Archív

A friss, izgalmas zenekarok felkutatásában lelki társunk az Ígéretes Titánok, és a fejünkbe vettük, hogy felforrósítjuk egy kicsit a nyár eleji szerdákat. A mostanában újranyíló Közgarden klubba hozzuk el a legizgalmasabb feltörekvő zenekarokat. Első alkalommal, szerdán a The Royal Freak Out, a Meteo és a Phineas Gage robbantja a színpadot.

3×3 banda mutathatja meg magát; április 13., május 4. és 25-én, és az illusztris zsűri közülük választja ki az egy-egy továbbjutót, akik június 15-én újra színpadra állnak, hogy még egyszer hangosan, széles terpeszben mutassák meg, mitől remeg majd meg minden bikinis csaj térde az idei EFOTT-on. A koncertsorozat fődíja ugyanis, hogy egyikőjük felléphessen a július 12. és 17. között újra Velencén tartott fesztiválon is.

Elsőként ismerkedjetek meg a félig budapesti, félig fehérvári The Royal Freak Outtal, akik legelőször még 2012-ben Londonban álltak össze. Ekkor jelent meg első kislemezük Failure is an Option címmel, majd némi intermezzo után, immáron Budapesten csaptak húrokba, és összeraktak egy újabb négyszámos kislemezt, ami tavaly márciusban jelent meg Full Circle címmel. Zenéjük a progresszív rock és modern/melodikus rock-metál között egyensúlyoz, hosszabb, jól felépített dalokkal vérbeli koncertzenekarrá fejlődnek a szemünk láttára, de a pontos stílusmeghatározáson nem nagyon gondolkodnak. “Nem műfajra koncentrálva alkotunk, a lényeg az dögös gitárok, a dübörgő dob és basszus, az erős, személyes mondanivaló és az energia ami a végén (remélhetőleg) hozzátok is eljut.” – mondja Farkas Balázs, a zenekar frontembere.

Megkérdeztük, mit üzennének nektek, hogy megszeressétek őket, és továbbjussanak az EFOTT-ra: “Mélyen tisztelt Hölgyek és Urak, ezt döntsétek el ti magatok! Törjetek ki a passzív zenehallgatás ketrecéből, zárjátok be a meztelennős/kiscicás jútúb videót és hallgassatok valami frisset/eredetit! Kezdetnek tökéletes lesz mondjuk a Meteo, Phineas Gage és a The Royal Freak Out erre a célra. Majd emeljétek fel a királyi hátsótokat és bulizzatok velünk egy oltári nagyot a Közgardenben! :) “

Az alig egy éve alakult Meteo igen gyorsan beírta magát a budapesti underground közegbe. “Zenénk erőssége a jól átgondolt összhang, törekszünk arra, hogy a négy hangszer és az ének egy egységként szólaljon meg a dalokban. Úgy érezzük, ez az olyan új dalokban, mint pl. a Stay Low még jobban működik. Szerintünk van egy erős színpadi jelenléte a zenekarnak. Ha jó a háttértechnika, képesek vagyunk lekötni a hallgató figyelmét a teljes koncert alatt.” – meséli magáról a noise/garage/pszichedelikus rock világában mozgó zenekar, aminek tagjai Rözge Maxim Sámuel (ének, gitár), Illyés Bence (basszus), Zékány Levente (billentyűk) és Hajnes Bálint (dobok).

Mostani vágyuk, hogy összerakhassanak egy szuper saját próbatermet, amiből fokozatosan saját stúdiót szeretnének felépíteni. Ők is üzentek nektek a szerdai buli előtt: “Reméljük elnyerjük a tetszéseteket. Egy Nyugat-Európában is viszonylag divatos hangzásvilággal érkezünk, ami itthon is kezd szépen kibontakozni. Ne legyünk olyanok mint a régiek, hogy minden nyugatról származó jó csak hosszú évek késéssel verjen gyökeret nálunk.” Hallgassatok bele 18 című kislemezükbe:

A Phineas Gage szintén nagyon fiatal formáció, ők képviselik majd az este a progresszív elektronika, darkwave és poszt-rockba hajló synthpopos oldalát. Bacsó Eszter (ének), Móricz Kristóf (midi), Luczás Tamás (basszus), Mittler Balázs (dob) és Juhász Dániel (gitár) zenekara egy 19. sz.-i  építőmunkásról kapta nevét, aki tragikus munkahelyi balesete kapcsán vált híressé, csendes, tisztelettudó férfiből féktelen ösztönlénnyé vált, esete az akkori agykutatás egyik mérföldkövévé vált. A névválasztás helyénvaló, zenéjük pont olyan nehezen kategorizálható, amilyen Gage barátunkkal lehetett egy hosszabb dominójáték. “Szeretünk úgy zenélni, hogy annak ne legyen se veleje, se vége. Talán ez az erőssége is annak, amit csinálunk. Nem írjuk a számainkat, nem szoktuk megmondani a másiknak, hogy mit csináljon, hanem mindenki beleteszi a közösbe a maga hangulatát, ötletét, aztán a végén általában lesz belőle valami.”

“Nagyon szeretnénk egyszer kortárstánc vagy valamilyen más performansz alá zenélni, ahol lehetőleg sok teret hagynánk az improvizációnak, illetve annak, hogy az előadókkal figyeljünk és reagáljunk egymásra, és meglássuk, mi sül ki belőle. Ja, igen, és mindezt szabad téren. Egy úszó, átlátszó színpadon. De egy antigravitációs koncertteremben is szívesen zenélnénk egyszer lebegve.” – mesélik titkos vágyaikat, ami bár kissé talán földtől elrugaszkodott lehet, zenéjüket hallgatva tök érthető. :)

Szerdán találkozunk!

A koncert facebook eseményét itt találjátok!

Kapcsolódó:
A legvajszívűbb zenei tollforgató kisiparos – interjú Balogh Rolanddal (Ígéretes Titánok)
Itt írtunk eddig a The Royal Freak Outról
Cikk, interjú a Meteoval itt
Olvassatok többet a Phineas Gageről itt

Megosztom.

Comments are closed.