Archív

A szentendrei Ed Is On zenekar 2005-ben alakult, majd főiskolai, egyetemi tanulmányok miatt pihenőre kényszerült a csapat. Saját bevallásuk szerint 2 éve kezdtek komolyabban foglalkozni a zenéléssel, mostanra pedig elérkezettnek látták az időt arra, hogy az eddig elkészült dalokból nagylemez szülessen. A Velem csak a baj van címmel elkészült albumra úgy is tekinthetünk, mint egy „best of“ válogatásra.

Lássuk kikből is áll a banda. A zenekart Tasnádi Bence énekes-basszusgitáros alapította, aki mellesleg a budapesti Katona József Színház színművésze. Ő felel a szövegekért, a zenei megoldások pedig Rokonál Benedek (szintetizátor), Várvölgyi Szabolcs (gitár) és Pucsek András (dob) közös munkájának eredménye.

Milyen is az Ed Is On zenekar stílusa? Egyértelműen a magyar alternatív zenei világ egyik mintapéldánya. Hogy ez most pozitív, vagy negatív, mindenki döntse el saját maga. Amit elvárok egy alter zenekartól az az, hogy vagy zeneiségében legyen nagyon jó értelemben „lehúzó“, vagy szövegeiben legyen odamondogatós, netalántán pimasz.

A lemezt meghallgatva nem találtam meg ezt az átütő érzést, nem fogott meg az Ed Is On zenéje, de vannak a lemezen jó pillanatok. Örültem volna, ha mondanivalójában ad valami újat, amely kiemeli a srácokat a hazai mezőnyből, vagy a szövegben találom meg a zenében hiányzó részeket. A dalokat hallgatva mindez nem nagyon sikeredett, bár az első számban Jordán Adél vokálja színesebbé tette az összképet. Az viszont egyértelmű, hogy Bence nagyon szépen, érthetően énekli a dalokat, ezért pluszpont jár. :) Amennyiben abból indulok ki, hogy színész-énekessel van dolgunk, próbáltam más szemszögből tekinteni az előadásmódra és egy idő után valóban egy színházi előadáson éreztem magam, ahol a színészek előadják a dalokat, mint egy zenés darabban. Így helyére került bennem némiképp az a fura érzés, hogy mit is szeretnének a srácok közvetíteni az alkotásokkal, vagyis milyen is a banda életérzése.

Mindenfajta elemzés nélkül számomra a Amphytrion c. szerzemény nyújtott többet, ott csillant meg a szöveg sokrétűsége. A másik pedig az egy szál gitárral előadott Lányok, fiúk c. szám, ahol szintén erőteljesebb a mondanivaló, a zene pedig a maga egyszerűségében szépen keretezi azt.

Szóval aki spontán módon szeretne egy kis magyar alternatív muzsikát hallgatni, netalán egy koncertre is ellátogatni, adjon egy esélyt az Ed Is On zenekarnak, a srácok biztosan hálásak lesznek érte. :)

Libus Ágnes

11807768_957279131003707_5495235501238737714_o

Megosztom.

Comments are closed.