Archív

funky00

Tévhit az, hogy a jó vietnámi ételekért ki kell menni a piacra, vagy esetleg Vietnámba. Elég leszállni a Király utcában a villamosról, és öt percet sétálni. Egy informatikában elismert férj, és egy ex-gasztro újságíróíró feleség megcsinálta azt, amire eddig kevesen voltak képesek, autentikus pán ázsiai konyhát, frissen, gyorsan, elérhető áron.


A Funky Pho, eredetileg leves-bárnak indult, tapasztalat nélkül vágtak bele, és ázsiai leveseket akartak árulni, a sok éve tervezett koncepció megvalósult, és a vietnámi konyha mellett tették le a voksukat.
Több évnyi külföldön élés, utazás (Évi még egy főző tanulmányi útra is elment Vietnamba), után 2009 körül lett kész az üzleti terv, kapcsolatokat építettek, terveztek, finomították a részleteket, és végül megvalósult a nagy terv. Szerencsétlenségre vagy szerencsére ez pont akkor történt, amikor sorra nyitottak a pho levesezők szerte a városban, de ahogy ők is mondják: ” igen, erős a konkurencia, de a szenvedéllyel nem lehet versenyezni!” És ezt látom én is itt, amikor beszélgetünk. Csak mesélnek, mesélnek, és büszkék rá. Márpedig vendéglátózni csak és kizárólag így lehetne, nem a profitra menni, és nem arra, hogy talicskába toljuk haza a milliókat.

funkypho-funky01
Az ízek autentikusak, semmi magyarosítás nincs benne. Minőségi gyorsétterem született.  Hogy az ő szavaikkal éljek, ez testesíti meg a fast casual stílust, mely a válság után lett felkapott Amerikában, és ért el hozzánk is. Törekedtek a környezettudatosságra, a zöld étterem megvalósítására.
Ja, hogy honnan is jött a név? Hát, egy brainstorming eredménye, legyen a név jellemző, bohém, fiatalos, de csengjen jól a külföldieknek. Hát így. Voltaképpen annyit még elmondanék, hogy a pho-t „fő-nek” vagy valami hasonlónak kéne ejteni, de persze ez már csak részletkérdés.
A vendégkör vegyes, 50-50% ban külföldiek illetve magyarok, de életkorban általában a 23-40-es korosztály jár be, azok a fiatalok, akik tudatosan keresik a kulináris élményeket.
Sok alapanyag érkezik külföldről, ez is garantálja az eredeti ízeket.
Na, térjünk is rá az ételre, mert enni is jöttem, és nem csak bemutatni az éttermet, hiszen a jó fotók, a finom ízek, és a teli gyomor a legjobb reklám.

funkypho-funky02
Kezdésnek érkezik a várva várt PHO, na mármost ebből van nyers hátszínes, lábszáras, húspogácsás, és mind a húspogácsás kivételével van kicsi és nagy. Szerintem én kicsit kértem a lábszárasból, de véletlen nagyot kaptam, ha viszont mégsem, akkor ez azt jelenti, hogy orbitális mennyiségekkel játszanak.  Mit is kell tudni erről a levesről? A 20. század elején kialakult vietnami étel, ahol más az északi és más a déli, de van benne tészta, hús, friss, forró, csípős és nagyon tartalmas.
Itt a dél-vietnami fajta készül, ami még tartalmasabb, még finomabb, még, még… áhh, nem lehet erről elfogulatlanul írni.

funkypho-funky05
Szóval rengeteg csontot és marhahúst összefőznek különböző fűszerekkel, és több óra főzés után lesz tökéletes. Lehetne gyorsabban is elkészíteni nátrium-glutamáttal is, de ez nem az a hely. Megjegyezném, hogy ki van téve egy ezzel a csodálatosnak nem nevezhető ízfokozóból egy kis üveg annak, aki szereti. (ez Ázsia több országára is jellemző –a szerk.) Megkóstoltam, és nem hittem Andrásnak, de komolyan több órán át éreztem a számban az ízét. A tányér aljára került a rizstészta, rá a marhahússzeletek, erre jött a forró leves, amibe friss zöldfűszerek kerültek, és a végén friss csíra is. Tálcán kaptam mellé még savanyított répát, citromot, és chili-t.
Összekeverem a levesem, megerősítem, répával, citrommal ízesítem. Nem tudom eldönteni, hogy pálcika vagy kanál, vagy mi is legyen. Maradtam annál, hogy egy csipet ebből, aztán egy kanál leves, és legyűrtem, bár a végén még jobban megerősítettem, hogy megmutassam, ki a tökös gyerek. Meg is izzasztott… Mit mondjak, a mai napig érzem a számban az ízét, vágyok rá, imádom.
Elképesztően ízletes, fűszeres, erős, telt ízek jönnek ki belőle. Annyira lendületes és üde, mint az egész hely.
Na de ezzel még koránt sincs vége, hiszen jött egy pacal saláta. Nehezen vágok bele a pacalba, mert könnyű rosszul elkészíteni, de egyszer élünk alapon megkóstoltam. Csak egy dolgot bántam meg, és bánok azóta is, mégpedig azt, hogy ezt nem előbb tettem meg. Nagyon érdekes a hideg pacal gyömbérrel és fokhagymával! De lenyűgözően összeillik, annyira, mint a sajt meg a bacon egy hamburgerben. Ezek innentől kezdve örök barátok lesznek a tányéromban. Ezt mindenképpen meg kell kóstolnotok, olyan nincs, hogy nem szereted a pacalt, ezt akkor is szeretni, imádni fogod!

funkypho-funky04
Ismertek, nem hagyom abba, ha eszek, tehát még kértem egy csirkés tekercset, melyet rizstésztába csavartak, és egy finom mogyorós szósszal kínálnak. A mogyorókrémre emlékeztet, de annál sósabb, pikánsabb. Tökéletesen egyben vannak itt is az ízek, de ezen már felesleges meglepődni, ez ilyen. És ez az, amit bátran nevezek a szavaikkal élve Street Art Foodnak, a magas szintű street foodnak.
Beszéljenek a képek, és az hogy, odáig vagyok, meg vissza is.

funkypho-funky08
Ez az a lelkesedés, odaadás, amit elvárok egy étteremtől, legyen az street food vagy akár Michelin csillagos francia bisztró, vagy egy hotel étterme.
Visszajáró vendég leszek náluk, tegyetek ti is így, mert ez egy olyan kulináris élmény, amiről kár lenne lemaradni.

Ákos voltam, ettem, láttam…
Képek: Szabó Ákos

funkypho-funky09

Megosztom.

Szólj hozzá