Archív

A sokoldalú zenészek nem szeretnek “leragadni” egyetlen zenekarnál, próbálgatják az utakat, stílusokat, hangzásokat, és nem utolsósorban; más zenészeket. Mégis, csak kevesen tudnak több tartósan magas színvonalú bandát és projektet működtetni. A Necksprain-ben fiatalon feltűnt Áron ‘Apey’ Andris egyike az ilyen sokoldalú zenészeknek, aki a saját, igen sikeres zenekara (Apey & the Pea) mellett nemcsak szólólemezt készít, de állandó tagja lett a “nagy” Grand Mexican Warlocknak és a “kis Grandnek”, a Trillionnak is, akik jelenleg a magyar underground zenei élet húzómotorjai. Beszélgettünk vele egy kicsit, mi is történik mostanság.

Először is, elkezdtél mostanában nagyon sok mindennel tevékenykedni. Játszol a Grand Mexican Warlock-ban, lassan végéhez értek a Trillion lemez utómunkálatainak, ha jól tudom a szóló projekteden is elkezdtél újra dolgozni, és persze ott van ugye a fő banda, az Apey & the Pea is. Hogyan lehet ezeket összeegyeztetni?

Apey: Igazából úgy, ahogy bármi mást az életben, ha nagyon szeretné az ember. Tavaly megajándékoztam magam azzal az örömmel, hogy felmondtam a kocsmában ahol dolgoztam, hogy cserébe porlevesen, gyorskajákon és olcsó reality műsorokon élhessek, miközben elvileg azt csinálom amiért itt vagyok, szóval általában egy logikus sorrendet szoktam felállítani, hogy mi kap miért és meddig prioritást. Mindenki, akivel már dolgoztam együtt tudja, hogy rohamot kapok, ha túl sokáig kell valamin ülni illetve, hogy az első megérzéseimre mindig nagyon sokat építek és utálom, ha valaki nem hajlandó pakolni a saját vagy a zenekara cuccait. :) A lényeg, hogy minden időmet kiszeretném használni. A Grand Mexican Warlock lemezt befejeztük, Trillion a jövő héten ér célvonalba, a FOXES c. szóló lemezemmel is gyorsan haladok, illetve a napokban dolgoztunk először új számokon az Apey & the Pea-vel. Ezen kívül még van két másik elméleti síkon már létező projektem, amin szintén dolgozom szóval igen, fogalmam sincs hogyan lehet összeegyeztetni. :)

Térjünk át egy kicsit a Trillionra, mesélj erről kicsit, hogy álltak össze a dalok? Mióta stúdióztok? Mikor is fog kijönni a lemez?

Apey: Tudomásom szerint február közepén/végén jelenik meg és Dreaming Black névre fordított-kereszteltük. Évek óta problémáim vannak az alvással, van, hogy nem tudom megmondani éber vagyok-e, és szinte sosem álmodom, ami nyilván kihatással van az életemre, erről próbáltam írni a címadó számban (Dreaming Black), majd később úgy döntöttünk, hogy ez egy remekül körbe öleli az egész lemezt is, mivel az egész album rendkívül színes zeneileg és érzelmileg is, álomszerű atmoszférákat tölt meg. A 2011-es alakulásunk óta 2015. februárjában mentünk neki harmadjára a lemeznek és kisebb nagyobb megszakításokkal dolgoztunk rajta egy éven át, amikor csak tudtunk. Borzasztóan büszke vagyok rá, pláne, hogy megint két NB1-es zenésszel alkothattam valami maradandót. Nagyon sokszor tűnt úgy, hogy nem lesz belőle semmi, volt, hogy összevesztünk, volt minden, de a végén mégiscsak minden kibaszott percéért megérte.

Mostanában „hivatalosan” is a Grand Mexican Warlock csapatát erősíted, erről mesélj nekem egy kicsit, itt hogy haladtok? Mit lehet tudni?

Apey: Valamilyen szinten ehhez is kapcsolódik a Trillion, mivel ugye most már a GMW fele gyakorlatilag. :) El is neveztük “kis Grand”-nek. Mindhárom lemeznél én készítettem az énekfelvételeket, gitárokat és némi szöveget is írtam. Illetve ugye egy időben egy helyről indultunk el anno az Apey & The Peavel (R33), úgyhogy leginkább a megfelelő időzítéstől függött, hogy beszállok-e. Ha jól emlékszem legelőször 2011-2012 körül beszéltem Lacival erről, mielőtt kiköltöztem volna Londonba, úgyhogy tényleg nagyon régóta vágyódom a GMW ritmusgitáros posztjára, pláne hogy Nagy Dávid (Óriás) is beszállt a dobok mögé, ő amúgy is rajta volt a listámon. :) Az új lemezen sem játszom, mint ahogy az előzőeken sem, viszont még sosem voltam ennyire részese a munkálatoknak és az eredménynek. Nagyon büszke vagyok Lacira, mert embertelen sokat dolgozott az egészen, ez mindenképpen “A” kedvenc GMW lemezem, de majd úgy is halljátok.

