Archív

Sorozatunkban kedvenc zenészeinket, íróinkat, tervezőinket, tetoválóművészeinket kérdezzük meg, hogy ők miket is szeretnek igazán. Három egyszerű kérdésre keressük a választ: mit hallgatnak, hova járnak szívesen és mit szeretnek olvasni.

A sorozat 25. részéhez Jozzy-t kerestük meg, a Leander Rising és a String Theory gitárosát.

Takács József, azaz Jozzy neve az elmúlt bő két évben szinte állandóan közszájon forog underground zenei körökben, pedig ennél sokkal régebb óta zenél. Egy olyan gitárosról van szó, aki tudását magának gyűjtögette, és tehetségével nemzetközi szintre emelkedett, mégis szinte kizárólag hazánkban ismert. Két és fél évvel ezelőtt csatlakozott Köteles Leanderhez, így teljessé vált a Leander Rising zenekar, de emellett szívvel lélekkel zenél a kevésbé ismert String Theory tagjaival, „gitárleckéket” ad, dolgozik és családapa, de hogy jut mindenre ideje és ennyi emberfeletti energiája, az rejtély…

Melyik az aktuálisan kedvenc bandád, zenészed, számod vagy videokliped?
Ha nem baj, akkor nem szorítkozom csak az egyik kategóriára, mert a különböző szempontok alapján mást tudnék mondani, amit szívesen meg is osztanék.
Lemez terén utoljára a Meshuggah Koloss szakította le az orcámat, és vitt el olyan változatos mélységekbe, amitől azt tudom mondani, hogy az utóbbi időszakban megerősítette a helyét a kedvenceim között. Ismét kaptam valamit tőlük, amit az utóbbi időben mástól lemezen nem.
Koncert téren legutóbb egy incifinci csinos belga énekesnő, Selah Sue tudott elkápráztatni néhány hete, aki törékeny testalkata ellenére olyan elképesztő előadói energiával és zeneiséggel pörkölte végig az A38-on az agyamat, hogy azóta is felizzik, ha rá gondolok. Remek ízléssel és kísérletező kedvvel megvalósított hip-hop, raga, rock, funk elemekkel átszőtt modern, fúziós, groovy, és énekesi szempontból mindenképpen virtuóz zenét hallottam ott, amelyet kivételes képességű zenészek vezettek elő teljesen erőlködésmentesen és hitelesen. Selah Sue koncertjét csak ajánlani tudom.
Klip téren Jack Conte – Pedals című videója fogott meg mostanában, részben a könnyed felfogású szórakoztató zenéje, másrészt pedig a kreatív ötletei miatt. Ő egyébként hihetetlen multifunkciós tehetség, és elképesztő mennyire szerteágazó és kísérletező a gondolkodása.

Hova jársz legszívesebben egyedül vagy a barátaiddal?
Mostanában ritkábban mozdulok ki csak úgy az éjszakába szórakozni, mert a legtöbb hétvégén 1-2 koncert befigyel a Leander Risinggal vagy a String Theory-val, ami az esetek 99%-ában alapos partivá szokott fajulni, szóval a partikapacitásom, így nagyrészt le is van fedve.  Azt mondhatom, hogy leginkább azokat a helyeket látogatom szabadidőmben, ahol valamilyen érdekes koncertet tudok megnézni pl. A38, Dürer, vagy ahol frankó break beat-et nyomnak, de az utóbbival sajnos csak ritkán találkozom. Legszívesebben egy barátom klubjába járok, ahol próbatermek is vannak, így, ha az embernek emelkedett hangulatában megjön az ihlet, akkor jammelésbe tud torkollni a jókedv, és ezt nagyon szeretem.

Mi a kedvenc regényed/novellád/versed?
Szeretek olvasni, de sajnos kevés idő jutott eddigi életem során erre a kedvtelésre, úgyhogy semmiképpen nem sorolnám magamat az elképesztően olvasottak táborába. A legemlékezetesebb könyv, amit valaha olvastam Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak című könyve, ami a szórakoztató stílusa mellett a valóságtól lehető legtávolabb rugaszkodott gondolkodásmódjával ragadott meg. Rengeteg tanulságot le lehet vonni egyébként a könyvből, pl. hogy érdemes alaposan átgondolni, hogy mit, és hogyan kérdez az ember, mert könnyen előfordulhat, hogy a válasz nem lesz tetszetős. :)  Aki nem olvasta, az úgy se érti, aki olvasta, az tudja, miről beszélek. Összefoglalva, a könyv rendkívül szórakoztató, elmenyitogatás ezerrel, szóval ajánlott olvasmány!

Üdv,
Jozzy

Nézzetek vissza jövő héten is!

DE
Fotó: Zsiga Pál

Kapcsolódó:
String Theory
String Theory, Tegnapután, Grabanc @ A38, 2013.09.18.
Leander Rising – képek a klipforgatásról!
Leander Rising akusztikus koncert @ A38, 2013.04.27.

Eddigi kedvenceink:
1. Kocsis Bence – énekes, KESH
2. Pásztor Anna – énekes, Anna and the Barbies 
3. Bódi Péter – író
4. Tóth Gergő – énekes, Blind Myself
5. Pongor Sándor – tetoválóművész 
6. Marthy Barna – énekes, Firkin 
7. Sena Dagadu – énekes, Irie Maffia 
8. Lázár Domonkos – énekes-gitáros, Esti Kornél 
9. Kertész Violetta – tervező, stylist, LoveBug Vintage 
10. Müllner Csaba – festő, tetoválóművész 
11. Rou Reynolds – énekes, Enter Shikari
12. Fehér Balázs – énekes, the Carbonfools
13. Virág Lili – hegedű, Firkin
14. Sárközi Zsolt – tetoválóművész

15. Vitáris Iván – énekes, Ivan and the Parazol
16. Beck Zoli – énekes-gitáros, 30Y
17. Egyedi Péter – énekes-gitáros, Óriás
18. Harcsa Veronika – énekes, Bin-Jip 
19. Herczeg Zoltán – divattervező
20. Kéri András aka Mc Columbo – Brains, Irie Maffia
21. Csóré Zoltán – énekes-gitáros, Szabadtéri 4akkordos Performansz
22. Tanka Balázs – énekes, Turbo 
23. Soerii & Poolek – jelenség
24. Áron „Apey” Andris – énekes, Apey and the Pea, Neck Sprain

Megosztom.

Szólj hozzá