Archív

balilla00

Egy kedves ismerősöm ajánlotta figyelmembe Balázs Lilla munkásságát. Azonnal beleszerettem a hámokba! És persze minden más műve is annyira megfogott, és megszeretteti magát bárkivel már elsőre, hogy azonnal felkerestem, és kicsit kifaggattam. Ezt olvashatjátok! : )

 

Londonban végeztél divatiskolát, mesélnél az ott eltöltött évekről?
Lilla: A London College of Fashion-ben végeztem divat-és textiltervezés szakon, ahol tavaly diplomáztam. A diploma mellé külön elismerés is járt, mivel végzős ruhakollekciómmal sikerült elnyernem a szakma legelismertebb, frissen végzett textil szakosok között megrendezett versenyének első díját, a Hand&Lock Prize-t. Itthon inkább az ékszereim és a kiegészítőim hozták meg a figyelmet, mintsem a ruhák.
A londoni évek alatt rengeteget tanultam, hálás vagyok, hogy az egyik kedvenc városomban a világ egyik legjobb divatiskolájában tanulhattam a szakmát, ahol lehetőségem volt olyan neves tervezők csapatában kipróbálni magam, mint Gareth Pugh és Úna Burke.

 

balilla-balilla01
Még az iskolai éveid alatt létrehoztad a márkád. Mindig is ez érdekelt? Hogyan indult be a dolog?
Lilla: Mindig is tudtam, hogy a divat az én világom. A tervezés a teremtés. Mégis elkószáltam az érettségi után, és média szakon sokat gondoltam a divatra, és, hogy mennyire hiányzik. Utána felvettek Londonban. Ezzel helyre állt a rend az életemben. Megalakult a Lilla Balázs brand, ami már átesett egy kis filológiai bravúron, és immár Balilla néven vágok neki a külföldi piacoknak.

 

Élnél és dolgoznál ismét Londonban?
Lilla: Igen és ez hamarosan be is következik. Nemrég tudtam meg a jó hírt, hogy felvettek mesterképzésre, szintén a London College of Fashionben folytathatom a tanulmányaimat. Szeptemberben irány London! Újabb két csodás év vár rám! Persze szeretnék hazatérni, és itthon dolgozni, alkotni, de sajnos a hazai lehetőségek a londoniakhoz képest igencsak limitáltak. Mintha a Balatont és a Francia Riviérát akarnám összehasonlítani… Pedig a Balatont imádjuk, mert a miénk.

 

balilla-balilla02

Használsz a bőrön kívül más alapanyagot? Illetve készítesz kiegészítőkön kívül mást is?
Lilla: Egyelőre elsősorban bőrrel dolgozom, de minden más alapanyagra nyitott vagyok, hamarosan el is kezdek kísérletezni a jövő nyári kollekcióhoz. Egyelőre a kiegészítőkre fókuszálok, de tervezem, hogy a jövőben ruhakollekcióval is előrukkoljak! Rengeteg ötletem van!

 

Mi inspirál téged? Mi alapján választod meg a színeket, formákat?
Lilla: Inspirációként akármi szolgálhat. Egy festmény, egy kultúra, építészet, a természet… tényleg bármi. Akár egy arc, akár egy mozdulat. Mostani tavaszi-nyári kollekciómat a középkori harcos szellem inspirálta. Éles, geometrikus formák, finom bőr és lágy vonalak találtak harmóniára.

 

Az aktuális trendekhez igazítod a munkáid?
Lilla: Nem mondhatnám. Sőt úgy tűnik, a trend igazodik hozzám: pár napja keresett fel a világ vezető ékszer és kiegészítő trendkutató cége, a Trendvision, azzal a kéréssel, hogy felhasználják legújabb kollekciómról készült fotókat a 2015-ös trend könyvükbe.

 

balilla-balilla03

Kik a célkorosztályod?
Lilla: Elsősorban a 20-35 közötti hölgyek vásárolnak tőlem, de ugyanúgy megtalál az időseb korosztály is. amikor tervezek, egy olyan nőre gondolok, aki finom és szellemes, szabad gondolkodó, igazi forradalmár, érzi és érti a divatot, és az ebben rejlő vadságot.

 

Mennyi időt töltesz a kiegészítőid elkészítésével?
Lilla: Erre nehéz válaszolni, mert a mostani kollekciómban megtalálható a legegyszerűbb karkötőtől kezdve a táskákon át egészen az extrém bőrhámokig sokféle típus, tehát ezekhez mérten időigényes egy-egy darab elkészítése, ami lehet fél óra vagy akár egy teljese munkanap.

 

Tervezel tovább terjeszkedni külföldön?
Lilla: Mindenképp. A termékeimet Londonban és Bécsben már több üzletben árulják. A következő célvárosok Berlin, Milánó és Párizs, illetve épp folynak a tárgyalások egy dubai-i üzlettel.

 

Mit mondanál el még szívesen munkásságodról az olvasóinknak?
Lilla: A Balilla én vagyok. Minden darabka bőr és szegecs mögött gondolat van. A gondolat pedig viselő nélkül csupán csak fém és anyag marad. Ám ha hordják, megszületik a stílus és egy elképzelés, amit már mi együtt teremtettünk. Körforgás és harmónia. Én ebben hiszek.

 

RD
Képek: facebook.com/lillabalazsfashion
balilla-balilla04

Megosztom.

Szólj hozzá