Archív

Az andalúz Pablo Picasso az egyik legnagyobb festő- és szobrászművész a XX. századi avantgárd mozgalomban. Persze, agybaj volt egy kicsit, de ma már inkább zseninek mondjuk. Picasso abban a szerencsés helyzetben volt egyébként, hogy munkáját, merész stílusának ellenére, már életében is elismerték.


Picasso 1881-ben Malagában született. Művészeti képzését szülei is támogatták, apja akadémikus festő és rajztanár volt, így az akadémikus festészet alapjait már gyerekkorában elsajátította. Később a barcelonai Akadémián, majd egy évet a madridi San Fernando Királyi Akadémián tanult, ami után visszaköltözött Barcelonába. Ekkoriban még a Toulouse-Lautrec féle posztimpresszionizmus hatott a stílusára.

picasso00

Első fontos festői korszaka, a kék korszak kialakulásához két erős, impulzív élmény hatott. 1900-ban Párizsba utazottegy barátjával, a szintén festő Carlos Casamegassal, aki pont ezt az utat választotta öngyilkossága idejéül. 1901-ben nyílt az első kiállítása, ez után bekerült a művészi elit legmélyebb bugyraiba, szoros ismeretséget ápolt például Guillaume Apollinaire-rel is. 1904-ben végleg Párizsba költözött, műterme az avantgárd művészek központja lett.

picasso-picasso01
A kék korszakot egy rövid, kevésbé gyászos rózsaszín korszak követte, ekkor festette a Komédiások sorozat képeit, illetve 1907-ben festette egyik legismertebb képét, Az Avignoni kisasszonyokat. A szarkasztikus kisasszonyok cím valójában egy bordély kurváira utal, a kép stílusa már előre mutat a következő, negrista korszakára, amit a késői Cézanne képek inspiráltak elsősorban.

picasso-picasso02
Picasso egyre haladt az analitikus kubizmus felé, miközben a magánélete pontosan olyan átláthatatlan volt, mint egyes rajzai vagy festményei. Hatott rá az éledő szürrealizmus is. Az 1930-as évek közepén egy kiállítás alkalmával visszaköltözött Barcelonába, ahol a republikánusok, támogatásáért cserébe, tiszteletbeli igazgatói állást adományoztak neki a Pradóban. Picasso pedig elkészítette számukra a Guernica című óriási képét, melyet az 1937-es párizsi világkiállítás spanyol pavilonjában helyeztek el, majd vándorkiállításra indult a világban. A mű ítéletet mond a baszk fővárost bombázó Franco-barát németekről, az éledő fasizmusról, és az első világháború borzalmairól.

picasso-picasso03
picasso-picasso04
picasso-picasso05
A későbbi évek is nagyon termékenyen teltek, bár a magánélete egyre inkább szétesett. Két lánya született, de feleségei és szeretői sorra elhagyták. Az 1960-as évekre kezdte elveszíteni a kapcsolatát az avantgárd művészekkel, képeire egyre inkább jellemző a kétségbeesés. Utolsó nagy kiállítását 1970-ben tartotta Avignonban, a Palais des Papesban, ahol hatalmas és kegyetlen és leplezetlenül erotikus anyagot vonultatott fel, ami elidegenítő hatással volt a kritikusokra, de Picasso már rég nem foglalkozott mások véleményével. 92 évesen, 1973-ban halt meg.

DE

picasso-picasso07
picasso-picasso06

picasso-picasso08

Megosztom.

Szólj hozzá