Archív

warholbanana00

A leghíresebb paradicsomleves konzerv. Marilyn Monroe feje, amint a vízihullák szivárványának minden színében pompázik. Elvis-ikrek pisztollyal. Banán. Ez mind-mind egy emberhez köthető, a pop-art koronázatlan királyához, Andy Warholhoz.

 

Warhol szülei a történelmi Magyarország területéről Mezőlaborcból vándoroltak ki Pittsburgh-be, ahol 1928 szép nyarán megszületett a kis Andy – eredeti nevén Ondrej (Andrew) Warhola. Már gyerekkorában megcsillanó tehetségét hosszú időre elnyomta a nyavalyatörés, más néven virtustánc nevű szervi idegbetegség, amitől főleg az arcon és a törzsön gyors rángások törnek elő. Tehetsége mellett valószínűleg fura gyerek volt, és az idővel csak még furább és tehetségesebb lett.

 

Néhány évvel apja halála (1942) után a család összespórolt pénzén beiratkozhatott a Carnegie Institute-ba, ahol kereskedelmi és reklám művészetet tanult. Diploma után New Yorkba költözött 1949-ben, kis idő után egy kommunába költözött. Ekkoriban még csak cipőreklámokat és kirakat-terveket készített, ritkán újságoknak rajzolt ezt-azt.

 

Roy Lichtenstein munkáira alapozva

Ebben az időben az absztrakt művészet éppen leáldozóban volt, és a tengeren túl Angliában egy új stílus volt kialakulóban, gyökerei a dadaizmushoz és a szürrealizmushoz nyúlnak vissza. A háború utáni Egyesült Királyság tökéletes táptalaja volt egy ironikus, paródiával megtöltött kifejezésmódnak, ami fricskázza a dinamikus és paradox ábrázolásmódját az amerikai populáris kultúrának, ami befolyással volt az élet szinte minden területére, elsősorban a jólétit társadalom hazug képére. A pop-art az 50-es évek végére az Egyesült Államokba is begyűrűzött, és ezzel együtt egy kicsit át is alakult. A korai brit pop-art a távolról szemlélt Amerika kifacsart képe volt, míg az ott elinduló irányzatot az inspirálta, hogy milyen ebben a kultúrában élni. A dadaizmusra jellemző anarchikus, destruktív és szatirikus elemeit a pop-art lecserélte a tömegkultúra termékeinek közönyös igenlésére.

 

Warhol első önnálló kiállítását 1952-ben rendezték meg a new yorki Hugo Gallery-ben és a reklámdizájner karrierje is meredeken felfelé tartott, 1957-ben meg is kapta az Art Director’s Medal-t, és ekkorra már rendszeresen kiállított. Alkotótecchnikájához tökéletesen elsajátította a mechanikus reprodukció eljárását, és a maga szájízére formálta azt.

 

1961-ben készítette el a híres Campbell’s Tomato Soup képet, Elvis, Marlon Brando, Liz Taylor és Marilyn Monroe portréit, a konzervet 1962-ben akasztották falra Los Angelesben, ezt követően pedig hatalmas sikerű kiállítása volt a new yorki Stable Galériában. Ezekben az években nyitotta híres műtermét The Factory néven a Keleti 47. utcában, ahol tömegesen állította elő selyemszitanyomatos képeit, és ide gyűjtötte az összes retardált művészlélek írót, zenészt, transzvesztitát, és a new yorki underground élet sztárocskáit. Warhol nyíltan felvállalta homoszexualitását, aszexualitása csak tévhit volt.

 

A Gyár megnyitásakor kezdet filmezéssel is foglalkozni, legtöbb alkotása az unalomról szólt, ugyanis redkívül szórakoztatónak találta azt, ha a tömény semmittevés és nihil közben ablakon kibámulással tölti az időt. Ennek ellenére – vagy ezzel együtt – Warhol a legmenőbb, legsikeresebb művészek közé tartozott, és óriási befolyással volt a magas- és a tömegkultúrára egyaránt.
Warhol túlélte 1968-ban, hogy a Biciklisfiú forgatásán az egyik szereplője, Valerie Solanas rálőtt, alig több mint tíz évvel később, 1987 februárjában, csupán 59 évesen meghalt egy epehólyagműtét után, a nővérek nem vették észre, hogy túl sok intravénás infúziót kapott, ami vízmérgezést okozott, az pedig szívrohamot. Nyitott koporsós temetéssel helyezték végső nyugalomra Pittsburgh mellett. A koporsó ércből készült, fehér kárpittal, arany sínekkel, Warhol pedig fekete kasmír öltönyt, platina parókát és napszemüveget „viselt”…

 

Décsy Eszter

 

Kapcsolódó:
Bőr/festészet – Dalí ihlette tetoválások
Bőr/festészet – Mucha ihlette tetoválások
Bőr/festészet – da Vinci ihlette tetoválások

Jackie Curtis és Warhol (balra),  Filmforgatáshoz tetoválást festenek Leigh Taylor Young-ra (jobbra)


Megosztom.

Szólj hozzá