Térjünk át a szóló munkásságodra is, már tavaly is egyre többet nyomtad a szóló esteket. Hogy haladsz a FOXES-zel? 

Apey: Úgy tudom, 12 számot fog tartalmazni és én fogok játszani rajta, de egyelőre még a nagy része eléggé ködös és nem kevés munka áll előttem, de már több mint hat éve nem adtam ki saját nagylemezt. Túl sokszor toltam félre, hogy másnak adjak utat, úgyhogy most ez a prioritás. Amennyit most látok belőle, az nagyon szép és magával ragadó. Próbálom hasonló lazasággal és játékkal létrehozni, ahogy legutoljára 2010-ben is, ez teljesen más dimenzió, mint egy bandában. Itt egyedül vagy, sokkal magasabb koncentrációt és elkötelezettséget igényel, amiben elég szar vagyok. :)

Az Apey & the Pea-vel is azért tevékenykedsz, mik történnek mostanában arrafelé? Korábban írtad, hogy készülődik az új lemez is szépen lassan…

Apey: Későbbre terveztük, hogy elkezdjük írni, de hamarabb jött. Egyelőre dolgozunk a számokon, egy nagylemeznyi szám adott, ezeken áprilisig végig fogunk menni, de nem tervezünk határidőt felállítani. Idén több turnénk lesz, mint valaha, március 25-én indul az első headliner belföldi turnénk 14 állomással, utána jönnek a nyári fesztiválok, októberben pedig egy két hetes önálló EU körre megyünk, ami még csak most körvonalazódik.

Kikkel is mentek most tavasszal? Ha jól tudom, erős estékre lehet számítani…

Apey: Huh, kegyetlen egy kombináció, mulatás szempontjából konkrétan életveszélyes, mivel ezeréves drága barátaink az ex-Plastic Bitch tagokból újjá alakult GODKNOWS Hamza Gáborral a fronton, ők fogják nyitni az estéket, illetve az A.W.S. zenekar, akiket szinten milliárd évek óta imádunk, szeretünk, szóval tényleg alig várom, hogy elinduljon. Befogunk kakálni a nevetéstől. :)

Remélem ez is olyan jól sikerül, mint a tavalyi Leander Rising, Blind Myself kör! (Csak ti vagytok már aktívak közülük, nem rossz :) )

Apey: A Leander-Blind turné óriási volt, imádtam, de háromból egy maradt. Igazából miattunk oszlottak fel, le fogják tagadni, de nekem bevallották, sajnos nem bírták a mulatási level-t. :) Ez volt az eddigi legjobb évünk, de még nagyon sok minden áll előttünk, rajta vagyunk, hogy megmozgassunk külföldön is mindent, amit csak tudunk.

Tényleg, mesélj már kicsit így a 2015-ös évről, azért eléggé megszaladt tavaly a banda szekere. Nagyjából ezt a triót lehetett minden magazinban olvasni. Szerinted mi adta ezt a lökést a csapatnak?

Apey: Szerintem továbbra is az tetszik az embereknek, hogy igazi, amit csinálunk, mert még mindig három barátról szól az egész, illetve arról, hogy koncerten nyomot hagyjunk mindenkiben, aki eljön megnézni minket. Borzasztóan hálás vagyok az A&TP Crew-nak, akik mindig mindent megtesznek, hogy a legnagyobb kényelemben tudjunk játszani.

Civilben már nem csapolod a sört a részeg angoloknak. Milyen így egy “underground” zenésznek lenni Magyarországon? Mennyire nehéz ezt fenntartani az itthoni viszonyokhoz képest? Hiszen itthon mindenki nyugati minőséget akar, csak kelet európai tőkéből, ami azért valljuk be, nem mindig olyan könnyű.

Apey: Annyi időt töltöttem már panaszkodással és nyávogással, hogy igazából nem szoktam gondolkozni már ilyesmiken. Hálás vagyok azért, amim van. Lehet, hogy nem sok, de nem éri meg eladni a lelkem valahová, hogy cserébe ne tudjam használni. Sokáig vendéglátóztam, sokat tanultam és láttam az emberekből, sajnos leginkább rosszat, de akárhányszor volt pénzem, leginkább elhíztam. A pénz nagy részét pizzára és drága ételekre költöttem, a maradékot meg elszívtam vagy elbasztam valami baromságra. :) Remélem, hogy még nagyon sokáig csinálhatom, amit csinálok, mert még nagyon sok dolgom van!

Zsirmon Norbi

Rengeteg Apey & The Pea írás itt!
Grand Mexican Warlockról itt olvashatsz többet!
Trillionról pedig egy keveset itt! 

NOW_3371

 

Megosztom.

Comments are closed.