Archív

Tegnap este startolt el az EFOTT, Ígéretes Titánok és drága NOWmagazinunk közös, 3+1-es koncertsorozata, a Titánok az EFOTT-on a Ráday utcai Közgardenben. Friss, izgalmas zenekarokat válogattunk össze – stílustól függetlenül – és hoztunk el nektek, ingyen és bérmentve, miközben feléjük a tét is komoly; egyikőjük játszhat majd az idei EFOTT-on. Az első körben a The Royal Freak Out, a Meteo és a Phineas Gage mutattuk be nektek a minap (ebben a cikkben), tegnap este pedig élőben is megnézhettük őket.

A valaha volt, már-már kultikus Ráday klub helyén frissen újranyílt Közgarden a Corvinus koli aljában első ránézésre akár egy fancy bár is lehetne, nagyon szépen felújították, ám az árak maradtak az egyetemistákra szabva (pacsi!). A környezet hangulatos, az akusztika viszont hagy némi kívánnivalót maga után, de ettől tekintsünk is el gyorsan.

IMG_0814

Korai kezdéssel, de annál nagyobb lendülettel és energiával robbant be a The Royal Freak Out. A srácok már jó ideje zenélnek együtt, de csak az utóbbi fél-egy évben kezdtek aktívan és sűrűbben koncertezni. Ennek ellenére nagyon profi a színpadkép, a tagok közti összhang egyértelműen látszik, és ami még fontosabb; borzasztó energikusak, tökösek, és úgy játszottak, mintha legalább többezres tömeg üvöltené a dalaikat. Fesztivál nagyszínpad, főműsoridő. Jól összerakott műsorral jöttek, a kemény riffektől a lágy akusztikus gitáros dallamokig igen széles volt a skála, az előadásmód pedig lehengerlő, még ha az ének meg is bicsaklott egyszer-kétszer. A már említett akusztika miatt a dob kissé túl hangos volt, meg úgy általában az egész, így nem volt könnyű kihallani mindent, az ének is néha elveszett, de jól állták a dolgot.

IMG_1165

A másodikként játszó Meteo igen nagy stílusváltás volt. Pszichedelikus, garázs rockos, noise popos, vintage hangulatú zenéjük jóval nyugodtabb, befelé figyelősebb, mint az előttük játszó zenekaré. Azt a hangulat- és hangzásvilágot fogják meg és közvetítik, ami az utóbbi pár évben igen népszerű itthon, lásd pl. Middlemist Red (aminek jó néhány tagja meg is jelent a koncerten). Az este legnagyobb poénját kétség kívül ők hozták; az otthon felejtett szinti állvány helyett egy vasalódeszkát sikerült SOS keríteni. :) Zenéjük nyersebb, garage-es oldalát éreztem erősebbnek, az elszállós részeknél úgy tűnt, kicsit ők maguk is elkalandoztak. Ahogy sötétedett, egyre jobban kijött az az atmoszféra, amit közvetíteni szeretnének. Stílusukon belül figyelemreméltó.

IMG_1289

Az estét záró Phineas Gage synthpopos, sötétebb színezetű progresszív elektronikája kifejezetten izgalmas volt. Csendesebb, gyengédebb zene, mint a legelső zenekar, kevésbé szólt bele a terem akusztikája. Talán még jól is állt nekik egy kicsit. Ez az újabb stílusváltás egyébként vegyes, de pozitív érzéseket keltett bennem. Az első egy-két dal után erősen behúzott a zenéjük. Érdekes volt figyelni az énekes, Bacsó Eszter színpadi jelenlétét, ami a kezdeti zárkózottságból fokozatosan kinyílt, a koncert végére már sokkal izgalmasabbnak, határozottabbnak éreztem, ahogy énekel. Fülledt, kissé elvon, lebegős atmoszférát teremtettek, amiben volt valami nyers, ösztönszerű romantika. Bár eddig csak egy háromszámos EP-jük jelent meg, jól használták ki a rendelkezésükre álló időt – fesztiválon késői, de nem hajnali idősávban, nagy sátorban tudom elképzelni őket, ahol kitöltik a teret, és lehet merengeni egy kicsit.

IMG_1361

Az, hogy három ilyen különböző zenekar játszott egy este, számomra kifejezetten izgalmas, és mindig ölök, azaz örülnék, ha esetleg mindegyikőjük közönsége megtisztelné a többieket azzal, hogy meghallgatja őket. De talán majd legközelebb. Az is érdekes volt, hogy a leghangosabb, “legrokkosabb” zenétől haladtunk a csendesebb, elektronikusabb irányba, elsőre voltak fenntartásaim a sorrendet illetően, de mégsem laposodott el az este, hanem más szintre helyeződött. Egyszóval: minden jó volt. :) És, hogy kiket láthattok majd a június 15-i döntőben? Az EFOTT-esélyes három zenekar egyike már biztosan a The Royal Freak Out lesz! Addig is találkozunk legközelebb, május 4-én, amikor is a The Sophisters, a Watch Me és a The Adolescens mutatkozik be nekünk élőben is!

Décsy Eszter

Megosztom.

Comments are closed.