Archív

Tizedik alkalommal zajlott le május 16. és 19. között az Éter fesztivál, idén ráadásul a megszokott Salgótarján helyett Egerben. A nulladik napon került megrendezésre a Bolyki pincészetben a Music Hungary zeneipari konferencia, ahol a szakma legfontosabb képviselőivel találkozhattak az érdeklődők. Maga a fesztivál ezután került megnyitásra a Gödör klubban, ahol javarészt a korábbi tehetségkutatókon részt vevő, meghívott zenekarokra bulizhattunk.


Pénteken és szombaton délelőtt 11 és este 6 óra közt folyt a tehetségkutató a fent említett Gödör klub mellett a Dr. Kemény Ferenc Sportcsarnokban, ahol a két nap alatt közel negyven zenekar mérettethette meg magát a zsűri előtt, ami nem kis nevekből állt – a teljesség igénye nélkül tagok voltak például: Bátky Zoli, Köteles Leander, Vörös Attila, Nagy Gábor, Újfalusy Gábor.

A résztvevők fellépési sorrendje és helyszíne mindkét nap a tehetségkutató kezdetekor dőlt el, sorsolással. Én személy szerint végig a Sportcsarnok voltam kötve, mint konferansz, ezért csak a fellépő bandák felét láthattam, de még így is találkoztam rendkívül sok említésre méltó fellépővel, ami kellőképpen alátámasztotta a fesztivál létjogosultságát. Részemről a fesztivál legjobb fellépője a Hatred Solution volt, mindenkinek ajánlanám a saját megfogalmazásuk szerint “experimentális grindcore-t” játszó banda koncertjének meglátogatását, igazán egyedi élményt nyújt. A zsűri véleménye persze nem feltétlenül volt átfedésben az enyémmel, ellenben tapasztalataim szerint minden zenekarnak tudtak hasznos tanácsokat adni, illetve valamilyen szinten abba az irányba terelni őket, ami a további fejlődéshez a legjobb lehet nekik.

eter13b-eter13b01
A tehetségkutató első három helyezettje végül a következő három zenekar lett: Let The Cigar Die, Eclipse Of The Sun, Loud And Black. Közülük is volt szerencsém hallani kettő bandát, a nyeremény nem volt alaptalan. Természetesen a fődíjak mellett még számtalan különdíj is kiosztásra került, pl. Hangfoglalás, Volt fesztivál, Club202 fellépés, hangszerutalványok, videoklip, szóval a nyereményt érdemlő zenekarok mindegyike bezsebelhetett valamit.

Az egész napos tehetségkutató után mindkét helyszínen elkezdődtek a meghívott előadók koncertjei, amelyek a nagy fesztiválokhoz képest családiasnak mondható hangulatban zajlottak, de pont emiatt – meg talán az egri bor és az amúgy sem megfizethetetlen piaárak miatt – teljesen élvezhetőek voltak. A Sportcsarnokban fellépett a harmadik szám után basszusgitárhúrt szakító, majd anélkül is remek koncertet adó Leander Rising, a Magna Cum Laude és Péterfy Bori, a Gödörben pedig többek közt az Insane, a Kötelező Közhelyek, Blizard, Igor Mortis Vodka Klub. Koncertek után pedig ment tovább a buli hajnalig a Liget Dance Hallban, ahol a rockzenei tehetségkutatóval párhuzamosan hip-hop és DJ-verseny folyt a fesztivál ideje alatt.

Összességében egy nagyon korrektül összerakott kis buli volt ez, amit szívesen meglátogatnék jövőre is, de szerencsére addig sem kell várnunk, mert – csak hogy a salgótarjániak se maradjanak fesztivál nélkül – szeptemberben a régi helyszínen is megrendezésre kerül az Éter After!

tsoree
képek: facebook.com/eterfesztival, Ádám Dóra, Bodnár Dávid

eter13b-eter13b02

Megosztom.

Szólj hozzá