Archív

A Balatonnal való találkozásomról nulla emlékképem van. Kivételesen nem ugyanazon okból, mint 20-25 évvel később egy-egy fesztiválról, mert akkor még csak a bébipapit nyomták a számba, meg a málnaszörpöt. Lepasszoltak a nagyszülőknek a Füredtől 8 km-re lévő telkükre, és ez így ment éveken át minden nyáron. Balatonfüred és Tihany pedig fontos pontok voltak; fagyi a Gelkában, Tagore sétány, hajókázás, utcazenészek, bornapok, később főleg a bornapok. Menthetetlenül szerelmes lettem a Balaton-felvidékbe, ami az évek során egyre csak mélyült.

Aztán nemrég beleszaladtam a Hévíz folyóirat egyik idei számában Katona Csaba írásába a XIX. századi balatonfüredi prostitúcióról. Kedves írás volt. Egyből beugrott, hogy ő nem lehet más, mint az az MTA-s történész prof, aki a Felniben tartott sörtörténeti kiselőadásokkal egybekötött sörkóstolókat, és egy alkalommal volt szerencsém váltani vele pár szót. A cikkből kiderült, nem ez az első írása Balatonfüredről, hanem van egy egész kötetnyi, ami 2014-ben jelent meg Professionatus spielerek – Arcok és történetek Balatonfüred múltjából címmel. Éreztem, hogy talán nagy falat lehet a kötet, de a kíváncsiságom és a Balaton iránt érzett szenvedélyem erősebb volt, úgyhogy belevágtam.

balatonfured_igazgatoi_lak

A könyv 2000 és 2014 között folyóiratokban, kötetekben megjelent írások gyűjteménye, kohéziójuk Balatonfüred és vonzáskörzete, elsősorban a XIX. század, és a XX. század eleje. Egyes írások (pl. a cseh- és morvaországi fürdővendégekről, vagy a tihanyi bencések városfejlesztési ténykedéseiről szóló szövegek) inkább klasszikus értelemben vett helytörténeti esszék, tele nevekkel, évszámokkal, statisztikai adatokkal, amik azért egy laikus számára igen kevéssé érdekfeszítőek. Ellenben akadnak kifejezetten izgalmas írások is, amik egyfajta romantikus, idealizált képet festenek le a XIX. századi Balatonfüredről, majd gyorsan meg is cáfolják ezt. A bencések által fejlesztett savanyúvízre épülő fürdőterületen megelevenedik Krúdy romantikája; a kezelések, a nyíló szállodák és hangulatos vendéglők, az élénkülő szociális élet, Anna-bálok, fogadások, cigányzenészek, messziről jött, izgalmas fürdővendégek. De Katona rávilágít az érem másik oldalára is; hamiskártyások, ágyékon rúgott áljogászok, ingyenélők, prostituáltak, házasságtévelygők.

kerek

Katona Csaba könyve érdeklődési körtől és elszántságtól függően könnyű vagy nehéz olvasmány, de mindenképpen érdekes és élvezhető. Olyan képet fest le a 100-200 éves Balatonfüredről, amibe ritkán pillanthatunk bele. Így a nyár közeledtével kifejezetten jól esett elmerülni benne. Már nagyon várom, hogy újra Fürden járjak, kíváncsi vagyok, milyennek fogom látni a már jól ismert utcákat, tereket, régi épületeket mindezek után. Szóval, hamarosan irány a Balaton, de Füred mellett ne feledkezzünk meg július végén a kapolcsi Művészetek Völgyéről sem, ami idén 25 éves!

Décsy Eszter

Kapcsolódó:
Búvárszemüveget fel! – Hévíz Irodalmi Antológia 2012-2014
Felni Sörbisztró
Folyékony történelem – sörkóstolás a Felniben

balatonfured-klotild-udvar-balatonfured

0300937001293972246

spilerek1

Megosztom.

Comments are closed.