Archív

mucha00A cseh plakáttervező grafikus és illusztrátor Alfons Mucha 1860-ban született. Szecessziós reklámplakátjai és grafikái számtalan tetoválást ihlettek már.


Autodidaktaként kezdett rajzolni tanulni, majd Bécsben eljárt esténként egy rajzstúdióba. Néhány kisebb megbízás után a Müncheni Képzőművészeti Akadémián tanult, majd 1887-ben Párizsba költözött, az akkori művészeti paradicsomba. 1888-tól a párizsi Julian Akadémián, majd a Colarossi Akadémián tanult, de pénze szinte sosem volt. Az egyetlen megélhetési forrása néhány könyvillusztrációs munka volt.

 

mucha-mucha05
Igazán ismert és sikeres Sarah Bernhardtnak köszönhetően lett. A kor ismert színésznője 1894-ban festőt keresett a Gismonda című színdarab plakátjának elkészítésére, és a megbízást Mucha kapta. Ez a plakát olyan sikeres lett, hogy nagyjából mindet leszedték mindenféle műkedvelő figurák. Mucha ezek után gyakorlatilag néhány nap alatt a legkeresettebb plakátfestővé vált.

 

mucha-mucha06
Művészetében nagyon erőteljes szecessziós hatás érvényesül; kecses nőalakok, kígyózó indaszerű vonalak és stilizált növényi motívumok köszönnek vissza a képeiről. Ennek ellenére emberábrázolásai szinte anatómiai pontossággal készültek.
Mucha elsősorban a színházi- és reklámplakátjairól ismert, de bankok is felkérték váltók, részvények, értékpapírok grafikáinak készítéséhez is, amik a gyűjtők körében a mai napig a legkeresettebb darabok. Illusztrált könyveket és naptárakat, tervezett bélyegeket, tapétát, bútort, szőnyeget, színes üvegablakokat, de még ékszereket is.
Gyakran rendezte egy téma köré, ciklusokba az alkotásait, leginkább a plakátjait, a legismertebb ilyen sorozatok többek között A négy évszak, Hónapok, Napszakok, Virágok.

 

mucha-mucha03
mucha-mucha04
Az első világháború után visszaköltözött Csehszlovákiába, aztán 1939-ben bevonultak a németek és a Gestapo egyből le is tartóztatta egykori szabadkőműves tagsága miatt. Nem sokkal ezután tüdőgyulladásban halt meg.

Décsy Eszter

 

mucha-mucha07

mucha-mucha01
mucha-mucha02

Megosztom.

Szólj hozzá