Archív

A híres-hírhedt Kazinczy utcát jó érzésű ember többnyire, ha teheti, elkerüli, azonban még mindig akad ott egy-két hely, amiért érdemes átverekednünk magunkat a fényképezőgéparcú turisták és támolygó legénybúcsúsok sűrű csoportjain. Ezek egyike a Dob – Wesselényi közé eső szakaszon megbújó Soul Food Budapest, ahova már többször is benéztünk.

Számomra a Notting Hill Carneval hangulatát megidéző pici “nemzetközi konyhabár” kifejezetten izgalmas kínálatával, barátságos, lélek-közeli attitűdjével az egyik kedvencem a belvárosi kajáldák közül. Először bohém-színes krétatábláira figyeltem fel egy éjszakai jövet-menet közben, és ahogy rápillantottam a kínálatra, megragadt a szemem a Karib-térség ételein. A karibi ízvilág mindig romantikus kíváncsiságot ébreszt bennem, úgyhogy az első adandó alkalommal vissza is mentem kóstolni ezt-azt. Ott aztán kiderült, a hely még többet kínál; ételeiket a cajun konyha is ihlette. De mi is a cajun pontosan? A cajun népcsoport leginkább az USA Louisiana államában élő, eredendően francia bevándorlók, telepesek leszármazottai. Konyhájuk helyi alapanyagokra fókuszál, azon belül is inkább a vadakra (pl. kacsa, nyúl), különleges zöldségekre (pl. merleton, azaz egymagvú tök, vagy az okra, ami a mályvafélékhez tartozik), a partközeli csoportoknál még a tengeri jószágok is megjelennek (halak, kagylók, rákok, ami belefér). A Soul Food Budapest étlapját végigböngészve inkább a karibi ételek felé hajlanak, elsősorban a fűszerezéssel, gyümölcsös alapanyagokkal és szószokkal operálnak, de azt hiszem, itt, Kelet-Közép-Európa kellős közepén tök rendben van így.

11046171_785878404874475_3543548368661927021_n

Nem lennénk a belvárosban, ha az étlap nem burgerekkel kezdődne. Mindegyik kétféle méretben választható, házi szószokkal, a legszükségesebb beltartalommal, közülük pedig a Kreol burgert érdemes megnézni, mint specialitást. Csodálatos módon eddig minden alkalommal sikerült megállnom, hogy burgert válasszak (túl gyakran ragadok le itt, de ami késik, nem múlik), na, meg a szendvicseik és egytálételeik amúgy is izgalmasabbnak hangzanak, ha különleges ízekre kíváncsi az ember. Eddig az egytálakból választottam, először a Kreol curryt, aztán a Karibi curryt. Itt azért érdemes megjegyezi, hogy a fősodor kívül-belül a karibi- és cajun konyha, valahogy mégis ide került kétféle curry is, ami csupán azért furcsa, mert a curry a föld átellenes feléről, Indiából származik, de ezen ne akadjunk fenn, amúgy is inkább ragut értenek alatta, mintsem azt az ételt, ami a curry szóról eszünkbe jutna.

A Kreol curry egyben főtt ragu csirkemell filé gyömbérrel, ananásszal, zöldségekkel és jázmin rizzsel. Igen méretes és laktató adag. A csirke lágyan omlós, a zöldségek nincsenek túlpárolva, még épp érezni az enyhén roppanós frissességüket. Jól harmonizálnak az ananásszal. A gyömbért sajnos nemigen éreztem benne, pedig nagy rajongója vagyok a pikánsságának, ahogy még egy adag chillit is melléjük dobtam volna.

560237_646673315461652_1300608978156634233_n

A Karibi curry szintén egyben főtt ragu csirkéből földimogyoróval, kókuszdióval, főzőbanánnal, paszternákkal, kókusztejjel és lepénykenyérrel. Az én ízlésemnek ez szintén elbírt volna még egy jó kövér adag chillit, bár én voltam a ludas, kérdezték, mennyire legyen csípős, és az arckifejezéstől berezeltem, így a közepeset választottam. Legközelebb az extra erőset fogom kérni. :) A csirke ebben is kellemesen puha volt. A ragu jó sűrű, a mogyorós-kókuszos-banános-paszternákos alaptól édeskés, mégis buján fűszeres, pikáns ízvilágú. Egészen tengerparti hangulatom lett tőle. Én nem igényeltem mellé a lepénykenyeret (más köretet sem), egy kicsit ettem csak hozzá, nekem magában elvitte az egészet az egyszerű összetettsége.

12239380_784712434991072_3716020172053135284_o

Szintén érdemes kipróbálni egy magadnak összerakós tálat (hús + köret + zöld köret + szósz), ami szintén kétféle méretben választható. Sokfelé ettem már aiolit (spanyol eredetű majonéztszerű fokhagyma, olivaolaj alapú szósz), ritka, ahol igazán jól csinálják, és bátran ajánlom, az övék egészen magasan van a hazai listán.

Többször érdemes visszatérni hozzájuk, egyszerre ugyanis képtelenség mindent végigenni. Nem lenne rossz, ha esetleg csinálnának kóstolótálat is, apró adagokkal mindenből, de inkább azért menjünk szépen vissza időnként egy kis szeretetre, és nem utolsó sorban, egy jó kajára.

Décsy Eszter
Képek: Soul Food

12240937_782086425253673_5080692890225415615_o

12052595_777117915750524_8307235774281555418_o

12028809_774715919324057_7434039528547812583_o

Megosztom.

Comments are closed.

Itt a tavasz, dagad a haraszt!

Kövess minket facebookon, mert kellenek a
jó arcok!
.
 NOWmagazin.hu