Archív

A betonról a legtöbben valószínűleg a szocialista építészet máig elpusztíthatatlan remekeire asszociálunk, ugyanakkor természetesen a kortárs építészetben játszott nélkülözhetetlen szerepét sem vitathatjuk el (legalábbis amíg nem tolakszik erőszakosan a látóterünkbe). Ha pedig kicsit utánaolvasunk a témának, kiderül, hogy nem is olyan modern találmány ez, hiszen már a rómaiak is használták építőanyagként (őrölt vulkáni törmelékek és mész keverékéből cementet készítettek, amely víz hozzáadásával megkötött), sőt maga a kifejezés is római eredetű (a latin concretus szó jelentése „összekevert”, „összenőtt”).

fulbevalo1

A beton tehát egy mesterséges kő, amely alapvetően kötőanyagból, vízből és természetes vagy mesterséges adalékanyagokból áll, és legfőbb tulajdonsága az, hogy az összekevert alkotóanyagokból elkészült friss beton rövid ideig szabadon formázható, mígnem megköt és megszilárdul. Eredeti összetétele pedig idővel további komponensekkel (különböző porokkal, szálakkal, festékekkel, stb.) egészült ki, amelyek jelentősen befolyásolhatják fizikai tulajdonságait.

Formálhatósága és sokoldalú alkalmazhatósága révén a beton manapság – a víz után – a föld második legnagyobb tömegben használt anyaga, az azonban már valószínűleg nemigen jutna eszünkbe, hogy ebből az emblematikusan szürke, rusztikus anyagból esetleg nemcsak funkcionális, hanem esztétikus tárgyak is születhetnek.

Az első revelatív találkozásom a betonnal, mint modern designer alapanyaggal, pár évvel ezelőtt az Ivanka márka kapcsán történt, ám ők is elsősorban építészeti és belsőépítészeti célokra használják azt. Ékszeralapanyagként Kincses Zsanett kollekcióiban fedeztem fel először, és bár azóta már rájöttem, hogy manapság már ez sem számít egyedülálló ötletnek, végigpörgetve a potenciális vetélytársakat, még mindig az ő munkáit találom a legmeggyőzőbbnek.

nyaklanc3

A zsanettkincses márka eredetileg egy 3D betonburkolatok gyártásával foglalkozó családi vállalkozásból nőtte ki magát, jelenlegi markáns stílusát pedig – mester híján – sok-sok autodidakta tanulás és úttörő kísérletezés előzte meg. A szentendrei designer ékszereit és használati tárgyait (elsősorban kaspók és mécsestartók) finom pasztell színek (igen, nemcsak szürkék, hanem valódi kékek, zöldek, sárgák és rózsaszínek), simára csiszolt felületek és origamiszerű, sokszögű, geometrikus formák jellemzik. Ékszerkínálatában találhatunk légies, láncra szerelt, változatos formájú medálokat, matt és csillogó, üveglencsés fülbevalókat, valamint gyűrűket is, amelyek egymással is szépen kombinálhatók. Legújabb kollekciójában elsősorban a fémes és beton felületek variálásával, illetve a batikolt hatású színátmenetekkel játszik, palettájába az idei trendi színeket („rózsakvarc” és „higgadt kék”) is beépítve.

Zsanett munkái megvásárolhatók a WAMP vásárokon, valamint a Mono Art & Design és Fian Koncept üzletekben.

Galaczi Zsófia

Kapcsolódó:
WAMP cikkek

Megosztom.

Comments are closed.