Archív

A38, péntek este és Sóley; tökéletes program a hétvége indításához. A varázslatos hangú  énekesnő legújabb Ask the Deep című lemezével érkezett hozzánk, hogy elvigyen minket különös, néhol melankolikus zenei világába. A Zola Jesus, Björk, Kari Rueslätten, vagy akár a Soap&Skin hatásait magába foglaló, finom elektronikát játszó Sóley Stefánsdóttir a 2011-es év legnagyobb felfedezettje volt. Nem véletlenül, hiszen a törékeny izlandi dalszerző-előadó sajátos, elmélyült, befelé fordulós, mégis pozitív kicsengésű zenéje egyéni hangvétellel párosul.

A szintén izlandi Mr. Silla nyitotta az estet, mely név szintén egy énekesnőt takar. Hasonló műfajban tevékenykedik ő is, ezáltal elmondható, hogy kellően megalapozta a hangulatot. Talán túlságosan is, vagyis amennyiben kicsit pörgősebb, intenzívebb elektronikával melegítünk be, ütősebbek lett volna Sóley álomszerű szerzeményeit hallgatni. Amúgy a dalok abszolút helyén voltak, akadt nagyon eltalált nóta is. A számok nagy részében azonban nem elég fogósak a dallamok. Leginkább Kari Rueslätten zenei világa jutott róla eszembe, a gitárral kiegészült, így duóként színpadra lépő előadásról. A színpadkép rendben volt, egységes, stílusos koncertet láthattunk. Az élményt tovább fokozta, hogy már a Mr. Silla alatt majdnem teltház volt, a hangulatra nem lehetett panasz.

NOW_7759

Sóley színpadra lépésekor már mozdulni sem lehetett, a keverőpultig tömött sorokban álltak az érdeklődők. A dalok előadásában egy gitáros és egy dobos segítette az énekesnőt, ezáltal teltebb és élőbb hangzást érve el. Sóley bájos személyisége elvarázsolta a közönséget, bár úgy láttam, jobban funkcionálna egy kis klubban, ahol meghittebb közegben léphet fel. Valahogy nem tudott mit kezdeni a teltházzal, sokszor elmondta, mennyire izgatott és a dalok közötti kommentárokat is soknak éreztem. Kicsit leült a koncert ezektől a kitérőktől. De ezt megbocsájtjuk neki, hiszen imádja Budapestet, mint mondotta. :)

Mindent egybevetve Az Ask the Deep dalai élőben is nagyon szépen szóltak, a lemezen csodálatos számok vannak, mint például a kedvencem az One Eyed Lady c. nóta,  szóval meg kell hagyni Sóley dalszerzőként sem utolsó. Nagyon precíz, ízléses előadást láthattunk, nincs is mit ragozni; dalok, a színpadkép, a kisugárzás jeles.

Amennyiben a pop felé hajló elektronikus zenéről beszélünk, akkor mindenképpen ajánlom az énekesnő lemezeit és talán legközelebb egy üldögélős, meghittebb klubkoncertet is elcsípünk!

Libus Ágnes
Képek: Zsiga Pál

Megosztom.

Comments are closed.