Archív

Különös zajokra lehet figyelmes, aki manapság a Trafó alagsorában sétálgat. Követve a forrásukat hamar kiderül, hogy a hangok nem valamelyik színpad vagy hangszóró irányából, hanem a kiállítóteremből szűrődnek ki, és még csak nem is egy épülő, hanem egy már kész kiállításról. Az ajtó pedig hívogatóan tárva nyitva áll, bemenni még azok számára is ajánlatos, akik ösztönösen fáznak attól, hogy hagyományos képzőművészeti tárlatokra járjanak.

Itt nincsenek csillogó vitrinek és selyemzsinóros kordonok, sem a nyakadba lihegő teremőrök. Itt nem szól rád senki, ha túl közel merészkedsz, neadjisten hozzányúlsz az Alkotásokhoz. Sőt, bizonyos darabok kifejezetten akkor töltik be funkciójukat, ha te, kedves néző, előbb gyanakodva odalopakodsz, majd óvatosan kézbe veszed és mozgásba hozod őket. S ha ezen a tűzkeresztségen átestél, már egyre felszabadultabban keringhetsz a fura tárgyak között, és szövögethetsz babonás teóriákat, mint a játékfüggő a félkarú rablóról, hogy mégis mi a nyavalya indíthatja be a ritmikusan kattogó, villogó, forgó és repkedő installációkat. Mintha valóban nem is kiállításon lennél, inkább a Csodák Palotája játszóházában vagy valami őrült feltaláló garázsában.

NOW_9563

A Petrányi Zsolt művészettörténész által összeállított, és a Japán Alapítvány, a Nemzeti Kulturális Alap, illetve a Káli Kövek Borászat támogatásával létrejött kiállítás a művészet és a banalitás, a zene és a képzőművészet, az auditív és vizuális, illetve a digitális és analóg csatorna, valamint a japán és a magyar kultúra összeházasítására tett sikeres kísérlet, mindez játékos és interaktív módon tálalva, megfűszerezve némi groteszk humorral.

A kiállításon öt kortárs japán művész – Fujimoto Yukio, Yagi Lyota, Orimoto Tatsumi, Umeda Tetsuya és Ujino Muneteru – alkotásai tekinthetők (hallgathatók és fogdoshatók) meg. Van itt installáció, videó, dia, de hagyományos fotó és grafika is. A kiállítás anyagát egy, az öt japán művész hangmunkáiból összeállított, 150 példányban kiadott, vágott bakelitlemez egészíti ki, amelynek borítóját Fodor János szitanyomata díszíti. A lemez helyben is hallgatható – kellően ironikus módon – egy iPod segítségével.

A kiállítás január 31-ig tekinthető meg a Trafó Galériában, ingyenesen. Vidám felfedezést kívánok!

Galaczi Zsófi
fotó: Zsiga Pál

A galéria nyitva tartása: előadásnapokon 16-22 óráig, egyéb napokon 16-19 óráig; hétfő szünnap.

Megosztom.

Comments are closed.