Archív

elysium05


Az egész valahogy úgy kezdődött, hogy Peter Jackson és a dél-afrikai születésű Neill Blomkamp együtt dolgozott a hatalmas rajongótáborral büszkélkedő számítógépes játék, a Halo filmváltozatán. Mikor a projektet lefújták, Jackson lökött némi pénzt Blomkampnek, és helyette csekély 30 millióból leforgatták a District 9 néven futó sci-fit, amit 2009-ben mutattak be a mozik, és villámgyorsan visszahozta a befektetés többszörösét. Mindamellett, hogy látványos volt, érzékeny politikai és etnikai témákon zongorázott, így a közönség a kritikusokkal karöltve zabálta. Kapott néhány Oscar-jelölést, a filmben főszerepet játszó Sharlto Copley hamar álomgyári sztárrá avanzsált, azóta pedig mindenki várta a direktori karrier következő állomását, az újabb nagy dobást. Ez lett végül a nálunk múlt héten bemutatott Elysium – Zárt világ, ami a hanyag, önismétlés-gyanús első trailerek után végül be is bizonyította, hogy képtelen az exoszférai magasságokban elhelyezett lécet megugrani.

 

elysium-elysium04
A filmben 2154-et írnak, Los Angeles ekkorra csak egy hatalmas, kavicsos szemétdomb, mindenhol magas a radioaktív sugárzás, az emberek betegek, és jobbára csak két út áll előttük az önfenntartásra: vagy lopnak, meg koldulnak, vagy a hatalmas gyárakban dolgoznak éhbérért. Ezzel szemben az űrben létesített kőgazdag kolónián, az Elysiumon paradicsomi körülmények között élnek a szerencsés kiválasztottak. A parkosított zöldövezeti luxusvillák mindegyikét felszerelték egy szoláriumszerű géppel, ami a ráktól kezdve a leukémiáig, minden létező betegséget képes röpke fél perc alatt meggyógyítani. A földi gettóban a bűnözők egy csoportja időnként megpróbál embereket csempészni a paradicsomba, ám a hajókra csak tekintélyes összeg fejében lehet jegyet váltani, és sem a sikeres landolás, sem az életben maradás nem garantált.

 

elysium-elysium03
Ha elindulnak a menekülteket szállító masinák, a kosztümös Delacourt (Jodie Foster), a könyörtelen, elysiumi védelmi miniszterasszony, füttyent egyet pszichopata zsoldosának, Krugernek (Sharlto Copley), aki miszlikre robbantja az űrhajót és ártatlan utasait egy menő, vállról indítható rakétakilövővel. Ezalatt a kopasz, kitetovált Max (Matt Damon), aki megjárta a börtönt, most egy fegyvereket és robotokat gyártó üzemben húzza az igát, próbaidősként igyekszik jó útra térni. Gyerekkori játszópajtása, Frey (Alice Braga) nővérként dolgozik kétes higiéniai körülmények között a kórházban, és nem kér a volt sittes társaságából. Mikor Max az üzemben egy baleset folytán halálos dózist kap radioaktív sugárzásból, és alig öt napja marad az élők sorában, úgy dönt, ideje felkeresni alvilági kapcsolatait, hogy feljusson a gyógyulást jelentő Elysiumra. Alkut köt a banda fejével, Spiderrel, garázstuning cyborgot csinálnak belőle, és egy maroknyi felfegyverezett csapat élére áll egyetlen küldetés erejéig, hogy cserébe felülhessen a következő menekülteket szállító gépre, ám semmi nem alakul a terveik szerint.

 

elysium-elysium02
Kissé elbagatellizálva, de nagyjából ennyi a film felütése, amit nem rafinált párbeszédekkel és drámai alakításokkal, hanem látványos akcióorgiával igyekeztek kitölteni. Kap egy pofont az amerikai egészségügy, kiosztanak egyet-egyet a felső tízezernek, meg a fegyvergyáraknak, majd megtudjuk, hogy a politikusok között akadnak kegyetlenek és önzők. Na, ne!

 
Damon és Foster rutinból játszanak, és annak ellenére sem erőltetik meg magukat, hogy mindketten hangoztatták, mennyire örültek a District 9 után, hogy Blomkamppel dolgozhatnak. A főhős figuráját a film háromnegyedéig önző érdekek hajtják (pedig már a plakáton a világ megmentőjének lett kikiáltva), egydimenziós és súlytalan, akiért nem lehet tiszta szívből szurkolni. Ha valakit ki lehet a gárdából emelni, az Sharlto Copley, akinek a rendező gyerekkori barátságukra való tekintettel engedi, hogy bármikor improvizáljon, és tényleg egy vadállat elszántságával kelti életre a fékezhetetlen pszichopatát.

 

elysium-elysium07
A forgatás előtt készült egy képregény, amiben aprólékosan ki lettek dolgozva a díszletek mellett a futurisztikus kütyük és az író-rendező fejéből kipattant lőfegyverek is. A kellékekre és a díszletre nem is lehet panasz, Elysium körgyűrűje a magasból épp olyan bámulatosan kidolgozott, mint a földi pokol kavicságyon masírozó robotrendőrei. Szerencsére a közelharci és skúlóropogtatós jelenetek sem kamerarángatásra lettek felépítve, illetve az erőszakból sem áldoztak be semennyit az alacsonyabb korhatár-besorolás szárnyas oltárán. A részletek mégsem állnak össze nagy egésszé, nem érezni a régóta elnyomás alatt tartott alsóbb rétegek fájdalmát, nem telepszik ránk fojtogató súllyal a rezsim megbuktatásának kényszere, hogy mi is fegyvert akarjunk ragadni a végére – ahogy lennie kellene.

 
Bár az Elysium – Zárt világ valamelyest kiemelkedik az idei nyár filmes kínálatából, a Disctrict 9 árnyékában, négy év után, egy működőképes popcorn mozinál jogosan várhattunk többet – elvégre a görög mitológiából kölcsönzött cím is valami eposzi léptékű történetet sugalmaz. Mindenesetre a film forgatókönyvével egy időben született egy másik is, amit Blomkamp szintén Copley-val forgat, szintén a jövőben játszódik majd, szintén robotokkal, viszont ígéreteik szerint szatirikus humorral lesz átitatva. Reméljük, erre nem kell újabb négy évet várni.

Jackman
Képek: facebook.com/Elysium

 

 

elysium-elysium01
elysium-elysium06

Megosztom.

Szólj hozzá