Archív

A jelenleg pécsi székhelyű, háromtagú Kipu hangos és lendületes rockzenét játszik. A zenekar mögött tartalmas évek vannak: 2008-ban a Fishing On Orfűn, majd 2010-ben a Magyar Dal Napján megrendezett tehetségkutatókat is megnyerték. Előzenekara voltak többek között a Kiscsillagnak, a Vad Fruttiknak, a Supernemnek. Felvételeik elkészültét olyan producerek segítették, mint Tövisházi Ambrus (Amorf Ördögök), vagy Dióssy D. Ákos (Kispál és a Borz). Második nagylemezük 2016 elejére várható, csütörtökön pedig fellépnek a ten years before szervezésében a Mikában, ennek kapcsán beszélgettünk velük.

Mi volt az a pillanat, ami miatt úgy döntöttetek, zenéléssel akartok foglalkozni?

Gyula: Nekem ezt a pillanatot a Nirvana Nevermind albuma hozta el iskolás koromban. Egy barátom mindig mutogatott zenéket, de egyik sem érdekelt különösebben. Aztán egy napon megjelent egy CD-vel, rajta az említett albummal, és ahogy a Smells Like Teen Spirit elindult, teljesen lesokkolt. Onnantól tudtam, hogy ezt akarom csinálni.
Attila: Amikor megtaláltam apum Hobo lemezeit, ott pattant el valami. Aztán ment minden a maga útján.

Hogyan ismertétek meg egymást, hogy jött a közös munka ötlete?

Gyula: Amikor a gimnazista zenekarommal próbáltunk egy garázsban, az áramot egy hosszabbítón keresztül kaptuk. Ati (basszusgitáros) ott lakott az utcában és azzal szórakoztak a haverjával, hogy kihúzták a dugót a dalok közepén és hallgatták, ahogy anyázunk. Aztán 2006-ban összeültünk a Velencei-tó partján két akusztikus gitárral és eldöntöttük, hogy zenekart kell csinálnunk. Bobót (dobosunkat) Attila egy falunapi Rúzsa Magdi koncerten találta meg.

Mi a jelenlegi kedvenc előadótok, dalotok, vagy albumotok mostanában?

Gyula: Nekem jelenleg az új Belga album a kedvenc, szerintem zseniális lett. Tituszra eddig is felnéztem, de ezzel a lemezzel teljesen a szívembe lopta magát. Ha még ebből az évből kellene válogatni, akkor a Kistehén és Jazzékiel albumokat tudnám még említeni.
Attila: Én mostanában elektronikus zenét hallgatok, meg jazz albumokat. Dillon Francis Money Sucks Friends Rule albuma nagyon inspiráló számomra, Pixa dolgairól ugyanezt tudom mondani (igen, szeretem a Bulibárót). Az új Belga lemez valóban király lett. Egy kicsit más jellegű zene, de Jónás Vera cuccai is példaértékűek itthon.

Saját dalaitok szövegcentrikusak, verses dalszövegekkel. Gyula, közel áll hozzád a költészet, vagy a zene nyitotta fel benned az érdeklődést az írás iránt?

Gyula: 8 évesen volt egy füzetem, amibe verseket írtam. Persze mind szörnyű volt, de a lelkesedés volt a lényeg. Később is írogattam, a főiskolán még egy irodalmi kört is alapítottunk egy barátommal, de sosem voltam jó költő. A dalszöveg lett az igazi szerelmem.

Zenére születnek a szövegek? Esetleg vannak a fiókban is dallamra váró ötleteid?

Gyula: Mindig zenére írok szöveget, mert az már ad egy dallamot, egy érzetet, ami inspirál. Viszont ez csak egy része a folyamatnak, mert mindig kell egy sor, egy ötlet, ami megtetszik, és onnan el lehet kezdeni építkezni. Irigylem azokat, akiknél pikk-pakk megy a szövegírás. Nálam ez általában egy hosszabb procedúra és sokszor nem is tudatos. Gyakran a szöveg befejezésével jövök rá, miről is szól a dal.

Gondolkodtok a trió bővítésén?

Gyula: Igen, most keresünk egy negyedik embert, aki gitározni, énekelni és billentyűzni is tud. Kicsit sok az igény, de most érkeztünk el odáig, hogy az ötleteinkhez már nem elég a három hangszer. A zenekar lassan 10 éves, szóval kemény dió találni valakit, aki beleillik ebbe a meghitt körbe, de nyitva tartjuk a szemünket.

Második lemezetek 2016 tavaszára várható. Miben lesz más, mint a korábbiak?

Gyula: Az előző lemez és az EP is azokból a dalokból állt össze, amelyeket imádtunk megírni, próbálni és koncerten játszani. Ebben nem lesz változás, inkább talán csak abban, hogy az új dalok tudatosabbak, érdekesebbek, érettebbek. Úgy gondoljuk, az új dalokkal sokkal inkább megtaláltuk a hangunkat.

Koncertjeitek közül melyik volt az eddigi legizgalmasabb?

Attila: Nem tudnék egy konkrét koncertet kiemelni. Mindegyiknek megvan a maga sajátossága. Mondjuk akkor kicsit féltem, amikor Kazincbarcikán eltévedtem egy szál alsónadrágban egy tízemeletesben.

Mit gondoltok, milyen nehézségeik vagy lehetőségeik vannak a feltörekvő, friss zenekaroknak?

Gyula: A feltörekvő zenekaroknak valamilyen szinten nehezebb a helyzetük, mint régen, ellenben egyszerűbb is. Sokkal könnyebben lehet kapcsolatot teremteni a közönséggel, az internet segítségével és az otthoni stúdiózással. A nagy zenei felhozatallal inspirációval sincs híján az ember. Tény, hogy kitűnni nehezebb, de ezt motiváló erőként is föl lehet fogni.

Kérdések: Ten Years Before
kép: Kipu fb

A zenekar legközelebb a Mika Tivadar Mulatóban játszik december 10-én!

Kapcsolódó:
A medve hullócsillaggá változott – új Kipu EPMég több ten years before cikk itt

Megosztom.

Comments are closed.