Archív

Azt tudjuk már, hogy az angol nyelv ápol és eltakar, még az angolul tudók is hajlamosak átsiklani a világ legnagyobb blődségei felett, ha dalszövegről van szó. Más azonban a helyzet a magyar nyelvvel, azt itthon mindenki érti és értelmezi, ezért sokkal jobban oda kell figyelni, mit írunk le. Bizonyára tisztában van ezzel minden magyarul alkotó szövegíró, néha mégis homokszem kerül a gépezetbe. Lássunk erre 10 példát!

10. Ákos – Tipikus sztereó

Sztereotipikus, tipikus sztereó
Mit mond a meteo?
Azt mondja, szél lesz
Sztereotipikus, tipikus sztereó
Mit mond a gyóntató?
Többet ne vétkezz

Jó dolog a szójáték, meg érdekes tud lenni egy arra felépített dalszöveg, de valljuk be, azért ez harmatgyenge. Ráadásul tökre semmi értelme, kb. akármelyik szövegrészletet idemásolhatnám, ugyanaz lenne a benyomás. Arra azért jó a dal, hogy egy életre az agyadba égjen ez a szar szóvicc. Nem véletlen, hogy a Fish! is megemlékezett róla.

9. Halott Pénz – Van valami a levegőben

A szexben az ölelés a legjobb

Na ez az egyik banda, ami jó eséllyel egyedül meg tudna tölteni egy ilyen listát, úgyhogy nehéz volt kiemelni valamit. De komolyan, tegye már fel a kezét, aki szerint a szexben az ölelés a legjobb!

8. Punnany Massif – Élvezd

Élvezd…
Ha újnak látszik, ami maradi,
De ne gondolkodd túl a dolgokat, mert maradsz valaki.*

Öööööö, MI VAN? Ha kijönne szótagszámban, akkor a “ne gondolkodd túl a dolgokat, mert a függvény adott pontjához húzott érintő meredeksége megegyezik a pontban számított deriváltjával” is pont ilyen értelmes lenne. Mondjuk itt is nehéz volt csupán egy részt kiragadni.

*UPDATE: nem elég, hogy itt fikázok, még süket is vagyok! Nemrég kaptam a fülest, hogy az utolsó szó itt wannabe, amivel mindenképp értelmesebbé válik a sor, úgyhogy az olvasóra bízom, van-e még helye a dalnak a listában. (Azért fogadjunk, hogy az infó még néhány hardcore punnany rajongónak is újdonság!)

7. Fish! – Ne is figyelj rám

Nézz fel a falra, és ha kell
Fordulj balra, és ha kell,
Aztán jobbra, és ha kell,
És ha kell, hangosan énekelj!

Viszonylag gyakran előfordul velem, hogy miután felnéztem egy falra, erős késztetést érzek, hogy balra, majd jobbra forduljak, aztán énekelni kezdjek! Kovács Krisztián le se tagadhatná, hogy azzal a célzattal készítette ezt a dalt, hogy Class FM slágerlistát döntögessen vele. Azt hiszem, először élőben hallottam valami koncerten, el se hittem, hogy ekkora hülyeségeket énekel. Most így utólag már mindent értek.

6. Szükségállapot – Örökkévalóság

Végül nem változik semmi
Csak tovább álmodok
Emberekről,
Akik élhetnek tovább

Amikor először hallottam ezt a dalt, a padlón fetrengtem a röhögéstől. Amúgy imádom a bandát, de az tény, hogy az énekben jóformán minden szótag szembemegy a prozódia szabályaival. És akkor itt vannak még hozzá a fentihez hasonló, mély jelentéstartalmú dalszövegrészletek!

5. 30Y – Teremtős

És ha tudtam volna akkor
Már akkor gyököt tolok és cigit a szájba
De akkor még konkrétan akkor
Csak csokit loptunk az áruházba’

Megvan az a 30Y-os ivós játék, hogy minden szóismétlésnél le kell húzni egy felest?

