Archív

Iggy Pop talán a legkortalanabb rocksztárok egyike, közel hetvenévesen épp egy új albumot készül kiadni Post Pop Depression címmel és már ki is hoztak két számot.

Ejtsünk először egy pár szót Iggy Pop-ról, hiszen egy kicsit ő is megváltoztatta a rockvilágot. Ő volt az első zenész aki elkezdte a stagedive-ot, azóta pedig minden valamire való zenekar frontembere beugrál a közönségbe. Pályáját a The Stooges nevű bandával kezdte, és már akkor is nagy nevekkel került össze. David Bowie is segített neki függőségei leküzdésében és a zenélésben, amikor feloszlott a zenekara. Bowie segítségével újra összeállt eredeti felállású Stooges, de a drogproblémák így sem csökkentek. Karierje egy időre feledésbe került mikor börtönbe került, szintén a drogok miatt. Bowie mindezek után is tovább támogatta az énkest, és mindketten Berlinbe költöztek ahol Pop kiadta a The Idiot és a Lust for Life című albumokat. Ezek hozták meg igazán a szólókarrierje ismertségét. Az utóbbiról a címadó dal ismerős lehet a Trainspotting kapcsán is! Ő az igazi punk-rock megtestesítője, színpadi figuráival és közönségbe ugrálásával már a hetvenes években is érdekességnek számított. Három év visszavonulás és újdonsült házassága során sikerült a heroint is letennie, és belekezdeni az új szólókarrierjébe. Most pedig itt van az új Iggy, kicsit nagypapás, de még mindig menő és lemezt készített nekünk.  Elmondása szerint Bowie éledt újjá benne, és így újra elkezdett számokat írni. Ha újjáéledt benne, akkor az biztos hogy egy szuper album lesz a Post Pop Depression.

A készülő lemezen egyébként a fél Queens of the Stone Age is közreműködött hiszen Josh Homme a producere és társszerzője a készülő albumnak. Az első két kiadott számon is hallható a közreműködése. Mellette pedig a dalokat a Troy Van Leeuwen gitáros, Matt Sweeney basszusgitáros, a gitáros-billentyűs Dean Fertita, és az Arctic Monkeys-ből ismert Matt Helders dobos játszotta fel. A lemez elkészülése is érdekes sztori, hiszen Iggy csak egy új szólólemezt akart csinálni, ehhez keresett embereket. Felhívta Josh Homme-t, akivel korábban már felvetődött egy közös lemez elkészítése, így meg is beszéltek pár ötletet és az egész ment magától, Homme hozott még embereket, így meglett a komplett zenekar. A csapat amúgy nem csak a lemezt fogja kiadni, hanem kicsit meg is turnéztatja az albumot. Bécsben ellehet majd őket csípni egy koncert erejéig.

Az első megjelent szám a Gardenia nevet kapta, eléggé észrevehető rajta a QOTSA kézjegye, hiszen a megszokott Iggy Pop hangulatot kicsit megspékelték némi desert rock életérzéssel. Meglátszik, hogy a számok nagy részét Josh Homme házi stúdiójában rögzítették Kaliforniában. Mindenkire hatással tud lenni a sivatag pora! Második számként pedig a Break Into Your Heart címmel hoztak ki egy dalt, hozzá egy viccesnek szánt képpel, ennél viszont már inkább Iggy keze nyoma látszik a zenén, de azért itt sem lehet elhanyagolni a sivatagos témákat. Nagyon jó érzésem van a két szám kapcsán, jó lemez lesz az tuti! Bár igazából, adott ki Iggy rossz lemezt?! Március közepén jelenik meg az új album, amit nagyon várunk!

Zsirmon Norbi

Megosztom.

Comments are closed.