Archív

davincit00

Közel 600 éve született Leonardo da Vinci, az itáliai festő, polihisztor. Atomfizikával csak azért nem foglalkozott, mert akkoriban ilyen még nem létezett. De az űrhajózás gondolata már biztos megfordult az agyában. Festményei, de főleg vázlatai és tanulmányai nagyjából minden tudományterületen hasznos alapot szolgáltattak, nem is beszélve a számtalan összeesküvés-elméletről, amit szintén munkássága inspirált.


1452-ben született a Firenzéhez közeli Anchianóban. 17 évesen állt be Andrea del Verrocchio festő műtermébe gyakornoknak, itt tanulta meg a vázlatkészítés, a festészet és a szobrászat alapvető technikáit. Első megmaradt munkája Verrocchio: Krisztus keresztelése című festményének angyalfigurája és háttere volt. Az egyre sikeresebb da Vincit 1478-ban bízták meg a firenzei Signoria San Bernardo kápolna oltárképének megfestésével, ezzel felfelé indítva festőkarrierjét.

 

davincit-davincit05

„Leonardót sokszor nevezik a reneszánsz ember őstípusának, akinek láthatólagos végtelen kíváncsisága csak a felfedezéseinek erejével volt egyenlő. Széles körben az egyik legnagyobb festőnek tartják, és egyes vélemények szerint akár ő is lehetett minden idők legműveltebb embere.” A festészet és szobrászat mellett szinte mindenbe belekóstolt. Az 1500-as évek elején a csatornaépítés, a folyószabályozás, az öntözőrendszerek, a víztározók és hidak szakértője lett, feltalálta a puskát és az ostromgépet. Még épületeket is tervezett. Tudományos kísérletekkel, a környezete megfigyelésével autodidakta módon képezte magát. Elsőként ismerte fel a talajszerkezet és a földkéreg függőleges mozgását, magyarázatot találva így arra, hogy mit keresnek kagylók a hegy tetején.

 

davincit-davincit04

 

Milánóban kezdett boncolni, hogy tökéletesítse a művészi anatómiát, emberábrázolást. Számos vázlata és rajza maradt fenn szervekről, testrészekről, amik a modernkori anatómiát nagymértékben előrelendítették. Ennek eredménye volt a híres Vitruvius-tanulmány, ami az emberi test általános arányait mutatja, taglalja.
Rengeteg kiadatlan tanulmánya, jegyzetei, vázlatai csak sokkal később kerültek elő, de az adott kort még mindig meghaladták. Talán ha da Vinci néhány évvel tovább élt volna, feltalálja az internetet és az időutazást is, ebben szinte biztos vagyok. Alakját és munkásságát sok kérdés övezi, mely titkos társaságokat, ördöggel cimborálást vél a háttérben feltételezni. Könyvek, filmek tucatjai dolgozzák fel alakját vagy így, vagy úgy. Ki ne ismerné Dan Brown történelmet, tudományt és irodalmat megcsúfoló indokolatlanul hosszú borzalmát, a Da Vinci-kódot. Ennél persze jóval igényesebb és érdekesebb művek is születtek, ne menjünk messzire, például tetoválások formájában. Kösz Leo!

DE

 

davincit-davincit01
davincit-davincit03
davincit-davincit02

Megosztom.

Szólj hozzá