Archív

A Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) Kárpáti Péter drámaíró és színházrendezővel 2016 júniusa és szeptembere között színházi-irodalmi workshopot szervez összesen 48 órában, melyre várják azoknak a 35 év alatti alkotóknak a jelentkezését, akik érdeklődnek a kortárs színház kifejezésformái, főképpen az improvizációs technikák iránt, és kedvet éreznek magukban a játékban való részvételhez is. A workshop résztvevői a közös alkotói folyamat során az eddigiektől eltérő módon nyúlnak hozzá megszokott nézői és alkotói stratégiákhoz, színházi szokásokhoz. Lehetőségük lesz arra, hogy az alkotó és a szöveg, valamint a színész és a szerep közötti határokat újraértelmezzék, megtapasztalva, hogy a látszólagos könnyedség mögött milyen szerkesztési elvek, technikák állnak.

A workshop időpontjai:

Szituációalkotás, az improvizációk lejátszása, elemzése: június 18-19. és 25-26., szombat-vasárnap 15:00-21:00.
A készülő jelenetek fejlesztése, elemzése: szeptember 10-11. és 17-18., szombat-vasárnap 10:00-16:00.

A workshop helyszíne:

Jurányi Inkubátorház, Titkos-terem
Szeptember 29-én workshop záró prezentációval zárul a folyamat, melyben a pályázat során beválogatott szerzők mutatják be a Kárpáti Péterrel elvégzett közös munka eredményét. Ennek helyszíne a B32 Galéria és Kultúrtér. A workshop záró prezentációja a reflACT független alkotói fesztivál programsorozat része.

Pályázni lehet:

  • bármilyen írással maximum két oldal terjedelemben
  • név, életkor, e-mail cím és telefonszám megadásával
  • a részvétel feltétele a workshop teljes időtartamában történő részvétel

Kárpáti Péter részletes tájékoztatást tart az érdeklődők számára május 20-án 16:00 órától a Jurányi Inkubátorház Titkos-termében.

A pályázatokat 2016. május 30. éjfélig várjuk e-mail-ben a szinhaz.fiatalirok@gmail.com címre.
A workshopon való részvételről mindenkit értesítünk 2016. június 10. éjfélig e-mailben.
A workshopon résztvevő szerzők száma maximum 12 fő.

A projekt résztvevői:

Fiatal Írók Szövetsége (FISZ)
A Szövetség 1998-ban jött létre azzal a céllal, hogy jelentős szerepet vállaljon a magyar irodalmi közéletben, a fiatal magyar írók és irodalmárok érdekképviseletében. A határokon átívelő művészeti, szakmai szervezet mára reprezentatív irodalmi társulássá, minden tehetséges fiatal alkotó számára nyitott, progresszív, dinamikusan fejlődő alkotóközösséggé vált. Mára a FISZ évenként 200 kulturális rendezvényt bonyolít le, jelen van a legjelentősebb irodalmi eseményeken és könyveinkkel Magyarország számos könyvesboltjában. Rendre csatlakoznak, vagy kezdeményezőként vesznek részt az országos jelentőségű programsorozatokon, valamint állást foglalnak a kulturális közéletet érintő, befolyásoló kérdésekben.

Kárpáti Péter
József Attila-díjas magyar drámaíró, színházi dramaturg, rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára. Rendezői technikái középpontjában az improvizáció áll, amely során nem egyvalaki irányítja a folyamatokat. A határátlépésekben hisz, amelyekben nem az ismerős kontextusok dominálnak, és a produkció tényleges valóságélménnyé válik.

A hírt a FISZ prezentálta

Kapcsolódó:
FISZ-es cikkek, kritikák itt!

Megosztom.

Comments are closed.