4. Wellhello – Gyere és táncolj

Lelépek, mint egy szomorú szemű raj

Tele van ez a dal poénos oltásokkal, meg a 90-es évek magyar popzenéire való ötletes utalgatásokkal, de ahogy ezt a sort meghallottam, a lelki szemeim előtt egy sátánná maszkírozott Geszti Péter bukkant fel, amint verbálisan halálra erőszakol.

3. Akela – Ki ad nekem pénzt?

Jó az arab gyerekeknek, mert homokozhatnak
Az eszkimó pedig korcsolyázhat
Mindenkinek, mindenkor, mindehol nagyon jó,
De a legjobb mégis részegen

Poén dalokat nem akartam betenni a listába, de eszembe jutott, és nem hagyhattam ki. Érdemes megfigyelni az aprólékosan kifejtett szociológiai mikroelemzéseket, ahogy egy nagy, empirikusan alátámasztott ténymegállapításban forrnak össze, mindezt kimunkált és megismételhetetlen rímekbe szedve!

2. Junkies – A szerelmedtől lettem ilyen

A szerelmedtől lettem ilyen
Ne tudd meg milyen
Eltévedt alien
Ha él ilyen

Egyszer rendezek egy nagy gálaestet, ahol csak borzasztó szóvicceket fognak felolvasni, Ákos, Karácson Tamás és Barbaró Attila biztos a meghívottak között lesz! Az ilyen-milyen rímpár pedig különdíjat érdemel! Lehet, hogy jobban jártak volna, ha a refrén első felét simán megismétlik.

1. Tankcsapda – Be vagyok rúgva

Tegnap délelőtt újra láttam őt
kávéval kínált egy ismeretlen nőt

Ugyebár ez a szám arról szól, hogy kirúgja a csaja, ezért berúg (a ki vagyok rúgva – be vagyok rúgva rím osztozik az előbb említett különdíjassal), aztán a dal végén egy kövér modulációval berobban ez a kép, ami egy csomó kérdést vet fel. Miért olyan fontos, hogy valakit kávéval kínált? Ha fontos, miért csak most esik róla szó? Ki az a nő? Talán azért hagyta el, mert rájött, hogy leszbikus, és az ismeretlen nővel jár már? Meglátta, mikor intett? Átment az úton? Fontos kérdések ezek, de a dal véget ér, mielőtt választ kapnánk rájuk.
Elég erős a gyanúm, hogy egyszerűen csak kellett ide egy rímelő sor, aztán Lukács Lacinak épp ez jutott eszébe. Viszont akkor már ha lúd, legyen kövér alapon lehetett volna ez a második sor mondjuk “harminc kiscicát épp halomra lőtt”, esetleg “a tökfőzelék már túl puhára főtt”.

+1 SZ4P – A régi gumipanklányok balladája

Együtt hánytunk a részegségtől
a hídról a nagy folyóba,
És vártuk, mikor csúszhat a tőr
a puha, kibélelt tokba

A reflexió fontos dolog, ezért nem hagyom ki magamat sem. Eme korai dalszövegünkben azt hiszem, sikerült a világ legrosszabb metaforáját elkövetnem a dugásra, erre nincs mentség. Hogy szintén magamat idézzem, “a rím oltárán feláldozott értelem az túlzón fáj”. Egyúttal szerettem volna megkímélni a Hammer szerkesztőségét is az életművem teljes átrágásától, ha esetleg nem esne le nekik, hogy ez egy poén, és szeretnének valami fasza savazós cikket írni rólam, ahogy tették ezt Vic Willow-val a “10 legnagyobb ízlésromboló a kortárs magyar könnyűzenében” című cikk első és második része után! (A “klipet” szintén ajánlom figyelmükbe, mert extra gáz!)

Természetesen a lista teljesen szubjektív, és többé-kevésbé fejből írtam, úgyhogy kommentben várjuk a javaslatokat a többi magyar nyelvű gyöngyszemre!

Csóré Zoltán

Kapcsolódó:
A 10 legnagyobb ízlésromboló a kortárs magyar könnyűzenében – 1. rész
A 10 legnagyobb ízlésromboló a kortárs magyar könnyűzenében – 2. rész

Megosztom.

Comments are closed.