Archív

A szerkesztőség nem titkoltan rajongója lett a Run Over Dogsnak, főleg második, Cold Sweat of Lust c. lemezük óta. Tegnap azonban egy relatíve új banda, az előzenekarként játszó No Eves volt a tökéletes kifogás, miért ne maradjunk otthon, miért szálljunk a föld alá a Gozsdu Manó Klubban. Nagy úr a kíváncsiság. :)

A No Eves az idei Rakéta Fesztiválon dörrent be a zenei életbe, majd október elején kihoztak egy háromszámos, Hypnotize and Paralyze c. EP-t, amiről írtunk is. Meghallgattam akkor, többször is. Bejött a korai QOTSA és B oldalas Radiohead metszéspontján mozgó meditatív stoner rock (remek kislemezcím választás!), de minden zene próbája a koncert, úgyhogy itt volt már az ideje ennek.

NOW_8143

Ez a cikk nem annak reményében íródik, hogy sorban kapjam a vodkákat a Vittulában – bár nyilván nem utasítanám vissza -, de az a helyzet, hogy ez a zene működik élőben is. Jobb hangosítással pedig még inkább működött volna. Nekem hiányzott a zene “tere”, néha a gitárok, a mélyek pedig szinte végig alig jöttek ki, ennek ellenére szerettem ezt a koncertet. Akkor kezdett igazán ütni a dolog, amikor a kislemez címadó, Hypnotize and Paralyze c. dalát játszották, majd egy új szerzeményt, ami még jobb, mint a komplett EP. Volt benne egy leheletnyi poszt-rock is a jó stoneres alapon, meg sokkal több dög, ami nagyon jól állt nekik. Végig éreztem egy kis korai Radiohead ízt, de összességében mégis olyan sajátos, atmoszférikus, már-már meditatív zenét hallhattunk, ami rendesen megalapozott az utánuk játszó Run Over Dogs-nak, pedig először azt hittem, nem fognak annyira összeilleni. Ha egy leheletnyivel több energiát beleraknak majd a színpadi kiállásba, nagyon komoly tényezője lesznek a magyar undergorund szcénának.

NOW_8305

Egyszer már említettem, hogy késve fertőzött meg a Run Over Dogs, és hogy élőben ütött be igazán, mert vérbeli koncertzenekar, a szeptemberi hajós lemezbemutatót is még sokáig emlegettük, úgyhogy egyértelműen tudtam, jó szombat esti program lesz ez. Megjelentek a színpadon – lazán, rocksztárosan – és betelt a pincehelyiség. Nagyon jól válogatták össze a dalokat, folyamatosan fenntartottak egy igazi klubkoncert hangulatot, a számok pedig pörögtek rendesen. Elmondták, hogy a minap a Got No God-hoz forgattak klipet, ami, ha minden igaz, még idén megjelenik. Jó választás volt, ez a szám az új lemez egyik nagy erőssége. A 2:54 még mindig nagy kedvencem, ezt eléggé az elején ellőtték, majd jött az új lemezről az egyik nagy szívszerelem, a Roll Down Your Cheeks. Főleg itt lehetett érezni, hogy a hangosítással van egy pici gond, de még így is húzott a dal rendesen. A Mexico és az Our Love viszont sokkal jobban bejött, mint eddig, nagyon jól kijött az a fülledt hangulata, ami a lemezen benne feszül.

Csak annyit tudok hozzátenni még, hogy biztosan találkozunk a következő Run Over Dogs koncerten, a No Eves-re pedig nagyon fogunk figyelni, mert van benne potenciál!

Décsy Eszter
fotó: Zsiga Pál

Kapcsolódó:
Új stoner banda a láthatáron: bemutatkozik a No Eves
Vittula: a kocsma, amit pinának hívnak
Az óriáspók hálójában – Run Over Dogs: Cold Sweat of Lust

Megosztom.

Comments are closed.