Archív

Egy zenekar feloszlása általában eléggé felkavaró és megterhelő a zenészek számára, és ritkán követi egyből új banda alakulása. Köteles Leander bedobta magát a mély vízbe; egy hónap múlva lemez és turné. Hogyan viszi tovább a nemrégiben feloszlott Leander Rising zenei vonalát, és épít hidat a Leander Killshez? Többek között erről, a tervekről és a készülő klipről is beszélgettünk vele.

Nem sokkal a Leander Rising feloszlása után bejelentetted, hogy szólólemezt készítesz, mindezt fix zenekarral teszed. Mennyiben lesz más a Leander Kills, mint a Rising?
Leander:  Kilépni nem nagyon tudok, mert az is természetesen jött belőlem, meg ez is, úgyhogy ilyen szempontból hasonló lesz a kettő, ám egy kicsit egyszerűbb, kevésbé gitárcentrikus lesz. Nagy ívű dallamokat, még szélesebb dinamikájú zenét szeretnék csinálni. Igazából metálzenészként nem annyira rajongok a gitárért, inkább a grúvokért, és nagyrészt énekben gondolkodom, hogy hogyan legyen harapós a megszólalás.

Nem lesz fura, hogy gyakorlatilag ez egy Leander Rising 2 lesz, kicsit más hangzással, más hangsúlyokkal, nem utolsó sorban más tagokkal?
Leander: Emberileg furcsa lesz, hogy most másokkal kell majd beülni a buszba, de azt hiszem, eltelik egy kis idő, és ez lesz a természetes. Baromi szép korszak volt a Leander Rising, de ezen a ponton abba kellett hagyni, hogy ne induljon rossz irányba, viszont folytatni akartam azt a megkezdett zenei vonalat és a Leander Kills tagjait már most barátaimnak tudhatom.

Hogy állt össze a zenekar? Ha jól tudom, Czifra Miki volt az első…
Leander: Mikivel már két éve nyomjuk az Amigodot, de mindkettőnknek nagy fétise a metál. Akárhányszor belehúztunk az éjszakába, a végén mindig metálkodni kezdtünk. Amikor elkezdtem gondolkozni a zenekar megalapításán, Miki volt az első, aki eszembe jutott, de előtte erre már ő is célozgatott, úgyhogy ez ennyi. Valentinnal is régebbi a történet, pár koncerten helyettesítette Bélát, meg turnéztunk is együtt a Blind Myselffel. Mivel gyakorlatilag már egy éve tudtam, hogy a Rising fel fog oszlani, és sokat beszélgettem Valentinnal, gyakorlatilag az elején lecsapott arra, hogy nagyon szívesen jönne dobolni, és igazából én sem gondolkodtam sokat rajta.

48ace67e-e245-47bc-865e-57548f899d25

És Bodor Máté hogy került hozzátok? Ha jól tudom, ő az Alestorm-ban gitározik, és nem is él itthon. Ez nem fog bezavarni?
Leander: Nagyon sok éven keresztül levelezgettünk, de személyesen még nem ismertem. Angliában tanult gitározni, de itthon élt. Igazából az elején úgy indult a dolog, hogy Mikivel trióban fogjuk nyomni, aztán akárhogy gondolkodtunk, rájöttünk, muszáj lesz még egy gitárost bevenni a zenekarba. Mátéval is dumáltunk erről, és nála volt meg a legnagyobb szikra és szimpátia, ráadásul a tudása is kurva jó, úgyhogy nem túl romantikus a történet, de ilyen egyszerűen állt össze.
Az Alestorm évente csak párszor megy egyhónapos turnéra, Máté egyébként meg itthon van, úgyhogy ha valami átfedés lenne, akkor azt majd meg fogjuk tudni oldani.

Szóval ez most egy olyan szólólemez/-projekt, amihez fix zenekar van? Hogy megy akkor a dalírás? Hol ér véget a szólórésze, és hol kezdődik a közös munka?
Leander: Az első lemezt úgy ígértem, hogy szóló lemez lesz, majd ezek után fogunk együtt dalokat írni, ha egy kicsit összeszokunk. Három dalt kivéve (Madár, Valami folyjon, Híd) az egész lemezt egyedül játszom fel, mert ezekhez zenekari klipet forgattunk, és úgy kerek, ha akkor ezeket ők játsszák.

