Archív

rushm00

Mivel viszik be a férfiakat a moziba? Szex? Akció? Sok-sok pénz? Luxus? Autók? És mivel csábítják be a hölgyeket? (Szex) Románc, dráma, Alfák? És, ha mindent összeadunk, kaphatunk-e egy olyan filmet, amiben szép férfiak, igazi Forma 1-es pilótákként, gyönyörű nőkkel az ágyaikban, és az életükben a világbajnoki címért versenyeznek? A filmre várva felkészültem a látványos, itt-ott elcsépelt, könnymorzsoló, herepaskoló egymásra borulásra, nagy megmondásra, örök motivációra – igaz történet alapján -, bevezetéssel. Ehhez képest kaptunk egy viszonylag objektív, hatásos, reális alkotást, remek szereposztással, és meggyőző látványelemekkel.

 

A sztori alapját Niki Lauda és James Hunt Forma 1-es pilóták legendás, 70-es évekbeli összecsapásai, és az osztrák versenyző talán ennél is híresebb balesete adja. Nagyon ügyes a történetvezetés, nem igyekeztek hőst és antihőst teremteni, a hiteles kép érdekében mindkét szereplőre egyenrangú hangsúlyt fektettek.

 

Két, teljesen különböző sportolóról beszélünk. A playboy James egyik ágyból ki, másikba be, népszerű, “Mr. Követem az Álmaimat és Mindenki Szeret”, veszett helyes, szenvedélyes, mocskosul szabad. Csajmágnes.
A másik oldalon Lauda, a tudatos, precíz, kitartó versenyző, legkevésbé sem diplomatikus, a teljesítmény őrültje, a legapróbb részletekben sem elveszett, igazi megszállott.

 

Az ennyire különböző, valahol mégis azonos indíttatású emberek találkozása vad eksztázist szülhet, olyan szent izgalmat, amiben igazi élet-halál harcot vívnak az egyéni igazságok. Remekül megalkották a különbségből adódó feszültséget, és olyannyira összekeveredik a féltékenység az elhivatottsággal, és küzdelemmel, hogy nem minden résznél tudtuk eldönteni; most gyűlölik, vagy igazából tisztelik-e éppen a másikat.

 

Üdítő színfolt, a sok 3D-s – nem ritkán – gagyi mozi között ez, az „aranykorba” visszarepítő film, amiben nem egy olyan lélektani kérdést sikerül boncolgatniuk, melyek közül jó pár az emberiség legősibb próbatételei közt kaphatna helyet. Hol van az a pont, ahol már nem kísértheted tovább a Sorsot? A tizedik pofon után is kitartasz, és elég-e a hited saját magadban akkor is, amikor már mindenki más lemondott rólad? Meddig mehetsz el az álmaidért? Vannak-e a boldogságnak állomásai, és mit áldozol be az egyikért, hogy a másikat megszerezhesd?

 

Ron Howard (Egy csodálatos elme, Angyalok és démonok, Apollo 13) rendezésében vászonra álmodott történetében James Hunt  (Chris Hemsworth  – Thor, Bosszúállók,Vörös hajnal), Niki Lauda pedig Daniel Brühl (Good Bye Lenin, A grófnő, Salvador) előadásában elevenedik meg előttünk. Látvány, ügyes jutalomjáték, és remek zene (Hans Zimmer – no comment). Pár szóban ez jellemezi a ”művet”. Rengeteg vicces, vagy épp ellenkezőleg, komor jelenetet lehetne idézni, és elemezni, de nem érdemes elolvasni a spoilereket. Ez a film megér egy jegyet, mindenkinek ajánlom, ha teheti, nézze meg moziban, valószínűleg az eddigi év egyik legjobb, ”mainstream” mezőben felbukkanó alkotása. Életszerű, hibákkal teli, mégis szerethető karakterekkel, a F1 fénykorából.

 

Kun Alíz 
képek: rushmovie.com

.

Megosztom.

Szólj hozzá