Archív

A 2008 óta nemzetközi színvonalon működő Kéknyúl a napokban hozta ki harmadik nagylemezét Crowded Universe címmel. A korábban Premecz Mátyás Hammond-játékára épülő zene az új lemezen új koncepciót öltött, sokkal inkább a hangszerek egyenrangúsága és fúziója jellemzi, a hangzás viszont továbbra is a hetvenes évek soulos, funkys világát idézi. Hallgassunk bele!

A népes zenekar (Andrew Hefler – ének, Badics Márk – dob, Bata István – basszusgitár, Jász András – alt szaxofon, Bognár Attila – pozan, Puskás Csaba – trombita, Csókás Zsolt – gitár, Premecz Mátyás – Hammond orgona, billentyűs hangszerek) bemutatkozó lemeze, a Nahát babám (2010) óta egyre kiforrottabb és összetettebb, mutatja ezt a második, már Andrew Heflerrel készített The Wind Plays Me c. lemezük is. A mostani albummal ismét újítottak, ezt a Crime Scene című dalhoz készült videóval vezették fel még novemberben.

Andy Hefler autentikus, lendületes éneke kétségkívül sokat dobott a Kéknyúl zenéjén, ahogyan a kollektívebb zeneírás is, ami által minden hangszer nagyobb teret kap, és vokálból is több került a számokba. Ez már a lemezt indító All Life Long c. dalban egyértelművé válik. Ez a lendületesség az első perctől elkap, és még vége sincs a számnak, az embernek már táncolni támad kedve. Ugyanakkor a Hammond sem bújik el, hanem inkább egy elszállósabb zenei világba viszi el a zenét.

Az album nagyon egyben van, és áthatja a profizmus, ami a zenészek mellett a producer, Ligeti György munkáját is dicséri. Az egységesség ellenére kiemelném a Rooftops életvidám hangulatát, a Crime Scene basszusait és a Fading Days lágy melankóliáját és grandiózusságát. Nekem ezek csillantak meg első hallgatásra, és lettek a kedvenceim a sokadik után is.

Érdemes lesz őket élőben is elcsípni, december 30-án tartanak egy diszkrétebb előszilveszteri bulit az Instantban, de január 15-én egy lemezbemutató 2.0 is lesz az A38 Hajón, ahol jó eséllyel a legjobb hangzással élvezhetjük majd a dalokat.

A lemezbe belehallgathattok és megrendelhetitek ezen a linken!

Nm
fotó: Kéknyúl fb

Megosztom.

Comments are closed.