Márciusra ígérted a lemezt, hogy állsz most vele? Hány dal lesz rajta, és lesz esetleg valami meglepetés?
Leander: Tízszámos lemez lesz, amiből négy már kint van, három dalnak kész a demója, és most nagyon gyorsan meg kell csinálnom a többit. Lesz rajta egy feldolgozás is, Presser Gábortól a Fényév távolság, amit már régen egyszer megcsináltam, csak akkor még sokkal rosszabb zenész voltam és nem szívesen mutogatom. Most viszont megcsinálom kurva jól.  : )

Na, várj! Nincs még kész minden dal a márciusra ígért lemezhez, ráadásul már le van szervezve egy komplett tavaszi turné… Ez nem frusztrál egy egészen kicsit? : )
Leander: Inkább inspirál. Bedobtuk magunkat a mélyvízbe, vagyis leginkább én magamat, a srácoknak nem lesz gond baromi gyorsan megtanulni ezeket a dalokat. Március 18-án indítunk Esztergommal, addigra minden össze fog állni. Közös próbánk egyébként még nem volt, sőt, Máté az első koncert előtt öt nappal jön majd haza. : ) Így izgalmas, nem? : ) A legjobb próba a koncert. A Hot Beaver jön velünk, illetve minden állomáson választunk majd egy helyi előzenekart is.

fc948a96-6c94-4538-99bb-3bef148d0bdd

Volt szerencsém hallani a Valami folyjon demóját, amit egyedül raktál össze, de a klipben már duetté alakult és a szövegen is, mondjuk úgy, erősen finomítottatok. Miért? Melyik verzió kerül majd a lemezre?
Leander: Még nem döntöttem el, hogy a lemezre eredetiben fogom-e feltenni vagy duettben. A szövegen azért változtattunk, mert Icarus közönsége is nagyrészt fiatalokból áll, és kérte, ha lehet, akkor ezen változtassunk. Hat-hét éve ismerjük már egymást, és gyakran mondta nekem, hogy a Viharom, tavaszom a bevonuló zenéjük, és a HWC rajongók elég nagy része egyébként is Leander Rising rajongó volt, szóval tök jó lenne egy kooperáció. Majd olyan másfél évvel ezelőtt átjött és elkezdett verni, hogy csináljunk azonnal egy közös dalt, én meg mondtam, hogy jó. : )
Most a Madár c. dalra készül egy nagyszabású klipünk, amit Porkoláb Norbi fog csinálni. Rohadt tehetséges srác, és a produceri meglátásai is igen jók, pedig csak nemrég kezdett komolyabban a klipforgatásba. Metál világból jön, úgyhogy érzi azt a képi dinamikát, amire itt szükség van. A Valami folyjon videót is ő készítette, meg a Petofinek is rendezett már. Még nem árulhatok el sok mindent, de ez lesz az első olyan klipünk, amit nem másnap forgatunk, minthogy kitaláltuk. Jól rákészülünk, van egy állat helyszín, lesz majd toborzás is, úgyhogy érdemes figyelni a facebookot, mert kb. 100 fő közönségre lesz szükségünk, akik fehér ruhában fognak állni és énekelni, mint az angyalok.

A demók egyébként jóval karcosabbak, keményebbek, mint azok a dalok, amik végül megjelentek. Miért?
Leander: Ez mindig így van. A demókban még benne van a vágy. Aztán steril lesz, viszont hallgathatóbb.

Cél, hogy hallgathatóbb zenét csinálj, mint ami első körben kigurulna belőled?
Leander: Nem, viszont a kényszerbetegségem miatt muszáj addig csinálnom, amíg el nem tudom engedni azon a ponton, hogy… hogy lejárt a határidő. : )

Miért jelentettél meg négy dalt, már jóval azelőtt, hogy legalább nagyjából összeállt volna a lemez? Nem furcsa ez egy kicsit?
Leander: Hát, hogy hallják. Ez a mostani trend és így kezdtem az elején is. A mai világban az embereknek nem szabad egyszerre túl nagy dózisú információt adni, a kevés néha több.  Felmész a facebookra, görgetsz kettőt és átmentél 60 db információn. 0,1 másodperce e van az előadónak megnyerni a hallgatót. Ha kiraksz egy egész lemezt, azzal valahogy úgy lesz, hogy végighallgatja egyszer, vagy csak bele-belehallgat számokba, aztán nem fogja újra elővenni. Ellenben ha dalokat raksz ki, sőt, ha ezeket még előre meg is szellőzteted egy kicsit, akkor egyből érdekesebb lesz.

