Archív

A tavaly debütált Ann My Guard egy borzasztóan izgalmas és ígéretes színfoltja a haza undergroundnak, ráadásul frontasszonyuk, Baumann Eszter Anna komoly karizmával és tudatossággal irányítja zenekarát a színpadon és azon kívül is. Alig két hete tértek haza első, ráadásul igen nagyszabású európai turnéjukról, erről mesél nekünk, személyesen.

Tavaly jelent meg az első nagylemezünk Innocence Descent címmel, melynek az angliai székhelyű Shamanize Records a globális terjesztője. Mint a legtöbb zenekar, mi is igyekeztünk a pénztárcánkhoz mérten több videoklippel is jelentkezni, ennek eredményeképp a Crush Honey, illetve az Ivory Ballad című számhoz forgattunk komplett videoklipeket, a My Lullaby-hoz pedig szöveges videót készíttettünk. Ám legbelül mindig is éreztük, hogy a lemezt minél több emberhez, minél több országba el kell juttatnunk, így nem is volt kérdés, hogy útnak indulunk, hogy promotáljuk a produkciót.

A turné szervezését már februárban elkezdtem, illetve májusban Angliában tárgyaltam pár szervezővel, akik segítettek kilenc bulit leszervezni az Egyesült Királyságban. A spanyol, illetve az olasz állomásokra a szegedi Dystopia zenekarral indultunk neki. Vári Gábor, a zenekar énekese egyébként a lemezünk producere is, így egy picit olyan érzés volt mindannyiunknak, hogy közös az elismerés, amikor hatalmas ováció követte a koncertünket. Nagyon jól éreztünk magunkat a szegedi srácokkal, igazi kis családdá nőttük ki magunkat a bő egy hét alatt.

Spanyolországban egyébként a mai napig népszerű a dallamos metál, illetve rockzene. Ha pedig nem a műfaj rajongója az illető, aki betéved egy koncertre, akkor is végighallgatja az adott zenekart. Érdekességképpen elmondanám, hogy a spanyoloknál sohasem álltunk színpadra hajnali 1 előtt. Nem azért, mert addig elhúzódott volna a program, szimplán csak amiatt, mert az emberek – legyen az hétköznap, vagy hétvége -, éjfél előtt sehová sem mennek el. Egyszer, amíg idegesen fejtegettük éjfélkor a klub előtt a srácokkal, vajon hol van a közönség, addig a tulaj a bejárat előtt békésen ült és szangriázott, majd tájékoztatott minket arról, hogy nyugalom, jönnek majd. És tényleg jöttek: az volt az az este Valenciában, amikor hajnali 3-kor jöttünk le a színpadról, miután a sok ember háromszor visszatapsolt minket.

IMG_11232

De a legnagyobb siker abszolút Angliában ért minket, ahol a leeds-i Sweet Exile csapattal turnéztuk végig az országot. Csináltunk egy teltházas bulit Coventryben, ráadásul vasárnap. Lehetőségünk volt olyan nagyvárosokban játszani, mint London, Manchester, vagy Leeds. A többi kisebb helyszínen is imádtak minket, sosem maradhatott el a közös fotózás, a dedikálás, vagy a nagy megfejtések a koncertek után. Végre mindannyian azt éreztük, hogy beérik a sok évnyi kemény munka, a közösen dédelgetett álmaink végre valóra válnak azzal, hogy folyamatos elismerésben volt részünk. Majdnem minden bulin a hangosítók, illetve a klub tulajdonosai is vettek tőlünk lemezt, vagy pólót. Sajnos Manchesterben nem volt ott a Grand Central klub egyik tulajdonosa, Luke Appleton, aki az Iced Earth basszusgitárosa. Épp turnézott aznap, de sikerült vele is felvenni a kapcsolatot, úgyhogy jövőre megyünk vissza hozzá.

Angliában a rockzene él és virul, habár pont egy Birminghami zenekarral mesélte, hogy a legendás klubok sorra zárnak be. Én személy szerint imádtam, hogy végre lelkes zenészekkel tudok beszélni a zenéről, nem pedig csak a siránkozás megy, mint oly’ gyakran idehaza. Kint sincs könnyebb dolguk a zenekaroknak, de nem a sikert és a pénzt hajkurásszák, hanem őszintén, szívvel-lélekkel nyomják a rockzenét. Rengeteg kiváló női előadóval is sikerült találkoznom, megható volt végre csajokat is látni a színpadon, akik a saját ősi nyers erejükkel igázták le a férfi kollégáikat.

22398627114_c9a217871e_b

Őszintén elmondhatom, hogy életem legnagyszerűbb hetein vagyok túl. Igaz, egy kicsit nehéz visszarázódnia mindannyiunknak a hétköznapokba. Ám annyi segítőkész embert és zenészt ismertünk meg, akik segítségével tavasszal újra folytatódhat a turnésorozat, hogy a sok-sok élmény hónapokra feltöltött minket. Télen visszavonulunk, hogy elkészítsük az új dalainkat, illetve hogy felkészüljünk a tavaszi-nyári szezonra.

Én minden szívből zenélő embernek csak ajánlani tudom, hogy vegyen egy nagy lélegzetet, vállalja az esetleges kockázatot és induljon neki a nagyvilágnak. Nekem se volt könnyű: a sok szervezés, a sok áldozat, a buszban való éjszakázás, az itthoni semleges visszhang, illetve a sok földön alvás erős, lelkileg edzett embernek való. De váltig állítom, hogy ennél jobb dolog kevés van a Földön. Utazás, zene, új emberek és rock’n’roll. Én újra és újra végigcsinálnám.

Baumann Eszter Anna
Koncertfotók: Craig Andrews

23007875812_8d2cbaaeb9_b

Megosztom.

Comments are closed.