Archív

Űrpop svédországból ukulelével, gitárral, melodikával és omnichord-dal – ismerjétek meg I Am Soyuz dalait. A csütörtöki Ten Years Before koncert előtt készítettünk nektek egy világról álmodozós interjút Bozoky Feliciával különleges talált hangszerekről, koncertről a mexikói tengerparton, és arról, hogy vajon lesz-e koncert Makón. :)

Kérlek, mesélj egy keveset stockholmi gyökereidről! Milyen zenei élmények fűznek hozzá?

Észak-Svédországban nőttem fel a hóban, egy kis városban Bodenben. Utána egy délebbi metropoliszba, Umeåba költöztem, csak tizenhárom évesen kerültem Stockholmba. Umeåban állandóan a helyi zeneboltban lógtam és turkáltam a zenék között. Ott vettem a zsebpénzemből egy kazettát a borítója miatt. Ez volt az Offspringtől az Americana. Nagyjából ezt hallgattam az elkövetkező három évben. Két francia fiútól, akikkel együtt bandázgattam, kaptam még egy másolt Elvis Presley kazettát. Építettünk velük egy kis faházat egy patak mellett. Néha beszakadt alattunk a jég, amikor átmentünk a patakon. Jó hely volt, lehetett dudorászni, meg álmodozni a világról.

Ukulele, gitár, melodika, omnichord, loop pedál. Ezt mind egyes egyedül kezeled előadásaid során. Mi volt az első hangszer, amin elkezdtél játszani? Hogy jött a többi ötlete?

Kiskoromban zongoráztam, de a tanárom főleg csak a kertjéről beszélt, így az órák egy északi kert álmodozásáról szóltak, meg kicsit a popról. A gitárt azért vettem, hogy amikor városok között mászkálok, tudjak zenélni. Az ukulelét egy fesztivál végigmulatott éjszakája után szereztem meg véletlenül. A kalimbát egy csinos fiútól kaptam. A többit meg nagyjából csak találtam.

Milyen műfajok keverednek a zenédben?

„Űrpop”. A pop a műfaj, az űr pedig inkább azt a hangulatot jellemzi, ami a zenémben jelen van.

Melyik volt az eddigi legemlékezetesebb fellépésed? Mitől vált emlékezetessé?

Játszottam egyszer a mexikói Cancunban egy vízparton. Majdnem csak svéd nyugdíjasok nézték, amikor lelőtte a bulit egy rendőr. Elég rövid koncert volt, de legalább szívből jött.

Mint világutazó, hol voltál eddig és hova nem jutottál még el, de nagyon szeretnél?

Elég sok helyen megfordultam már. Szabadnapjaimon általában nem tudok egy helyben megmaradni és, ha tehetem, útnak indulok. Voltam már többek között Liverpoolban, Berlinben, Dél-Afrikában. Az utóbbinál pl. nem túl jó a közbiztonság. Ott döbbentem rá arra, hogy mennyire jó európainak lenni. De nem mondanám, hogy világutazó vagyok. A legtöbb helyen még mindig nem jártam, például sosem voltam Makón.

2016-ban mit várhatunk tőled?

A szeszélyes hangulat hullámaimnak köszönhetően ezt még én sem tudom, de izgatottan várom mit fog hozni. Remélem, még több popot és talán egy kis elektronikát is.

Február 11-én fogsz előadni a feltörekvő zenészeket bemutató Ten Years Before koncertjén. A kezdeményezés az ő helyzetüket igyekszik megkönnyíteni. Mit gondolsz, milyen nehézségeik vagy lehetőségeik vannak a feltörekvő, friss előadóknak?

Remek kezdeményezés és örülök, hogy részese lehetek. A nehézségek között talán a “fa az erdőben” dilemma a legelgondolkodtatóbb. Ha egy fa kidől az erdőben – és nincs, ki hallja – akkor valóban keletkezett hang? Ilyen egy koncert is, ahova nem jön el senki. Akkor volt egyáltalán koncert? De sok lehetőség is van, szabadabban lehet a hangokkal játszani.

Kérdések: Ten Years Before

Kapcsolódó:

Ten Years before cikkeink itt

A gonosz ukulele kalandjai… Gidnim’Rém: Zefír

Különleges hangszerek itthon – mandolin, ukulele és didgeridoo, avagy a Kaldera hangzásának titka

“Olyan vagyok, mint a Kékszakállú herceg” – interjú Duke Bluebeard-del

 

A koncertről infók itt

I Am Soyuz a facebookon

Megosztom.

Comments are closed.