Archív

A viktoriánus kor nyomait erősen magán viselő Leicester Anglia kellős közepén, lélegzetelállítóan szép tájon helyezkedik el. Ilyen inspiratív környezetben nem is csoda, hogy olyan érzelemdús és különleges zenekarok jönnek létre, mint az idén kereken tíz éves instrumentális poszt-rockot játszó Maybeshewill. Nemrég azonban bejelentették, hogy jövőre befejezik pályafutásukat, búcsúturnéjuk keretében pedig hozzánk is ellátogatnak.

A zenekart egyetemi éveik alatt John Helps és Robin Southby gitáros alapították 2005-ben, és következő évre már meg is jelent egy kislemezük, a Japanese Spy Transcript, aminek meglepően jó fogadtatása volt, egy újrakevert verzióját még Japánban is kiadták. Első nagylemezük, a Not for Want of Trying 2008-ban jelent meg, akkor még főleg vendégzenészekkel dolgoztak. Az album inkább nyersebb, progresszívebb, metálosabb vonalon mozgott, kevesebb elektronikával, több matekozással. A lemezt a BBC heti listáján a legjobb megjelenésnek választotta.

Ezt követő évben jelent meg a Sing the Word Hope in Four-Part Harmony c. lemezük, amivel igyekeztek egy kicsit eltávolodni a poszt-rocktól, de nem hozott igazi sikert, ellenben a harmadik nagylemezükkel, a 2011-es I Was Here for a Moment, Then I Was Gone-nal, ami viszont, jó néhány tagcsere után, a kiforrott Maybeshewill hangzást hozta. Mondjuk úgy, a zenekar beérett. Olyan, mintha újraépítették volna a zenekart, újrakonstruálták volna a zenéjük felépítését. Igazi jó progresszív poszt-rock lemez lett, amivel már megkapták azt a fajta elismerést Európa szerte, mit megérdemelnek. A következő lemezükre azonban még három évet kellett várni. A Fair Youth névre keresztelt album 2014 nyarán jelent meg, és egy lágyabb, poszt-rockosabb irányba mutatott, még több elektronikával, még több nagy dallamívvel. Album, a szó klasszikus értelmében, ami egyben érdemes hallgatni. Az In Amber c. dalhoz készült klip is (lejjebb), a brit rádiók játszási listájába is bekerült, óriási nevekkel turnézták végig a fél világot, majd idén szeptemberben, teljesen váratlanul bejelentették, hogy feloszlanak.

Tavaszi búcsúturnéjuk során március 4-én a Dürer Kertben is fellépnek, ami a hatodik – és egyben sajnos utolsó – alkalom, hogy Magyarországon játszanak. A Maybeshewill nagyon különleges színfoltja a poszt-rock szcénának, őszintén sajnáljuk a döntésüket, úgyhogy még egyszer utoljára mi biztosan ott leszünk a koncerten!

Megosztom.

Comments are closed.