Archív

orias1Tartozom két vallomással, így, rögtön az elején. Először is időbeli korlátok miatt a három koncertből csak az Óriáson tudtam ott lenni, az előtte fellépő ZUP és a később következő Tesco Disco nem fért bele. Ezt csak a korrektség kedvéért.


Másodszor: ugyan lemezbemutatóra mentem, koncepciózusan nem hallgattam meg az Óriás új, Tűz, víz, repülő című albumát. Illetve csak a húzódalt, a Helyet tudnit. Az érdekelt, hogy hat a nulláról, a korábbi, általam is ismert számokhoz képest. Utólag jó döntésnek tűnik, a koncert ugyanis nagyon meggyőző volt.

 

Már a kezdés is tudatosságra utal, nem erőltették rögtön az új számokat; az Erősebben szorítsddal indítottak, és nemsokára jött a Fát dönteni, ami rögtön megadta az ívet a későbbiekhez. Tényleg, akkorát ütött az egyébként nem különösebben vad intro, hogy már csak az megérte a jegyárat. Ez igaz az egész koncertre is; a korábbi számok gyakorlatilag alázták a stúdiófelvételeket, nem csak élményben, hanem hangzásban is. Nem vagyok hangtechnikus, fogalmam sincs a mélyekről, közepekről, meg magasokról, de határozottan éreztem a különbséget. Egyedi Peti hangjának egyszerűen jobban áll az élő, mint a felvétel, jobban működik, ha érzi maga mögött a zörgést, mintha egy stúdióban énekli fel. És így, az új számok is megvettek, meghozták a kedvem az albumhoz, sőt, több számra is konkrétan emlékeztem a koncertről. Ez egy lemezbemutató feladata, és sikerrel járt.

 

orias-orias2

Több számot is ki lehetne emelni – a Titkot visszaadni és a Tudom maradt meg legerősebben a fejemben – de ahelyett, hogy végigmennék egyenként a számokon inkább az Óriásról általában: a jelenlegi magyar ’alternatív’ rock színtér szerintem egyértelműen kiemelkedő alakja, azt a szívemnek oly kedves vonulatot képviselik, amit például az általam lelkesen szajkózott Néhai Bárány is, a fülbemászó, de nem túl nyilvánvaló, intelligens rockzenét. A korábbi számok szövegeivel nem voltam egészen kibékülve – bár már akkor is voltak igen eltalált sorok, és persze egész dalok is – a lírai érzékletesség sokszor prózai megfogalmazással találkozott, ami nekem sokszor nem működött, elvesztem a mindenféle oda nem illőnek érzett kifejezés között. Nem, nem a gondolkodás feladata bűzlik, és talán olvasva könnyebben befogadhatóak lennének a sorok, de ha már dalszöveg, ne kelljen olvasni. A Tűz, víz, repülő számaival még csak ismerkedek, de úgy látom ez a tényező előnyére változott, a szövegek egyben vannak, tartalmasak, de nem leterhelőek.

 

Mindettől függetlenül úgy néz ki, hogy óriáskoncertrejáró leszek, mert a Corvintetőn rendezett lemezbemutató bőven elég volt arra, hogy ne akadjak le olyasminél, ami a koncertélmény tükrében apróság.

 

2B


Megosztom.

Szólj hozzá