Archív

Korábban már többször találkoztam az Urania, vagyis Aiwass magányos projektjének nevével, hiszen időről időre új lemezzel jelentkezik a semmiből. Az In a Black Dream is véletlenül bukkant a szemem elé. A nagyrészt desert rock hangulatot hozó albumon Aiwass most is belenyúl a jazz és a progresszív zene bugyraiba, szóval egy igen érdekes anyagot kaptunk megint.

Kezdjünk is bele! Rögtön az első szám, ami a Larrikin nevet kapta, elvisz a sivatag homok vájta gödreibe, és onnan ki sem ereszt bő tíz percig. Azért már itt is megmutatkoznak a más stílusokból hozott elemek bő számmal, hisz akad benne egy kis jazz és egy kis ambient is itt-ott. A következő Mystery viszont már egy kis swing témával vág homlokon első nekifutásra, majd viszi is tovább ezt a témavilágot egy jókora füstös jazz szólammal nyakon öntve. Néhol van benne valami Twin Peaks filmzene hangulat. Az In a Black Dream viszont már megint a stoner riffek birodalmába repít, és döngeti le a falakat mellőlünk. Néhol picit még dark rock-os érzés is befigyel az ének miatt. A When Night Comes című dal lett a tökéletes ambient világ amit Aiwass meg tud álmodni, könnyeden lebegő, kozmikus érzést nyújt ez a nóta. Igazi érdekesség lett a lemezen, korábban nem hallottam még ilyet tőle. Az Inqusition című dal viszont már újra visszateker a dűnékhez, csak itt már sokkal több hallucinogén anyaggal teszi ezt, iszonyatosan elszállós darab lett. Ha valamikor egy jó betépésre kerülne sor, ez nagyon jó szám lehet alá! A hatodikként érkező Underworld nevet viselő szörny pedig újra befelé fordít, jöhet egy kis desert rock megfűszerezve egy kis pszichedelikus jazz ritmussal, igazán finom falat így a lemez vége felé. Utolsó dalként pedig a Dawn hasít a fülünkbe, vagyis inkább csak mászik szépen fokozatosan egyre beljebb, amolyan filmzene szerűen egészen az utolsó részig, ott már megtöri a csendet, sebességre kapcsol és tényleg hasít.

Összességében egy hihetetlenül jó kísérletezős albumot rakott össze Aiwass, szerintem érdemes lenne ezzel továbbmennie. Később talán még filmekben is lehetnek zenéi. Érdemes lecsekkolni!

ZsN

Kapcsolódó:
Urania – Neptune kritika
Urania – Drive (2013)

a1445307933_10

Megosztom.

Comments are closed.