Mi 60 fajta sört tartunk, ebből 5 van csapon. Ebből az ötből a három fix a két Primátor és a Rizmajer.
De térjünk vissza még egy kicsit a helyhez: szerettünk volna minél többet megtartani belőle. Szeretem a hagyományokat, ezért is utal a Felni név az eredeti funkcióra. A felnik a falon itt voltak kint az utcán. A rácsok egy ipartelepi bontásról valók. Sajnáltam volna kidobni valamit, ami betöltötte a funkcióját 80 évig, miért ne mehetne nyugdíjba egy sörözőbe? A könyöklő apám pincéjében porosodott húsz évig. Eredetileg is valamilyen sörözőből hozták.
Ez a környék amúgy is híres a romkocsmákról és az érdekes helyekről, ezért próbáltuk úgy kialakítani, hogy illeszkedjen a környék hangulatába, lüktetésébe.

felni-felni05

Mi alapján választod a külföldi söröket?
Róbert: Mindenképpen minőség alapján, de egyelőre, főleg az elején, csak találgattam. Most már nagyjából látom, hogy mi az, ami fog maradni, ami fogy, de kísérletezgetek. Tartunk néhány ismertebb sört is, amit akár nevezhetünk sörgyári vonalnak is, de annak a legjava. Mondhatjuk, h házon belül versenyeznek a kézműves sörökkel.

Látom, hogy a menün csak egy cider van, a Sherwood Apple. Mennyire szeretnél cider irányba elmenni?
Róbert: Az eddigi tapasztalatok alapján a cider hullámokban fogy. Időnként jön egy társaság, akik ismerik a cidereket, akkor kifogy a hűtő, de máskor meg nem keresi senki. Egyelőre. De rendszeresen fogunk tartani cidereket. Egyelőre még én sem foglalkoztam velük annyira, még nem ismerem őket igazán, de tudom, hogy jól kiegészíti a sört.

Milyen távlati terveid vannak?
Róbert: Hát, még csak alig három hónapja vagyunk nyitva. Egyelőre ara koncentrálok, hogy ez befusson. Szerencsére vannak már törzsvendégek, ami nagyon jó. De még nem csináltunk végig egy egész szezont. Várjuk a nyarat, hogy az mit hoz. Itt mellettünk az autóbeállónak felhúzható az ajtaja, ott fogunk csinálni egy kerthelyiséget. De még minden nap egy új tapasztalat.
Szeretnék még több sört megismerni, tökéletesíteni a helyet. Kézműves pálinkákon is gondolkozom, de egyelőre keresem azt a pálinkafőzőt, akitől érdemes lenne vásárolni.

Külföldiek látogatnak titeket?
Róbert: Szórványosan. Egy-két angol legénybúcsús társaság már megtalált minket. Igen érdekesek! :) A külföldiek nem a kézműves sörök miatt jönnek, nem ismerik ezeket. De tetszik nekik.

Elérkezett az idő, hogy az utolsó sört is megkóstoljam. Ez történetesen a Primátor Weizenbier 5% volt, azaz a főzde búzasöre. A színe sötétebb búzasárga, enyhén zavaros, de ez a búzasörök jellemzője. Nem sikerült megállapodnunk abban, hogy vajon szűretlen vagy félig szűrt-e, szűretlennek túl tiszta volt. Az íze a német búzasörök édeskés, jellegzetes ízét hozza, csak alig kesernyés. Meggyőződésem, hogy bacon illatú. Könnyed, nagyon kellemes sör, nekem nagyon bejött!

Hát, mit is mondjak… A hely zseniális! Nem győzöm hangsúlyozni, hogy végre igazán éled a sörkultúra Magyarországon, és a Felni egy kicsi sziget, egy úttörő. A dizájn és az atmoszféra nagyon barátságos, mintha mindig is ide jártam volna. Érződik a sör szeretete és tisztelete. Nem szeretném túl ragozni, ide el kell jönni, kóstolni kell, és hátradőlve élvezni a sörfőzőmesterek munkáinak gyümölcsét!

Décsy Eszter
Képek: Zsiga Pál

Megosztom.

Szólj hozzá