77d17e12-05a3-4704-8410-e5541b5c7ba8

Mint magánember ezt jó trendnek tartod vagy szereted? Te is így hallgatsz zenét?
Leander: Nálam is az van, hogy amikor a kedvenc előadóimnak kijön egy új dala, akkor rohadt kíváncsi leszek a lemezre, de mikor meghallgatom a lemezt, mindig csalódok. Az egyik izgalmasabb, érdekesebb, mint a másik. Mikor leszel éhesebb? Ha anyád főz, és azt mondja, még két óra, vagy ha azt mondja, gyere már enni? De ezeket is jól kell adagolni.

És ezek a kis adagok nem aprózzák el a lemezt? Van még értelme lemezt készíteni? Vagy szerinted elég lenne csak single-ökben és kislemezekben gondolkozni?
Leander: Szerintem mindig is lesz értelme lemezt készíteni. Sosem hallgattam válogatásokat, vagy raktam be egymás után dalokat, mert úgy gondolom, hogy minden előadónak és minden lemeznek sajátos hangulata van, és ezt nem szeretem 3-4 percenként váltogatni. Még ha nem is koncepció, de azért mégiscsak egy lemez egy hangzásban, egy világban van, egy adott korszakról szól. Minden embernek vannak korszakai az életében, periódusok, pár éves blokkok.

És most a te korszakodat, amiről ez a szólólemez szól, mi határozza/határozta meg? Milyen periódus ez?
Leander: Ez most a káosz korszaka, amikor felelőtlen hülyegyerekből próbálok átmenni a felelősségteljes felnőttbe, és egyre jobban úgy gondolom, hogy nem értem a dolgokat magam körül, holott egyre jobban értem, ez most nagyon zavarodott korszak, és azt hiszem a következő lesz, amikor letisztulok, de az még két-három év.

Látsz rá esélyt, hogy a Kills is olyan gyorsan felfelé ívelő pályát fusson, mint a Rising?
Leander: Igazából azt szeretném, hogy onnan folytatódjon. A Risinggal sikerült elérni azokat az embereket, akik Magyarországon ilyen zenét hallgatnak, a hosszabb távú terv pedig, hogy külföld felé is elinduljunk, ez gyerekkorom óta nagy álmom, és úgy néz ki, lesz is erre lehetőség. De ez mind egy dolgon múlik. Mindenki azt hiszi, hogy a kiadón, marketingen, befektetéseken, cikkeken múlik, pedig nem. Csak azon múlik, hogy az ember milyen dalokat csinál és milyen klipeket készít hozzá, és ezzel elérje azt a hatáspontot, amikor azt mondják, ha én tudnék zenélni, én ilyen zenét játszanék, vagy azt mondja a közönség, hogy ez róla, neki szól. Ha ezek a pontok megvannak, csak ez tudja előremozdítani a zenekart, semmi más nem.
Egy forint nem volt belénk rakva az első két évben. Kiraktunk amatőr videókat, amiket Foxie csinált egy szar kis kézi kamerával anno a próbatermünkben, de mégis elérte ezt a hatást. Ez most is igaz, legalább annyira. Felmész a facebookra és kismacskákról készült telefonos videókat néznek meg 30 millióan egy nap. Nem ez számít. Eléred-e a hatást, vagy nem. Kurva sok jó zenekar és rengeteg jó zenész van Magyarországon, de csak a legszűkebb közeg tud hatást elérni, pedig ez a legfontosabb része minden művészetnek. Ha ránézek egy festményre, úgy, hogy nem értek hozzá, két dolgot tudok mondani: tetszik vagy nem. Fél másodperc alatt eldőlt. Ha ez nem dől el az elején, akkor baszhatod az egészet. Ha valamit a művészetben meg kell magyarázni, hogy miért jó, az nem jó. Pont ezért szeretnék egyszerűbb lemezt. Ami zeneileg már túl lett gondolva, az nem jó.

Én nem érzem egyszerűbbnek… : )
Leander: Sűrűbbek a hangszerelések, de… hát, végül is lehet, hogy tényleg nem egyszerűbbek. : )

Décsy Eszter
fotó: Rosta Márk

Kapcsolódó:
Földhöz vág a látvány: Hungarian Championship Wrestling – interjú Icarussal
Leander Rising – Blind Myself turné – képek, szövegek itt
Leander Rising cikkeink itt
Az Amigod-ról itt exkluzív anyag és más írások itt
Olvass a Hot Beaverről itt

Megosztom.

Comments are closed.