Archív

strandfeszt00Ahogy a beharangozóban is leírtam, ígéretes programnak tűnt az idén első alkalommal megrendezett Strand fesztivál Zamárdiban. Olcsó, de azért külföldi fellépőket is láttunk, a Balaton közelsége mindig jó, stb. Nos, a várakozások ellenére vegyes érzelmekkel sikerült távozni.


Azt tudni kell, hogy mi már a hosszú hétvége kezdetétől egy szántódi kempingben tanyáztunk, így az első két éjjel egy Balatonföldvár-Siófok partitengely mentén elkövetett csapatással kellően megágyaztunk a fesztiválhangulatnak, ennek köszönhetően rögtön az első nap jó későn sikerült odaérnünk. Ez egyrészt rossz volt, mert lekéstük a Fish!-t, másrészt viszont jobb, hogy így alakult, ugyanis a szervezést úgy elbénázták, hogy kábé háromórás sort kellett volna végigállni mindenkinek, akinek még nem volt jegye, ha nem tolakodtak volna előre. Nagy nehezen bejutva azt kellett tapasztalnunk, hogy a viszonylag olcsónak mondható jegyárat a meglehetősen drága, VOLTról újrahasznosított repoharak árával megfejelve próbálták kompenzálni. Persze nem csak ez volt itt újrahasznosított, láttunk például Sziget-karszalagot is néhány emberen, akinek már nem jutott Strandos, szóval kicsit tényleg olyan volt a hangulat, mint amikor az ember egy lomtalanításról összekukázott bútorokkal berendezett romkocsmába tér be.

 

strandfeszt-strandfeszt01
 Punnany Massif

strandfeszt-strandfeszt02
Subscribe

Valójában a koncertek sem nagyon mozgattak meg, kicsit ellötyögtünk még a Subscribe végére, illetve megnéztük a Punnany Massifot, majd az Irie Maffiát. A produkció a szokásos, a hangosítás inkább kellemetlen. Jobb híján az este hátralévő részét a fesztiválkártyánk gyors ütemű kimerítésével töltöttük a Rézangyal furgonnál, ahol első jelét észleltük a biztonsági szolgálat szokatlan működésének. Történt ugyanis, hogy egy srác a közeli bokornál szeretett volna vizelni, amikor egy őr odalépett hozzá, majd mondta, hogy ne itt csinálja ezt, mert szembe fúj a szél, olyan lesz. Kedves, nem? Egy későbbi napon pedig Noémi, a fotós szeretett volna bemenni a színpad elé a gépével, neki viszont azt mondta egy másik őr, hogy várja meg, amíg odaér a váltója, ő ugyanis nem tudja, hogy beengedheti-e a sajtós karszalagjával. Szerencsére ez ByeAlex koncerten történt (amire még később visszatérek), úgyhogy a veszteség egyáltalán nem volt súlyos.

 

strandfeszt-strandfeszt07
strandfeszt-strandfeszt08

 

A második napon már eleve nem nagyon igyekeztünk hamar beérni, a koncerteken kívül ugyanis semmilyen egyéb tevékenységre nem volt lehetőség a fesztiválon. Engem ráadásul csak a Fall Out Boy érdekelt, akik szintén pocsék hangzással – ami nem csak az arcunkat porral telefújó, extrém szélnek volt köszönhető – rendkívül rövid idő után le is vonultak a színpadról. Egy kisebb szünet után még visszajöttek pár számot eljátszani, de szerintem csak azért, mert meggyőzték őket, hogy ennyi idő után elhúzni azért kicsit pofátlanság lenne. Amúgy a zenekar jó volt, hallhattuk az új lemez slágereit, valamint a régi nagyokat is, de ez is olyan felemás élménynek sikeredett végül, mint az egész fesztivál.

 

strandfeszt-strandfeszt06
ByeAlex

Így érkeztünk meg az utolsó naphoz, hogy az államalapítást egyből meg is ünnepeljük egy nagyon kora délutáni ByeAlex koncerttel. Az EFOTT-os beszámolóban már elmondtam, miért nem fogok többet elmenni rá. Ami miatt végül mégis ott kötöttem ki, az az volt, hogy rájöttem, milyen vicces lesz bármelyik, minimális zenei ízléssel rendelkező barátom reakcióit figyelni, miközben ezt a produkciót megtapasztalják. Nos, én nem is mondok erről semmit, majd Bulcsú elmondja nektek holnap. Keményen. :)

 

strandfeszt-strandfeszt09
strandfeszt-strandfeszt05
Ezek után sietve el is hagytuk a fesztivál területét, a szél ugyanis rettentően fújt, és tényleg untuk már, hogy két napja homokot csikorgatunk a fogaink között. Supernemre értünk csak vissza, ami után már vettük is az irányt a bejárat melletti kocsmához, amiben valahogy sokkal jobban éreztük magunkat általában. A vihar miatt a tűzijáték is elmaradt, de legalább lezárásként egy különösen élvezetes Quimby koncertet kaptam a fesztiváltól, ami számomra az egyik legjobb volt, amin eddig részt vettem, és ez már elég volt ahhoz, hogy valamennyire a pozitív felé billenjen a mérleg nyelve ezt a három napot illetően.

 

strandfeszt-strandfeszt10
strandfeszt-strandfeszt11
Nouvelle Vague

Talán csak amiatt sikerült ilyen gyengécskére a buli, mert elsőre volt megrendezve, nehéz ezt eldönteni, de szerintem kicsit több fellépővel, egyéb programokkal és olcsóbb sörökkel lehet még jövője. Azért meggondolom még jövő nyáron, hogy elmenjek-e.

tsoree
Képek: Bulecza Noémi

 

Kapcsolódó:
VOLT 2013
Sziget 2013
EFOTT 2013

 

strandfeszt-strandfeszt12
strandfeszt-strandfeszt13
strandfeszt-strandfeszt14

Megosztom.

Szólj hozzá